• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako je pandemija uticala na poslovanje rent a car agencija tokom 2021?

Pandemija COVID-19 uticala je na mnoga tržišta, tako da nije zaobišla ni globalno tržište rentiranja automobila. Rent a car agencije širom sveta suočavale su se sa manje-više sličnim problemima u poslovanju, ali i izazovima. Sve u svemu, bila je daleko bolja od 2020. godine, kada su mnoge agencije zatvorene. Svi se sećamo bankrotstva Hertza u maju 2020 godine. Sada je situacija daleko bolja što se tiče  poslovanja agencija, ali sami korisnici usluga rent a car agencija širom Evrope, a naročito u SAD-u se suočavaju sa velikim porastom cena usluga, a vrlo  teško se dolazi do vozila. Sve je više kompanija koje organizuju strateška partnerstva. Veliki je broj partnerstva između turističkih agencija i rent a car agencija. Upravo takvom strategijom je i kompanija Hertz uspela da se oporavi nakon bankrotstva. Što se tiče Srbije, 2020. godina je bila izuzetno teška, tako da se sa problemima nastavilo i u poslovanju rent a car agencija i tokom 2021. godine. Rezultati blagog oporavka počeli su da se vide od maja meseca, ali su to rezultati koji su daleko lošiji od onih iz 2019. Veliki broj agencija je bilo prinuđeno da rasproda značajan broj vozila, kako bi ublažile krizu. Banke i lizing kuće su sa druge strane stavile rent a car agencije na crnu listu, pa se vozila ne mogu finansirati na ove načine.

Kako danas funkcioniše iznajmljivanje automobila u svetu?

Mnogi postavljaju pitanje da li je ovo najveća kriza u poslu sa rentiranjem automobila? Ako pitamo korisnike o nekoj zajedničkoj crti u poslovanju rent a car agencija širom sveta daće odgovor da je za najam auta potrebno više strpljenja, više para i obavezna rezervacija na vreme. Uzećemo primer Palma de Majorku gde je pre pandemije bilo na raspolaganju preko 100 000 vozila za rentiranje, a ovog leta oko 30 000. Osim toga drastično su poskupele usluge. Cene u svim turističkim regijama tokom leta su poskupele i do 200 %.

Mnogi poznavaoci prilika tvrde da je teško očekivati da se one cene iznajmljivanja koje su bile pre pandemije ikad više vrate na taj nivo. Američka industrija rentiranja automobila je ostvarila prihod od preko 28 milijardi dolara. To je povećanje od 21% u odnosu na 2020. godinu. Ovaj prihod je zabeležen na samo 1,8 miliona automobila u upotrebi.

 

Šta će se dalje u budućnosti dešavati?

Niko ne sme da daje predviđanja, ali sve  dok postoji problem sa  nestašicom mikročipova, čitavo tržište vozila će ostati ograničeno. Čini se  kao da postoji konsenzus da će nedostatak čipova trajati najmanje do 2022. godine, sprečavajući dovoljno vozila da uđu na tržište kako bi se zadovoljila potražnja. Dakle ceo biznis iznajmljivanja automobila nastaviće da trpi zbog toga, jer smanjenje proizvodnje eliminiše milione vozila sa tržišta. Kompanija Ford  je izašla sa rešenjem da će ove godine skinuti 1,1 milion vozila manje sa proizvodnih traka, dok je Nissan rekao da će nedostatak čipova smanjiti proizvodnju za 500.000 vozila. Tajms je izveštavao već o tome da agencije za iznajmljivanje automobila pokušavaju da otkupe automobile koje su prodali na aukciji, kao i da zadržavaju automobile koje imaju daleko veću kilometražu, što se ranije nije dešavalo. Sve je uvek zakon ponude i potražnje.


Za kraj :


Dakle, ako planirate putovanje tokom predstojećećih praznika  nadamo se da ste već rezervisali vozilo. Nadamo se da će naredna godina doneti više bezbrižnosti i lakšeg poslovanja u celoj oblasti automobilske industrije. Iako neke dugoročne prognoze najavljuju previranja i velike izazove.

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
686   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije