• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

6 uobičajenih grešaka koje se prave prilikom prvog iznajmljivanja automobila

 

Prilikom prvog iznajmljivanja automobila moguće su neke greške koje klijente (u žargonu rent a car kompanija nazvane najmoprimalci) mogu da koštaju vremena, živaca i novca.

Radi se o nekim zamkama koje mogu da se dese namerno ili nenamerno i koje su manje više uobičajene kod počenika.

Da pogledamo najčešće:

 

1. Niste proverili uslove prilikom iznajmljivanja vozila

Kada rezervišete vozilo, dobro i temeljno proverite ponudu rezervacije i uslove iznajmljivanja.

Kada po prvi put koristite usluge neke rent a car agencije, vi ih ne poznajete, ne znate kako rade, niste dobro obavešteni o njihovim uslovima i pravilima. Većina su profesionalna i odgovorna, ali ima i onih drugih.

Iz agencije su dužni da pravovremeno i tačno informišu svoje klijente o uslovima najma, ceni, mestu i vremenu vraćanja i preuzimanju vozila, eventualnim dodatnim troškovima, itd. Posebna pažnja treba da se obrati na skrivene troškove.

Ukoliko ste početnik, ne žurite, dobro pregledajte njihov sajt, javite se u agenciju kako bi rasčistili nedoumice i još jednom prošli kroz celu proceduru iznajmljvanja. Nemojte se ustezatii da ih zovete više puta. Morate da razumete i agente, kada je sezona u punom jeku, oni su prezauzeti, preopterećeni i lako mogu da previde neke detalje.

Najgore su rasprave i svađe koje se dešavaju post-festum a mogle su na vreme da se izbegnu i reše.

U našoj rent a car agenciji se trudimo da sve bude jasno i transparentno, apsolutno nemamo nikakvih skrivenih troškova, a sve informacije, uslove iznajmljivanje i dodatni troškovi su jasno navedeni na našem sajtu.

 

2. Zaboravljena dokumentacija

Prilikom rentiranja vozila neohodno je priložiti određenu dokumentaciju – ličnu kartu ili pasoš, kao i vozačku dozvolu.

Veoma često se dešava se da ljudi zaborave ili ne provere trajanje ličnih dokumenata.

Ukoliko nemate sva potrebna dokumenta ili im je istakla važnost, ne možete da iznajmite vozilo.

Zato još jednom proverite da li ste poneli sve što je ptroebno.

Da dodamo i to da kada se rezerviše on-line potrebno je uneti tačne podatke iz ličnih dokumenata. Ukoliko se pogreši, neće biti moguće preuzeti vozilo.

 

3. Zaboravljena kreditna kartica

U neophodna dokumenta spadaju i kreditne kartice.

Kreditna kartica mora da je na ime vozača i potrebna je prilikom preuzimanja vozila kako bi se platio najam i depozit.

Dosta početnika se buni oko depozita i nije im jasno zašto se on plaća.  

Plaćanje depozita je obavezno i predstavlja osiguranje da će vozilo da se vrati u agenciji u ispravnom stanju, a njegova visina zavisi od kategorije vozila i dužine trajanja najma.

Depozit, uostalom kao i plaćanje najma, može da se izvrši u gotovini ili nekom od kreditnih kartica (Visa, American express, Mastercard i Maestro), ali preporučujemo da se plati karticom zbog lakšeg povraćaja sredstava. Depozit će biti zadržan, ali novac neće biti povučen sve dok traje period iznajmljivanja.

Prilikom plaćanja karticom mora da se unese PIN broj, zato nemojte da ga zaboravite (ako ste zaboravni, zapišite ga negde sa strane).

Ukoliko iznajmljujete vozilo u inostransvtu, treba da znate da većina rent a car agencije ne prihvata pre-paid kreditne kartice, a ni debitne kartice.

 

4. Greške pri kupovini osiguranja

Prilikom iznajmljivanja vozila potrebno je kupiti osiguranje. Postoji više različitih paketa koji se nude u rent a car agencijama.

Ako ste novi u iznajmljivanju, treba da znate da ne mora da kupite najskuplji paket i sve ono što vam se nudi.  

Odaberite onaj paket koji vama odgovara u zavisnosti od dužine najma, destinacije, tipa vozila, itd. Postoje agencije koje nisu u potpunosti fer, i agresivno nude najskuplje pakete, sa puno dodataka, koje na kraju klijentu i nisu potrebni.

Zato se prethodno dobro informišite, pitajte vozače sa više iskustva, pogledajte sve ponude, i ako vam agenti krenu nuditi nepotrebne stvari samo im recite NE.

 

5. Niste izvršili proveru vozila pri preuzimanju

Jedna od najčešćih početničkih grešaka.

Treba da znate da se svaka šteta na vozilu naplaćuje. Može se desiti da morate da platite za štetu za koju niste vi odgovorni.

Zato, pre preuzimanja uvek (zajedno sa službenikom rent a car agencije) izvršite temeljit pregled vozila i u zapisnik zabeležite sva oštećenja i sitnije i krupnije kvarove. Proverite sve, od guma, karoserije, podvozja, prtljažnika, motora, unutrašnjosti auta, sedišta, tapacira na vratima, stakla na prozorima, itd.

Preporučujemo da sve vaše primedbe slikate i snimite, sa današnjom tehnikom to uopšte nije teško.

Na ovaj način ste zaštićeni ukoliko vas terete za štete za koje niste odgovorni.

 

6. Pazite na vreme preuzimanja i vraćanja vozila

Ukoliko vratite vozilo posle dogovorenog vremena, to će da vam bude naplaćeno.

Zato kontrolišite vreme kako biste bili sigurni da ne kasnite. Ako zbog nepredviđenih situacija i više sile ne možete da izbegnete kašnjenje, nazovite rent a car agenciju da ih obavestite o tome. Iako nema garancije, možda vam neće naplatiti kašnjenje.

Obavezno ih obavetite ukoliko vraćate ili preuzimate vozilo van radnog vremena.

 

Na kraju

U Menadžer Express-u insisitiramo na tome da se naši klijenti osećaju sigurno i zaštićeno.

Naša poslovna politika i cilj je građenje poverenja i fer odnos sa klijentima, sa zadovoljsvom možemo da utvrdimo da nam velika većina ponovo vraća.

Zato obratite pažnju na naše savete i nemojte da pravite ove počeničke greške.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2806   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije