• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Iznajmite automobil i posetite beogradska jezera, mesta za beg od stvarnosti

Mnogi turisti koji dođu u Beograd, posete tvrđavu Kalemegdan, boemsku četvrt Skadarliju, možda Narodni muzej, Knez Mihailovu ulicu, i tu i tamo još ponešto. I odu iz Beograda a da nikada ne saznaju da je Beograd, osim što se nalazi na dve velike reke (to su, naravno, Sava i Dunav), grad koji je okružen sa čak 12 jezera. Pa ako želite da posetite ova mesta za beg od stvarnosti, to ćete najlakše učiniti ako iznajmite automobil. Zato ostanite sa nama, pokušaćemo da vam damo smernice gde se nalaze najlepša od njih.

I ne brinite ako za ovaj podatak niste znali, pošto za to ne zna čak ni većina Beograđana. Jer, teritorija Beograda je velika, tako da neke delove ni oni koji ceo svoj život provedu u njemu, nikada ne upoznaju. Zato nije ni čudno što za ova divna mesta ne znaju svi. To je zato što u neke delove grada nikada nisu imali potrebe da zađu, pa tako i nisu. Ali, hajde da krenemo...

#1. Savsko jezero – Ada CiganlijaOd svih 12, ovo je verovatno jedino jezero za koje znaju svi i čuju svi koji dođu u Beograd. Nalazi se na opštini Čukarica i nastalo je krajem 1960-ih, tako što su izgrađene veštačke brane blizu donjeg i gornjeg špica Ade Ciganlije, pa je od desnog rukavca reke Save, nastalo jezero. Prosečne je širine oko 200 m, dugačko nešto više od 4 km, a dubina je, na pojedinim delovima 4-6 m. Krug oko jezera koji ima stazu za trčanje i biciklizam dugačak je 7.7 km.

Najuređenije je od svih, i u letnjim mesecima, na plažama u jednom danu može da uživa i do 200.000 ljudi. Ovo jezero Beograđani zovu beogradskim morem. Na njemu postoji mnogo različitog saržaja, možete se baviti raznim sportovima što na vodi, što na kopnu, a pored toga, tu je i mnoštvo mesta za izlaske, restorana, kafića, itd.

#2. Ada SafariDa, osim Ciganlije, postoji i Ada Safari, malo jezero u blizini donjeg špica Ciganlije, između reke Save i Čukaričkog rukavca. Ovo zanimljivo mesto jedno je od najlepših. A za razliku od Ciganlije, ovo jezero je prirodno. Nastalo je pre nastanka Ciganlije, tako što je na tom mestu bila prirodna depresija koja se napunila vodom, u momentu kad je vodostaj Save bio visok.

Tako se, sasvim prirodno, obnavljala voda u močvari, a mnogi stanovnici ovog dela grada, Ada Safari znaju kao Savsku baru. Okruženo je gustom šumom, pa podseća na rezervat prirode. Mnogo je mirnije od Ciganlije, raj za one koji žele da se izdvoje i neko vreme provedu u tišini.
 

#3. Tri topčiderska jezera


Topčider je jedan od najvećih i najlepših parkova u Beogradu koji poseduje čak tri veštačka jezera. Do njega se može stići ulicom Teodora Drajzera ili spuštajući se nizbrdo od Topčiderske zvezde. Otkad postoji Most na Adi, može se stići i direktno sa Novog Beograda, a može i iz Rakovice, putem pored rasadnika.
 


Ovaj park nalazi se između dve beogradske opštine, Savskog venca i Čukarice, a u njegovom podnožju nalazi se treća beogradska reka o kojoj se takođe nedovoljno zna, a to je Topčiderka. Ovaj park je prvi koji je namenski napravljen, po nalogu kneza Miloša. U njemu se nalazi i prelepo zdanje Milošev konak, nekadašnja rezidencija, a danas muzej koji možete posetiti.
 


 

#4. Markovačko jezero


Ovo jezero nalazi na oko 60 km od centra Beograda, južno od Mladenovca, u podnožju planine Kosmaj. Jedno je od najstariji akumulacionih jezera na teritoriji grada, a nastalo je 1969. godine kada je izgrađena brana na rečici Košarna.

Ni veliko, ali ni malo, dugačko je oko 1.5 km a široko oko 250 m. Poznato je kao raj za ribolovce, i bogato raznovrsnom slatkovodnom ribom. Zbog toga se na njemu održavaju i takmičenja u različitim tehnikama ribolova.
 

#5. Jezero TrešnjaOvo veštačko jezero nalazi se na samoj granici opština Voždovac i Sopot, u podavalskom selu Mala Ivanča. Od centra Beograda, udaljeno je 30-tak kilometara. Dugačko je svega 150 m, a prosečno široko oko 30 m. Nalazi se u središtu guste šume i pristupačno je sa svih strana. U blizini postoje i dva prirodna izvora vode.

Leti je prava oaza za kupače, jer je prilično čisto, a za one koji se sećaju filma „Maratonci trče počasni krug“, u ovom jezeru se kupala Kristina (Seka Sabljić) dok je snimao Đenka (Bora Todorović). Ako poželite da se i sami okupate u njemu, to ćete najlakše učiniti ako iznajmite automobil kod rent a car agencije kao što je Menadžer, i zaputite se tamo.


#6. Jezero OčagaOvo jezero nalazi se na teritoriji opštine Lazarevac, sa uređenim sportsko-rekreativnim centrom. Nalazi se na 60 km od centra Beograda. Jezero se snabdeva vodom sa izvora i u letnjim mesecima svakodnevno filtrira. Poptuno je uređeno i ima i veštački gejzir, poput onog na Adi Ciganliji.

Ima i svoj restoran, ali i uređeni deo za izletnike, kao i terene za sportove na vodi i kopnu. Iako u njemu ima ribe, pecanje je zabranjeno, a ribolov dozvoljen na starom delu, koji se zove Stara Očaga.


#7. Jezero Pariguz


Nalazi se na teritoriji opštine Rakovica, u naselju Resnik i posle Ade Ciganlije, najbliže je Beogradu. Nastalo je krajem 1980-ih godina, izgradnjom brane, da bi se okolina zaštitila od poplava prilikom topljenja snegova. Do njega se može doći starim kružnim putem, kada se skrene kod Bubanj potoka.

Što se zanimljivog imena tiče, postoje dve legende od kojih jedna kaže da je na tom mestu bilo lekovito blato koje je lokalno stanovništvo koristilo za lečenje hemoroida. Dok, druga kaže da su na tom mestu nekada Srbi napravili Turcima zasedu, osuli po njima paljbu, tako da su im zabridele zadnjice. Šta je od toga istina, niko ne zna.

Nije posebno veliko. Široko je 120 m, dugačko 700 m, ali je prilično duboko, na nekim mestima čak i do 15 m. Nalazi se između Resnika, Ripnja i Pinosave, a oko jezera je šuma. Napaja se iz tri različita izvora, vodom koja je izuzetnog kvaliteta. Nije posebno sređeno, pa zbog toga ni u letnji mesecima nema kupača, ali ima barskih kornjača, patki i razne slatkovodne ribe.


I na kraju…


Nažalost, ostala nisu tako sređena, pa se verovatno zato za njih i ne zna mnogo. Ali, ako ste u Beograd došli na malo duže vreme, pa rešili da obiđete što više različitih sadržaja, a pritom volite i da pecate, eto prilike da obiđete i neka od ovih jezera. Iznajmite automobil iz bogatog voznog parka agencije Menadžer, i okušajte sreću na nekom od ovih koja su uređenija. A za sva pitanja u vezi sa iznajmljivanjem automobila, naše iskusno i ljubazno osoblje, stoji vam na usluzi.

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije