• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Bezbednost dece u automobilima

Počela je školska godina, deca se vraćaju u školske klupe i vrtićke grupe, pa je početak septembra mesec u kome se možda i najviše govori o bezbednosti dece u saobraćaju. Priče se uglavnom svode na pravila ponašanja u saobraćaju, da usporimo ispred škole, da se prilazi vrtićima i školama kontrolišu više, ali čini se da se nedovoljno priča o tome da li roditelji na bezbedan i propisan način voze decu do škole, odnosno vrtića. Poražavajući je podatak da svaki drugi roditelj dete ne prevozi na propisan način, a to podrazumeva da se deca ni ne prevoze u auto sedištima. Mame i dalje  drže bebe na rukama, jer nažalost misle da je to bolje nego da su tako male vezane u nosiljkama. Upravo je suprotno, jer ako do sudara dođe, nemoguće je dete zadržati u naručju.

Naš zakon je definisao da je zabranjeno da se dete vozi na prednjem sedištu ako ima manje od 12 godina. Bez obzira na godine starosti, ako dete ima manje od 135 cm visine mora se voziti u dečijem sedištu. Sva istraživanja, testovi i  ispitivanja gde su korišćene lutke koje su imitirale telo deteta u različitim saobraćajnim situacijama su pokazala da je visina važnija od težine deteta. Kao roditelji, staratelji, tetke, dede, babe, ujaci moramo biti svesni opasnosti koje se dešavaju u saobraćaju i biti odgovorni dok su sa nama u kolima mališani. Njima svojim ponašanjem dajemo primer, pa će tako i oni prihvatiti kulturu ponašanje tokom vožnje i kad sami budu imali dozvolu. Zato uvek budite pravi primer deci koju vozite.

Šta treba znati o auto-sedištima i kako se pravilno koriste?

Dakle ako bi smo realno i iskreno prikazali kako se ponaša jedna prosečna porodica što se tiče načina na koji se prevoze deca u automobilu opis bio sledeći: Neko od odraslih (mama, baka, tetka), sede do deteta nazad i tolerišu da se  dete odveže ili leži pored sedišta. Takođe najčešće ni ti odrasli saputnici koji sede na zadnjim sedištima ne  vezuju pojas. Svojim primerom upravo i decu uče lošim navikama. Prva prava auto-sedišta su počela da se proizvode 1933. godine i zapravo su to bila sedišta nalik današnjim tzv. booster sedištima. Dakle ta prva sedišta nisu imala naslon, a desetak godina kasnije  napravljena su sedišta namenjena sedenju deteta pored vozača.

Tek 1962. godine sva auto-sedišta za decu su prebačena pozadi i podrazumeva se da su obavezni pojaseve za vezivanje. Prvo moderno sedište, slično onima koje se sad upotrebljavaju osmislila je kompanija Ford, 1968. godine i od tada se stalno radi na poboljšanju udobnosti i materijala koji se koriste. Već desetak godina sprovodi se i testiranje na tokisčnost materijala svih delova sa kojima deca mogu doći u direktni kontakt. Dakle testira se prisutnost azota, teških metala i zapaljivih materijala.

Kako odabrati auto-sedište za decu?

Kada kupujete sedište, najvažnije je da veličina odgovara vašem detetu. Različite veličine sedišta su zaista opravdane iako roditelji misle da je to marketing trik kako bi  proizvođači uzimali novac. Zaista nije tako, različite veličine sedišta prate rast deteta i povećavaju bezbednost u vožnji. Sedišta za decu dele se u pet grupa na osnovu uzrasta, tj  prema telesnoj težini deteta. Ova podela je standardizovana međunarodnim propisima. Potrebno je napraviti pravu odluku i odabrati adekvatno i kvalitetno sedište. Uvek se dobro informišete pre nego što obavite kupovinu. Moramo naglasiti da često cena nije mera za kvalitet. Proverite da li je sedište atestirano. To podrazumeva da ima narandžastu nalepnicu sa oznakom ECE R44/04 ili ECE R44/03. Samo ovo je dokaz da su sedišta napravljena u skladu sa trenutnim propisima o sigurnosti i bezbednosti.

Auto sedišta se pričvršćuju na dva načina ili ISOFIX sistemom ili pojasom vozila. Pri montaži sedišta za bebe, treba znati da se ono osigurava pojasom automobila. Sedište se postavlja na zadnje sedište automobila i okreće se suprotno smeru vožnje. Nagib naslona se podešava shodno starosti bebe. Buster sedište se proizvode sa visokim naslonom ili bez naslona. Ne ide pojas uz njih ali se koriste sa pojasevima za krilo i ramena koja postoje u vašem automobilu.Dakle, dete se na isti način  vozi kao odrasla osoba, ali je pomoću bustera  dete podignuto tako da može pojaseve  za krilo i ramena da koristi kao i odrasli.

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan, bezbednu vožnju želi Vam Menadžer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije