• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako da uštedite gorivo - 12 lakih načina

Automobili su danas efikasniji i ekonomičniji. Sa manjom količinom goriva, može se preći više nego što je to bilo moguće u drugoj polovini XX veka. Ipak, cene su takve da danas uglavnom trošimo velike svote novca upravo na gorivo za svoje ljubimce na četiri točka. Ipak, postoje načini da se gorivo uštedi, a odnose se na navike vozača i neke aktivnosti koje su direktno povezane sa vašim vozilima, bez obzira da li vozite svoje, ili vozilo iznajmljeno kod rent a car agencije kao što je Menadžer. Zato smo za vas spremili 12 lakih načina – kako da uštedite gorivo.

#1. Držite se pumpi čije usluge često koristite

Kao što znate, skoro sve velike kompanije koje drže pumpe širom naše zemlje daju neke popuste svojim stalnim kupcima. Tako vas vezuju za sebe, ali ni vama zbog toga nije loše. Imate kod njih popust na gorivo, ali ponekad i na određeni asortiman u prodavnicama na samim pumpama ili njihovim kafićima. Sve to postižete koristeći njihove kartice lojalnosti tako da, ako vam ih ponude, preporučujemo da ih uzmete, jer će vam se sasvim sigurno isplatiti.

#2. Promenite rutu putovanja

Bez obzira da li je u pitanju svakodnevno putovanje na posao ili negde dalje, najviše goriva uludo ode u saobraćajnim gužvama. Bolje je voziti i putem koji nije najkraći, ali je rasterećeniji, tako da nećete često morati da stajete, niti da čekate u gužvi što osim što troši gorivo, deluje stresno na samog vozača. Automobili troše više goriva tokom ubrzavanja nego tokom vožnje ili krstarenja. Zato najefikasnija ruta do odredišta nije nužno i najkraća, tako da je poželjno razmisliti o nekoj drugoj ruti, koja će biti ekonomičnija, a u te svrhe možete konsultovati uređaj za GPS navigaciju.

#3. Postepeno ubrzavanje i usporavanje

Čak i najefikasnija ruta uključuje neka zaustavljanja i ponovna kretanja, kada se i troši najviše goriva. Da biste umanjili troškove, trudite se da to radite što nežnije. Ubrzavajte polako, i usporavajte do kočenja isto tako. Ne pokušavajte da testirate automobil od nula do 100 km/h pri svakoj promeni svetla na semaforu. Ako vozite propisanom brzinom, velika je verovatnoća da ćete „uhvatiti zeleni talas“, tako da skoro uopšte nećete morati da stajete. Prema nekim istraživanjima, ova praksa može smanjiti potošnju goriva za 40% prilikom zaustavljanja u gradu i do 30% na autoputu. Nije zanemarljivo, zar ne?

#4. Parkirajte dalje od odredišta, pa prošetajte

Mnogo vremena potrošimo tražeći parking mesto neposredno pored odredišta, koje nema svoju garažu ili parking. Ovo dobro znaju oni koji su često pokušavali da se parkiraju negde u centru Beograda. Em je prva zona pa je i parkiranje skuplje i možete na tom mestu ostati samo sat vremena, em se može desiti da, obilazeći krugove oko kvarta u cilju nalaženja mesta, zakasnite tamo gde ste krenuli.

Umesto toga, mnogo je bolje da krenete na vreme, parkirate se malo dalje na nekom bezbednom mestu i malo prošetate. Tako ćete uštedeti gorivo, nećete se nervirati zbog nemogućnosti nalaženja parking mesta, a malo hodanja može samo doprineti vašem zdravlju.

#5. Obavite više poslova u jednom danu

Ako u periodu od nekoliko dana imate nekoliko poslova koje treba obaviti u gradu, gledajte da isplanirate, pa obavite više njih u istom danu. Ako vam obaveze to dozvoljavaju, može i radnim danom, a ako ne, onda vikendom. Subota pre podne je vreme kada najviše poslova možete da obavite jer rade i pošte, i banke, i prodavnice, i tržni centri, i pijace, itd.

#6. Držite zatvorene prozore

Ovo se odnosi na vožnju bilo kojim putem po kome možete da vozite bez potrebe za čestim zaustavljanjem. Ponekad je prijatno voziti sa otvorenim prozorima, ali to umanjuje performanse vašeg automobila i povećava račun za gorivo, pošto stvara dodatni otpor. Auto sa zatvorenim prozorima je aerodinamičan, tako da lakše klizi po putu. E sad, ako baš volite osećaj vetra u kosi, razmišljajte o novčićima koji sa vaše kose lete u ruke radnika na benzinskoj pumpi, možda vam pomogne da se obuzdate.

#7. Ne čekajte da ostanete bez goriva, da biste ga ponovo sipali

Čekanje da ostanete bez goriva može da vas dovede dotle da u nekom momentu morate hitno da sipate, na prvoj pumpi na koju naiđete, da vam auto ne bi stao. A kao što smo rekli u savetu pod br.1, ako gorivo sipate stalno na pumpama iste kompanije, svaki put ćete ostvariti određeni popust. Zato je najbolje da čim ispraznite ¾ rezervoara, odete da ga dopunite.

I naravno, izbegavajte „one“ benzinske pumpe. Da, baš „one“, za koje mnogi pričaju da im je gorivo puno svega i svačega, i da se dešava da posle sipanja kod njih završite u servisu. Ima takvih, i sasvim je sigurno da smo svi čuli za poneku od njih.

#8. Ograničite upotrebu klima uređaja

Klima uređaji imaju svoju svrhu, da nam po paklenim vrućinama putovanje učine prijatnijim. Ali, imaju i manu da zbog njih raste potrošnja goriva. Ipak, postoji eko-režim, pri kome ćete se hladiti, ali ćete i uštedeti 25% goriva u odnosu na auto-režim.

Zato je bolje da u prijatnijim danima potpuno isključite klima uređaj, a da ga uključite da radi u eko-režimu onih dana kada je baš toplo. Na kraju krajeva, koliko vam se puta dogodilo da ste se prehladili ili ukočili zato što je klima u vašem automobilu bila prejaka? Eko-režim je i zdraviji, jer vas neće onako agresivno hladiti.

#9. Izbor i održavanje vašeg vozila

Najveći uticaj na vaš celokupni račun za gorivo ima sam izbor vozila. Zato birajte ekonomičan automobil koji sam štedi gorivo. A ako već nije mali potrošač, onda se trudite da ga uvek držite u savršeno ispravnom stanju, jer će tako svakako trošiti manje.

Ukoliko automobil koji vozite nije vaš, već je iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer, onda budite pažljiviji prilikom izbora automobila koji ćete iznajmiti. Uz rent a car, možete čak i dodatno uštedeti.

#10. Neka gume vašeg automobila budu uvek pravilno napumpane

O da, pravilno napumpane gume, prema predloženom pritisku od strane proizvođača, mogu da smanje potrošnju goriva u proseku za 0,6%, ali u nekim slučajevima i do 3%. Svaki pad pritiska ispod preporučenog može da poveća potrošnju goriva. Da, toliko je jednostavno.

#11. Koristite preporučeno motorno ulje

Ne možete očekivati da u automobil sipate bilo koje ulje, a da on „prede kao maca“ i pritom troši manje goriva. Koristite ono koje je preporučio proizvođač vašeg automobila, da biste iskoristili sve njegove performanse i smanjili potrošnju goriva. Dobar i zdrav motor – troši manje.

#12. Sledite preporučeni raspored održavanja vašeg automobila

Pravilno održavanje vozila poboljšava i uštedu goriva i smanjuje zagađenje atmosfere. Znači, držite se preporučenog rasporeda datog od strane proizvođača vašeg automobila i servisirajte ga na vreme. Tako će vam automobil duže trajati, biće ispravan i trošiće manje goriva.

I za kraj...

Kao što vidite, sve, ali bukvalno sve ima veze i sa potrošnjom goriva, a ono nimalo nije jeftino. Polako ali sigurno dolazi vreme električnih automobila, ali s obzirom na naš standard, kod nas se to neće dogoditi tako brzo. Zato moramo da razmišljamo o štednji goriva, koje će se odraziti i na naše novčanike, ali i na zdraviju atmosferu. 2 u 1, i nije tako loše, zar ne?

A ako je u pitanju automobil koji nije vaš, već neke od rent a car agencija kao što je Menadžer, neka od ovih pravila moći ćete da zanemarite, jer o tome brinemo mi. Vaše je samo da u našem bogatom voznom parku odaberete model koji će ispuniti sve vaše zahteve, a naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas.

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije