• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako zaštititi vozilo od glodara?

Da li ste znali da vozila mogu da budu utočišta i  omiljena mesta za pacove, miševe i ostale glodare?

Miševi zimi traže zaklon od hladnoće i mesto gde mogu nesmetano da podižu svoj podmladak. U toj potrazi lako može da se desi da pronađu put i do vašeg četvorotočkaša.

U motorima i unutrašnjosti vozila je toplo, suvo i bezbedno, što ih čini idealnim mestima za odmor, hranjenje i uzgoj novih generacija glodara. A zna se da jedan par miševa može da stvori preko 5.000 potomaka u roku od godinu dana.

Posebno su na udaru parkirališta sa velikim brojem vozila, kao na primer javne garaže, auto placevi, parkinzi velikih transportnih firmi ili rent a car agencija.

 

Štete od glodara

 

Ukoliko primetite ogrebotine od zuba na delovima motora i u unutrašnjosti vašeg vozila, kao i vrlo neugodni smrad koji se širi od njihovog izmeta i skladirane poluraspadnute hrane, onda nema dileme – u posetu su vam došli veoma neugodni gosti.

Najveća šteta koju glodari mogu da učine je da vam izglođu električne instalacije (omiljena im je plastična izolacija na žicama) što može da dovede do kratih spojeva i drugih (veoma skupih i opasnih) kvarova na autu.

Osim instalacija, stradaju i sedišta, tepisi, tapaciri na vratima, gumena creva na sistemu za ventilaciju, itd. Sve što može da se izglođe je potencijalna meta ovih napasnika. A kada popravite oštećenje, nove žice su nova meta koja će sa slašću ponovo da se izglođe.

Ako se pitate zašto glodari toliko vole da žvaću, odgovor je zbog njihove fiziologije. Naime, njihovi zubi neprekidno rastu i oni moraju stalno nešto da glođu kako im zubi ne bi prekomerno porasli. 

 

Kako zaštititi vozila od pacova i miševa?

 

Naravno da ne možete da eliminišete svakog glodara u okolini, ali možete da preduzmete neke jednostavne korake kako bi smanjili rizik da vaše vozilo postane hostel za pacove

 

Pratite aktivnost glodara

Zaštita od glodara počinje važnim preventivnim korakom – inspekcijom i njihovim ranim otkrivanjem. Znaci prisustva glodara su izmet, rastureno smeće u kanti za otpadke, izgrickani papir i slab miris urina - poput amonijaka.

Ukoliko primetite ove tragove, što pre nađite drugo mesto za parkiranje, barem dok ne suzbijete opasnost.

 

Eliminiranje mesta gde se pacovi okupljaju

Još uvek smo kod preventive. Obiđite okolinu vaše garaže i mesta gde parkirate svoje vozilo.

Nesređeno drveće i žbunje, bačena drvena građa, stare šupe ili magacini sa građevinskim materijalom, bašene kartonske kutije i papiri, njive, štale i ostala mesta gde se čuva stoka, skladište žitarica, stogovi sena, otpadci od hrane i slično, su odlična mesta za pacove.

Ako možete očistite i premestite ova mesta gde se glodari skupljaju i razmnožavaju, ako ne možete, onda zaštitite vašu garažu tako što ćete zatvoriti pukotine i rupe preko kojih bi neželjeni gosti iz komšiluka mogli da uđu u vašu garažu.

Veoma važno je da uklonite sve ostatke hrane iz okoline. Hranu za stoku i kućne ljubimce čuvajte u dobro zatvorenim sanducima i kontejnerima (nikako u džakovima) u kojima pacovi i miševi ne mogu da uđu. Nikako ne ostavljajte hranu u prtljažniku, glodari imaju veoma razvijeno čulo mirisa, skoro sigurno će je pronaći. 

 

Zamke i mamci za glodare (rodenticidi)

Miševi u vozila ulaze preko točkova. Zato na točkove i oko vozila postavite mišolovke ili mamce za glodare. Mamci se lako postavljaju i imaju veliku efikasnost, ali treba biti oprezan zato što su otrovni i mogu da nastradaju deca, kućni ljubimci i druge životinje.

 

Sredstva za odbijanje glodara

Najbolji način da pobedite glodare je da vas oni zaobiđu u što širem luku. Za tu namenu možete koristiti neka prirodna sredstva koja ih odbijaju, kao na primer mačji pesak, dlake kućnih ljubimaca ili ulje od nane.

Danas u prodaji postoje uređaji koji koriste ultrazvuk koji ih vrlo efikasno odbija, a ne smeta ljudskom sluhu.

 

Držite haubu motora otvorenom

Pacovi i miševi više vole kada je hauba motora zatvorena. Oni se osećaju sigurni u zatvorenom okruženju gde mogu lako da pronađu mesta za skrivanje.

Vi morate da uradite suprotno od toga, da učinite sve što možete kako bi njihov život bio što nervozniji i neugodniji. Zato držite haubu stalno otvorenom.

 

I na kraju...

 

Pacovi i miševi su veoma neugodni, uporni i tvrdoglavi. Ukoliko se desi da napadnu vašu garažu i vaše vozilo, taj napad može da traje veoma dugo, mesecima i godinama. Osim šteta koje mogu da prouzrokuju na vašem vozilu (koje uopšte nisu ni male ni naivne), oni ugrožavaju i vaše zdravlje zato što su prenosioci opasnih zaraznih bolesti kao hemoragičnu groznicu, tifus, peptospirozu, salmonelu i druge. Da ne pominjemo šta sve može da se dogodi vašem autu zbog neispravnih instalacija, u najboljem slučaju možete da ostanete bez struje na sred ulice, u najgorem da vam se desi požar. 

U ovoj iscrpljujućoj borbi morate da budete istrajni, uporni i da ne odustajete.

Ako ne uspevate sami da savladate ove štetočine, i oni nastave redovne posete vašem vozilu, ostaje vam još poslednja linija odbrane - da pozovete neku od specijalizovanih firmi koji se bave deratizacijom i suzbijanjem glodara.

 

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2806   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije