• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

6 saveta kod kupovine novog vozila

Kupovina novog automobila je veoma uzbudljiv trenutak u životu svakog vozača, ali taj trenutak zna da bude i veoma stresan.

Radi se, barem za naše prilike, o velikoj investiciji, a izbor je veoma velik. Auto industrija je jedna od najrazvijenijih industrijskih grana, postoji mnogo proizvođača, svake godine se izbacuju na desetine novih modela u svim klasama.

Kod kupovine novog auta lako može da se pogreši, a greška se kasnije teško isporavlja.

Nadamo se na će naši saveti da vam pomognu da proces kupovine novog auta bude što lakši i prođe sa što manje nervoze i stresa.

 

1. Vodite računa o svom budžetu

Pre nego što uopšte krenete da razmišljate o kupovini novog vozila, morate da budete svesni sa koliko tačno para raspolažete.

Auto saloni su veoma zavodljiva mesta, prodavci su veoma ljubazni, prelepi novi automobili se cakle i prosto vas vuku da odrešite kesu.

Treba da pazite da ne pređete granicu.

Pri kupovini ne treba gledati samo osnovnu cenu vozila, nego i troškove njegovog održavanja. Novi i skupi modeli imaju i skuplje rezervne delove, skuplje servise, skuplje pneumatike.

Mora da se vodi računa i o potrošnji goriva. Veća, snažnija vozila više troše, danas je gorivo veoma skupo, nema logike da vam automobil bude u garaži zato što niste u mogućnosti da napunite njegov rezervoar.

Ako želite dodatnu opremu – ABS kočnice, servo upravljač, GPS navigaciju, kožna sedišta, sedišta koja se greju, volan koji može da se podešava, moderan stereo sistem, itd., budite spremni na dodatne stavke. Dodatna oprema može da “digne” cenu osnovnog modela i za nekoliko hiljada evra.

Posebna pažnja treba da se obrati ukoliko se vozilo kupuje na kredit. Pre nego se odluči da podigne kredit za kupovinu novog vozila, kupac mora prethodno da zna mesečnu ratu kredita, koliko je učešće, visinu kamate, da li je ona fiksna ili je vezana za švajcarski franak, euro ili EURIBOR, itd. Nije svako finansijski stručnjak, zato pri poseti banci mora da se bude veoma pažljiv.

Samo radi opomene: ukoliko se desi da kupac ne može da servisira svoj kredit, vozilo može da bude oduzeto.

 

2. Prethodno se dobro informišite

Na sreću na internetu postoji ogroman broj sajtova koji se bave automobilizmom. Na njima mogu da se nađu veoma relevantne informacije oko karakteristika raznih vozila, da se pogledaju njihove testovi, recenzije, komentari, iskustva vlasnika, itd.

Osim na internetu, dobre infomacije mogu se naći i u štampi, na televiziji, radiju.

Neformalni kanali

O vozilu koje vas zanima možete da se raspitate kod poznanika, rođaka, poznatih i nepoznatih ljudi. Ponosnom vlasniku nekog auta koji vas zanima možete da priđete na ulici i da ga pitate za iskustva. Većina će rado da ih podeli sa vama.

Kada uđete u auto salon, pitajte sve što vas zanima, pri kupovinu automobila važi pravilo da nema glupih pitanja. Prodavci auta su veoma ljubazni i prijatni, odgovoriće na sva vaša pitanja ma koliko izgledali da su čudna i nepotrebna.

 

3. Kada birate automobil

Kada kupujete novi automobil morate da znate šta vam tačno treba. Koji to model najbolje ispunjava vaše potrebe i želje.

Na primer, ako vam auto pretežno treba za odlazak na posao, da odvezete decu u školu i vrtić, za kraće vožnje po gradu, savršeno rešenje je kupovina manjeg gradskog auta sa dvoja vrata. Oni su jeftiniji, malo troše, njihovo održavanje nije skupo, lako nalaze parking mesto.

Ako prelazite veća rastojanja, idete često sa porodicom na odmore i izlete, putujete sa decom i dosta prtljaga, potrebno vam je nešto snažnije i udobnije. U tom slučaju vaš idealni izbor je veći porodični auto, najbolje kupe ili karavan.

Ako često idete u prirodu, na planinarenje ili skijanje, vozite po lošim putevima sa mnogo rupa i malo asfalta, treba vam robusni terenac ili SUV.

Ako volite brzine i luksuz, onda pravac u salon Mercedesa, Audija ili BMW-a.

 

4. Isprobajte svoj novi auto

Najveće greške se prave kada se kupuje nepoznat auto. Probni krug oko auto salona nije dovoljan, da biste dobili prave podatke o automobilu potrebno je više vremena.

Zato iznajmite isti takav ili sličan automobil u nekoj od rent a car agencija i vozite ga nekoliko dana. Na ovaj način saznaćete više o njemu: kakva mu je vožnja, da li je udoban, da li je motor preglasan, koliko stvarno troši, da li postoje “mrtvi uglovi”, kako reaguju komande, kako radi menjač, itd.

Kada čitate ili gledate na You Tube-u auto testove sve je odlično i bajno, ali pravi utisak se dobija samo kada se sedne iza volana.

 

5. Posetite više auto salona

Nemojte da donesete odluku o kupovini već u prvom salonu. Obiđite i ostale, možda otkrijete neki drugi model ili dobijete bolju ponudu. Ne kupujete peškire, nego vozilo koje treba da vas služi nekoliko godina, decenija, pa i ceo život.

 

6. Pažljivo pregledajte automobil

Obavezno pregledajte vozilo i testirajte ga. Pogledajte motor, unutrašnjost, prtljažnik, karoseriju, pogledajte i ispod vozila. Pri tome ne dozvolite da vas neko požuruje.

Ako imate garažu, vodite računa da auto ne bude prevelik za nju. Ako treba izvadite metar i premerite ga.

Ukoliko se ne razumete u vozila, povedite sa vama nekog iskusnijeg i stručnijeg, najbolje vašeg majstora u koga imate poverenje.

 

I na kraju...

Kupovina automobila je veoma kompleksna operacija pri čemu kupci moraju da budu dobro informisani i obazrivi. Potrebno je odvojiti dosta vremena kako bi se temeljito istražilo tržište i pogledale sve ponude i opcije a sve u funkciji da se ne bi desila greška i pogrešan izbor.

Potrebno je i određeno nivo introspekcije kako bi spoznali svoje želje i potrebe, a koje su kod svakog individualne i različite.

Najgore što može da se desi je da kupac zbog svog pogrešnog izbora mrzi svoje novo vozilo, a još ga nije ni otplatio.

 

Pročitajte i ove tekstove


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate
41   0
Da li možda razmišljate o tome da se pridružite revoluciji zelenih automobila? Statistika pokazuje da u tome niste usamljeni. Kako neka od svetskih udruženja govore, ekološki modeli poslednjih godina postaju sve popularniji, i očekuje se da će se njihov broj s godinama samo povećavati. Zato smo za vas pripremili osnovne smernice o održavanju električnog automobila, i sve što bi trebalo da znate ukoliko se odlučite da kupite jedno takvo vozilo...

Detaljnije

Globalni izazovi u rent a car industriji


Globalni izazovi u rent a car industriji
59   0
Globalna rent-a-car industrija suočava se danas sa brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih problema su promene  u navikama i zahtevima kada su u pitanju putovanja. Ono što je takođe aktuelno, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine, postoji veći pritisak na kompanije da ponude ekološki prihvatljive opcije vozila.

Detaljnije

Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe


Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe
114   0
Živimo u vreme klimatskih promena koje kao posledicu imaju sve češću pojavu elementarnih nepogoda. Kako se zaštititi ukoliko vas zaesi neka dog ste na putu. Tako što ćete sa vama kao preventiva imati neke stvari i predmete.

Detaljnije