• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Čišćenje vetrobranskog stakla (šoferšajbne)

Prednje staklo na vozilima (nazvano još vetrobransko staklo, šoferšajbna, šoferka) se može isprljati sa spoljašne ali i sa unutrašnje strane.

Prljavština i oštećenja koja su nastala zbog prašnjavog i blatnjavog puta, istrošenih metlica brisača, ptičjeg izmeta, opalog lišća, mrlja od prstiju i slično, sa spoljne strane vetrobranskog stakla se relativno jednostavno primećuje i čisti.

Ali šoferšajbna se prlja i sa unutrašnje strane, što često prolazi neprimećeno od strane vozača, sve dok ona ne postane toliko zaprljana, zamagljena i prošarana mrljama, što postaje prepreka za normalno i bezbedno odvijanje vožnje.

ciscenje vetrobranskog stakla

Kako se šoferšajbna prlja sa unutrašnje strane

Većina fine prašine koja se taloži sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla ulazi unutra kada se vozi po prašnjavom putu sa otvorenim prozorima, ali može da bude i od duvanskog dima ukoliko se u vozilu puši.

Kada kijate, kašljete i dok dišete u automobilu, posebno kada je napolju hladno i vlažno vreme, većina pare koja se ispušta u vazduhu završava zalepljena na unutrašnjoj strani šoferšajbne.

Jedan od razloga za prljanje prozora u vozilma su deca i kućni ljubimci. U kontaktu prstiju, noseva, njuški i šapa ljubimaca sa staklom, prave se mrlje koje smetaju pri vožnji.  

Pre nego što krenemo u čišćenje šoferšajbne treba da znamo šta nam je sve potrebno.

 

Sredstva za čišćenje unutrašnjosti šoferšajbne

Peškir od mikrofiber vlakana

Izbegavajte korišćenje bilo čega osim krpa i peškira od mikrofibera. Ove tkanine dobro upijaju vlagu i odlični su u ukljanjanju ružnih pruga koje se pojavljuju kada se za brisanje stakla koriste druge tkanine.

Za brisanje šoferšajbne nemojte da koristite novine ili papirnate ubruse.

 

Sredstva za čišćenje stakla

Treba koristiti rastvore koje su specijalno pravljene za čišćenje automobilskih šoferšajbni. Ova sredstva ne sadrže štetne i uljne hemikalije koje mogu da oštete staklo.

Izbegavajte sredstva na bazi amonijaka koja mogu da oštete sedišta, komandnu tablu i ostale delove u unutrašnjosti vozila.  

Ukoliko ne možete da nađete ova sredstva, možete da koristite i priručna sredstva kao:

 • Alkohol
 • Sirće
 • Voda

 

Kako očistiti šoferšajbnu

 1. Čišćenje vetrobranskog stakla treba početi sa spoljne strane.
 2. Čišćenje počinje tako što prvo operete staklo vodom, a zatim peškirom od mikrofibera obrišite višak vode. Onda pređite na unutrašnju stranu.
 3. Obrišite prljavštinu sa unutrašnje strane čistim peškirom od mikrovlakana.
 4. Poprskajte ili umočite drugi peškir od mikrofibera u sredstvo za čišćenje stakla i kružnim pokretima pređite preko vetrobranskog  stakla. Završite brisanje vertikalnim i horizontalnim pokretima.
 5. Kod brisanja budite pažljivi i obrišite svu preostalu tečnost.

ciscenje vetrobranskog stakla

Mali saveti o tome kako uspešno očistiti šoferšajbnu

 • Izbegavajte prskanje rastvora za čišćenje direktno na staklo. To izaziva pojavljivanje pruga i razmazanih mrlja koje se teško skidaju.
 • Veoma je važno da se nakon svakog koraka šoferšajbna dobro osuši.
 • Ali rastvor za čišćenje ne sme da se osuši u toku brisanja. Ako je vreme previše toplo i tečnost se pre vremena osuši, ostaće na staklu pruge i mrlja od prljavštine. Zato potražite hladnije mesto ili odložite čišćenje za uveče ili sledećeg jutra.
 • Nemojte da koristite staru i grubu krpu koju ste koristili za brisanje motora ili spoljašnosti vozila. Na ovaj način možete da ogrebete staklo.
 • Kada perete auto počnite sa metalnim delovima, pa pređite na  prozore i na kraju završite sa gumama. Ovaj redosled je bitan kako ne biste ogrebali boju i staklo sitnim česticama peska i blata sa guma.
 • Vodite računa da ne perete vetrobransko staklo na suncu i kada je vreme mnogo toplo, kako biste sprečili brzo isparavanje tečnosti za čišćenje.
 • Zaštitite svoj automobil od direktne sunčeve svetlosti tako što ćete ga parkirati na hladnom i zaštićenom mestu, najbolje u garaži.
 • Izbegavajte parkiranje ispod drveća kako ne biste dobili smolu i lišće od drveta, koje se teško skida sa vetrobranskog stakla.

 

Koliko često šoferšajbna treba da se čisti?

Ne postoji tačan i univerzalni broj koliko često treba prati prednje staklo u automobilu. Radi se pomalo i o subjektivnom osećaju. Nekim vozačima prljava šoferšajbna ne smeta i ne utiče na njihov pregled puta. Nekima smeta i najmanja mrlja.

Ako vozač puši, često spušta prozor tokom vožnje ili često putuje kroz prašnjavu ili zagađenu okolinu, moraće ćešće da briše svoju šoferku.

 

Brisači

Još jedna važna komponenta koja traži redovnu negu su brisači. Savesni vozač treba pregledati brisače najmanje jednom mesečno. Ako je guma na njima tvrda, počinje da se trlja i škripi pri čišćenju stakla, može izgrebati šoferšajbnu.

Isto tako, komadići prljavštine i blata koja su zaglavljena između metlica i stakla mogu da ga oštete.

Kada primetite da je guma ne metlicama brisača oštećena, obavezno ih zamenite pošto više nisu efikasni u obavljanju svoje uloge.

 

Završna reč

NIje velika mudrost reći da vetrobransko staklo mora da bude čisto kako bi vozač imao najveću moguću preglednost i vožnja bila prijatna i bezbedna.

Ali u svakodnevnoj žurbi lako se zaboravi njegovo održavanje. Očistiti šoferšajbnu nije teško i ne oduzima previše vremena. Odvojite tih nekoliko minuta i posvetite joj dužnu pažnju.

Nadamo se da će ovi saveti da vam pomognu u tome.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije