• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako odlediti auto pokriven slojem leda

Poslednjih godina zime uglavnom nisu onako jake kakve su nekada bile, ali ipak svake godine imamo i nekoliko zaista ledenih dana. Obično im prethodi vlažan sneg ili susnežica, posle koga padne ledena kiša, temperatura se spusti u debeli minus, i onda jednog jutra krenete na posao, dođete do svog auta i shvatite da je u potpunosti zaleđen... E, u ovom tekstu bavićemo se upravo temom kako odlediti automobil pokriven slojem leda.

Naravno, ako je vaš automobil prekriven slojem leda, a vi nemate vremena, ono najjednostavnije je da na posao odete taksijem ili gradskim prevozom. Ali, ako je trebalo da baš tog dana idete na neki službeni put, najbolje što možete da uradite u tako kratkom roku je da iznajmite auto kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći auto po svom ukusu, koji će vas lepo poslužiti na planiranom poslovnom putovanju.

A ako nigde ne žurite, najlakše je da ostavite auto na parkingu i sačekate da se vreme popravi, pa se auto sam postepeno otopi i osuši. Naravno, ne može svako da čeka na to, pa smo zato za vas pripremili nekoliko saveta šta smete, a šta ne smete da radite u takvom slučaju, da vam se ne bi dogodilo da morate da zovete šlep službu.

Dakle, šta smete, a šta ne smete da radite da bi vaš auto bio spreman za vožnju:

# Sve površine pokrivene snegom, očistite četkom ili metlom.

# Nemojte četkati sneg lopatom, jer vam se lako može desiti da oštetite farbu.

# Udarite haubu i vrata prtljažnika dlanom, da biste razbili onaj tanki sloj leda, koji se zatim može obrisati.

# Ne udarajte ništa čekićem, komadom drveta ili svojim dugim strugačem za led. Velike su šanse da ćete tako ulubiti lim ili razbiti prozor, pošto staklo lakše puca kada je hladno.

# Ako posle toga možete da otvorite vrata i uđete u auto, startujte motor da se zagreje, sa uključenim prednjim i zadnjim grejačem stakla.

# Nemojte pokušavati da startujete motor, osim ako su auspuh i rešetka hladnjaka čisti.

# Ne ostavljajte auto koji radi bez nadzora, jer ako se rashladna tečnost nepravilno pomeša i hladnjak zamrzne, to će pregrejati i uništiti motor vašeg automobila.

# Uključite farove. Toplota iz sijalica prednjih farova će olakšati struganje leda sa njih.

# Ne uključujte brisače dok se ne oslobode snega i leda. Ako dok su zarobljeni pokušavate da očistite šoferšajbnu, možete oštetiti njihov motor, polugu ili metlice brisača. Jer vrlo je verovatno da će metlice biti zalepljene za staklo dok ih grejači ne oslobode.

# U zimskim mesecima, treba koristiti zimsku tečnost za pranje vetrobranskog stakla jer u sebi ima alkohola i još nekih supstanci koje tope led sa prozora.

# Nikako, ni u kom slučaju, nemojte sipati ključalu vodu (recimo iz kuvala za vodu) po prozorima, pošto bi u tom slučaju sva stakla mogla da popucaju.

Ne, ne mislimo da smo „otkrili rupu na saksiji“ ili „toplu vodu“, ali kad biste samo znali koliko je takvih pokušaja bilo i šta se sve dešavalo. Možda vi sve ovo znate, ali ima mnogo onih koji ne znaju, tako da će im ovi saveti koristiti.

Dobra priprema je pola obavljenog posla

Uvek bilo! Ako ste pre početka zimske sezone pripremili svoj auto za hladno vreme, sve ovo ići će mnogo lakše. Pre svake zime, u vreme kada menjamo gume, trebalo bi uraditi i sve ostalo što spada u održavanje i pripremu automobila za zimsku sezonu. Postoje i neki mali trikovi koji vam u tome mogu biti od pomoći, a o kojima možete pročitati na našem blogu.

A šta spada u pripremu automobila za zimske uslove

# Zamena pneumatika

# Provera akumulatora i svih tečnosti

# Provera brisača i njihova zamena, ukoliko su metlice istrošene

# Provera svetla i kompletne signalzacije

# Trebalo bi poprskati silikonom u spreju ili premazati glicerinom sve kedere, da se ne bi zalepili, jer ih u pokušaju da otvorite zaleđena vrata možete pokidati.

# Isto tako, trebalo bi poprskati sve brave grafitom u spreju, da se ne zalede. U iste svrhe, možete koristiti i glicerin koji ćete ušpricati u brave, ili WD spej, koji rešava mnogo toga, pa i ovaj problem.

# Ako imate garažu, auto ne ostavljajte napolju. Uvek ga parkirajte u garaži, a po potrebi, možete ga i pokriti ceradom ili ćebetom da biste izbegli zamrzavanje.

# Redovno čistite vetrobransko i zadnje staklo sa obe strane. Prilikom uključivanja grejanja, ova stakla se magle mnogo više, što može uticati da posle nekog vremena imaju naslage prljavštine. Zato gledajte da ta stakla sa obe strane budu čista, jer će se tako manje magliti.

# Ne ostavljajte u autu ništa mokro, a naročito patosnice. Izvadite ih i ostavite da se osuše van auta.

# Ako planirate da u toku zime putujete van grada, pripremite tzv. set za prvu pomoć koji sadrži osnovni alat, baterijsku lampu, kablove za paljenje, lance za sneg i naravno, lopatu, jer se nikada ne zna da li ćete se zaglaviti negde u snegu.

I to bi bilo to...

Da, to je otprilike to. Ako ste o svom automobilu brinuli na vreme i pripremili ga za zimsku sezonu, verujemo da ćete hladne zimske dane pregurati bez problema, bez obzira da li ostajete u gradu ili se zapućujete ka nekom od zimskih turističkih centara.

Ali ako mislite da vam auto nije dovoljno siguran, a nameravate da krenete negde na skijanje, najsigurnije je da iznajmite neki malo robusniji, sa pogonom na sva četiri točka, u kojima te loše uslove vožnje nećete ni osetiti. Ljubazno osoblje rent a car agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2807   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije