• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru

Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Od Čačka, put vodi uzvodno uz Zapadnu Moravu. Ona je tu pregrađena, a malo veštačko jezero nazvano je Parmenac po istoimenom selu. Dalje ka zapadu, pejzaži su sve privlačniji i prostorom dominiraju padine i vrhovi planina Ovčar i Kablar između kojih je Zapadna Morava usekla Ovčarsku-kablarsku klisuru. U klisuri koja je duga 20km se nalazi dosta turistički privlačnih lokaliteta. 

Pećina Kađenica kao deo turističke ponude Ovčar Banje

Posetite pećinu Kađenicu, koja predstavlja spomen-kosturnicu. Ova pećina se razlikuje od drugih jer nije velika,  nema neistraženih hodnika i lavirinata, ali ima zaista veliki istorijski i kulturni značaj. Usečena je u oštru stenu, a da nema stepenica kojima se do nje stiže, ne bi se primetila. U unutrašnjosti pećine se nalazi pećinska crkva i dva kamena sarkofaga sa kostima stradalnika u pećini za vreme turskog zuluma.

Posle sloma Prvog srpskog ustanka i propasti Hadži-prodanove bune Turci su pravili velike odmazde.  Tako se srpsko stanovništvo našlo u ovoj pećini bežeći od Turaka jer nisu hteli da se predaju. Turci su pred pećinom zapalili vatru i ložili granje i slamu i tako ugušili oko stotinu žena i dece dimom. Zbog gušenja kadom (dimom), pećina je i dobila ime Kađenica. Pratite magistralni put Čačak-Užice koji prolazi pored Ovčar banje. Istim putem prolazite  kroz tunel posle kojeg se, na udaljenosti od oko pola kilometara, nalazi stari železnički most. Ovde napominjemo da se preko mosta  može kretati isključivo pešaka. Nakon prolaska preko mosta postoji skretanje desno, nastavite tim putem, desetak minuta pešice, pa ćete naići  na putokaz i strme stepenice koje vode do pećine.

Kako do jezera Međuvršje?

Jezero Međuvršje je najveće veštačko jezero na Zapadnoj Moravi. Nastalo je izgradnjom betonske brane u Međuvršju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m, a najveća dubina je oko 20 m. Okolina  jezera će oduševiti ljude koji vole prirodu jer je okolina uglavnom brdovita i pošumljena. Akumulacija jezera formirala je meandre između planina Ovčar i Kablar pa je pejzaž neodoljiv.

Ljubitelji ribolova će posebno uživati jer je na desnoj obali jezera  urađena staza za sportski ribolov duga 800 m. Dozvole za sportski ribolov u zaštićenom području “Ovčarsko-Kablarka klisura“ prodaje J.U. “Turistička organizacija Čačka”. Možete nabaviti dnevnu dozvolu ili višednevnu dozvolu.

Srpska Sveta Gora

Ovaj  jedinstveni deo Srbije mnogi nazivaju domaćom Svetom Gorom, ili srpski Atos zbog velikog broja manastira. Prvi manastiri su izgrađeni početkom 14. veka i to u vreme kada su mnogi na Atosu stradali, usled katalonske najezde. Manastiri su poznati po tome što su se u mnogim riznicama čuvale razne relikvije i  krili i mnogi Srbi.

Jedan od najpoznatijih manastira Srpske Svete Gore je definitivno manastir Vavedenje, koji je po legendi nastao čak početkom 12. veka. Smatra se da su Sava i Simeon Nemanjić zaslužni za njegovu izgradnju. U manastiru Vavedenje se čuvaju i čestice moštiju Svetog kneza Lazara, kao i sveštenomučenika Haralampija i drugih svetaca. Manastir Vaznesenje se nalazi na padinama planine Ovčar i poznat po prepisivačkoj školi. Smatra se da ga je osnovao Simeon Nemanjić.
 

Manastir Preobraženje je porušen kada je građena železnička pruga, a 1938. godine je, opet zahvaljujući inicijativi vladike Velimirovića izgrađen manastir Novo Preobraženje,  na desnoj strani Morave, u podnožju planine Ovčar, nasuprot lokaciji starog manastira. Tu su još i manastiri Jovanje, Sretenje, Svete Trojice, kao i Blagoveštenje, Jovanje i Ilinje.Ispod ruševina Jovanjske kule je pronađena i omanja crkva, danas manastir Uspenja Presvete Bogorodice, koji je metoh  manastira Jovanje.
 

Ukoliko ste uskoro planirali neki lep izlet ili vikend putovanje po Srbiji, a niste imali ideju gde otići, nadamo se da smo vam pomogli u izboru. Srećan put želi Vam Manadžer rent a car!

Pročitajte i ove tekstove


Da li vaš auto zna kada ste pospani?


Da li vaš auto zna kada ste pospani?
143   0
Napredak u automobilskoj industriji dolazi daleko brže nego što većina nas misli. Nije lako pratiti sve te čudesne inovacije koje se danas ugrađuju u savremene automobile. Neka nedavna istraživanja potvrdila su da samo 63% kupaca modernih automobila zna za napredne (a dostupne) sisteme pomoći vozaču. Ako spadate u onih 37% koji nisu upućeni, šta mislite, da li vaš auto može da zna kada ste pospani? Odgovor je – o, da!

Detaljnije

Poteškoće prilikom iznajmljivanja vozila


Poteškoće prilikom iznajmljivanja vozila
261   0
U svetu i u našoj zemlji vlada nedostatak vozila za iznajmljivanje. Razlog je jednostvan – daleko veća potražnja od ponude. Može da se desi da morate da čekate vaše vozilo iil da dobijete zamensko. Kako da savladate teškoće u vezi nestašica vozila za iznajmljivanje pročitajte u sledećem tekstu

Detaljnije

Kakvo vozilo iznajmiti?


Kakvo vozilo iznajmiti?
773   0
Rent a car agencije imaju veliki izbor vozila koja mogu da zadovolje svačiju želju, stil i potrebu. Kada se klijent pojavi na šalteru agencije, trudi se da iz tog izbora izabere tip vozila koji je najbolji za njega i njegovo putovanje. U ovom tekstu možete da pročitate koje su osnovne klase vozila koje se i najviše traže

Detaljnije