• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

5 najvećih mitova o održavanju automobila

Postoji mnogo mitova vezanih za održavanje automobila. U njih, uglavnom, verujemo jer ih uzimamo zdravo za gotovo, bez razmišljanja, a oni su sve, samo ne istina. Zato smo se potrudili da razbijemo 5 najvećih mitova o održavanju automobila, a kojih to, saznaćete ako ostanete sa nama.

Ovih 5 mitova mogu dovesti do toga da vas održavanje automobila košta više ili, što je još gore, da zapravo oštetite svoje vozilo, umesto da uradite nešto što je za njega dobro. Naravno, o svemu tome ne morate da brnete ako ne vozite svoj, već auto iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer. U tom slučaju, o tome brine naš tim stručnjaka, dok vi samo uživate u vožnji. Ali hajde da vidimo koji su to mitovi u koje ne treba verovati.

# Mit br.1 – Ulje morate da zamenite na svakih 5.000 km

Realnost: Zahvaljujući napretku sa sintetičkim verzijama ulja, vaš automobil može bukvalno da izdrži hiljade kilometara preko nekada svetih 5.000. Da biste maksimalno iskoristili ulje koje je navedeno u uputstvu za upotrebu vozila, promenite ga u skladu sa rasporedom trajnosti upravo te vrste ulja koju koristite. I ne, motoru vašeg automobila neće biti ništa bolje ako promenite ulje ranije nego što je predviđeno, kako kažu mnogi trgovci auto-delovima. Ako menjate ulje posle 5.000 km, bacate savršeno dobar proizvod koji je mogao da traje bar još 3.000 km.

# Mit br. 2 – Da bi vaša garancija bila važeća, morate da odete u prodajni salon, da biste obavili održavanje vozila

Realnost: Od kuće, do kuće. Ali, ono što je bitno je da se radovi na održavanju obavljaju, a može da ih obavi bilo koji sertifikovani serviser. Sve dok se održavanje obavlja po rasporedu koji je naveden u uputstvu za upotrebu, možete ga odvesti u bilo koji zvaničan servis. Ono što je jedino bitno je da dokumentujete sve što je odrađeno. Znači, ako imate papir o servisiranju – sve je u redu.

# Mit br. 3 – Ako pregazite ekser – trebalo bi da zamenite gumu

Realnost: Sposobna vulkanizerska radnja bi trebalo da bude u stanju da popravi štetu nanetu ekserom ili sličnim ubodom pomoću specijalne gumene zakrpe koja se stavlja na unutrašnju stranu gume. Popravka kod vulkanizera može da košta par stotina dinara što je, priznaćete, mnogo manje od kupovine nove gume koja košta par hiljada dinara. Nije mala razlika, pa zato razmislite o tome kada treba zameniti gume?

# Mit br. 4 – Nikada ne treba zameniti samo jednu gumu

Realnost: Mnogi servisni centri za gume preporučuju zamenu najmnje dva pneumatika, kako bi se osiguralo da gume imaju istu dubinu gazećeg sloja. Ali, s obzirom na to koliko su ovi proizvodi skupi, mogli biste se izvući zamenom samo jednog, posebno ako druga guma koja je par sa ovom ima dovoljnu dubinu šare. Samo se pobrinite da je zamenite gumom istre marke, veličine, šare gazećeg sloja i ocene brzine sa onom sa koju treba da zamenite.

U suprotnom, auto će biti kao kao biste vi nosili na jednoj nozi patiku za trčanje, a na drugoj cipelu sa štiklom. Dobro možda ne baš bukvalno tako, ali vašem automobilu neće biti tako lako niti ćete se vi osećati sasvim sigurno budete li vozili automobil sa neusklađenim gumama. U najmanju ruku, osećaćete se čudno za volanom.

Važna napomena za modele sa pogonom na sva četiri točka, dakle 4x4 – prilikom zamena guma, moraju se zameniti sve četiri istovremeno, inače bi se to moglo odraziti na sigurnost auta.

# Mit br. 5: Gorivo je gorivo, može biti bilo kog kvaliteta i to neće praviti veliku razliku

Realnost: U stvari, korišćenjem pogrešne vrste goriva, u zavisnosti od tipa automobila koji imate, možete napraviti veliku štetu. Ako pokušate da uštedite koristeći obično gorivo u modelu sa motorom dizajniranim za premijum, može vam se desiti da vas oštećenje motora košta mnogo. O sveukupnim lošim performansama automobila i da ne govorimo.

I suprotno popularnom verovanju – ne činite ništa dobro za svoj automobil ako koristite premijum gorivo u modelu koji za to nije predviđen. U oba slučaja, zapravo ćete naškoditi performansama motora svog automobila, umesto da mu pomegnete. Takođe, to može dovesti do ubrzanja nakupljanja ugljenika i naslaga u sistemu ventila i komori za sagorevanje, što može dovesti do još većih troškova održavanja. A ako želite da uštedite gorivo, za to postoje i drugi, bolji načini.

I to bi, otprilike, bilo to...

Da, za ovaj put. Ima mnogo mitova koje prihvatamo bez preteranog razmišljanja, a to nas posle dodatno košta. Kad tako razmislite – i treba da nas košta jer svi imamo mogućnosti da se raspitamo, istražimo, i ponašamo se u skladu sa tim. A možemo i da pitamo svog servisera koji će nam, iz sopstvenog iskustva, reći šta da radimo i šta je najbolje upravo za naš auto. Naravno, pod uslovom da ga imate jer dobar serviser – para vredi.

A ako ne želite sami da se bakćete sa servisiranjem auta, iznajmite ga kod rent a car agencije Menadžer, jer o njemu onda brine neko drugi. Naši automobili se servisiraju redovno, tako da nećete imati nikakvih problema. Za sva pitanja vezana za iznajmljivanje automobila, stojimo vam na usluzi. Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer.

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2807   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije