• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Održavanje motora

 

Motor se smatra srcem jednog vozila i tako se i treba odnositi prema njemu. Kao i sa pravim srcem kod ljudi, motor treba redovno kontrolisati i održavati.

Kada se neguje kako treba, on je efikasniji, manje troši a daje više konjskih snaga, duže traje.

Za neke radnje u vezi održavanja i popravki na motoru potrebno je znanje i iskustvo automehaničara, ali određene redovne provere i sitne zahvate može, i treba, da obavi i sam vlasnik vozila.

U produžetku teksta navodimo 6 najvažnijih mera u vezi saodržavanjem motora.

 

1. Redovno proveravanje motornog ulja

Veoma je važno redovno proveravati i menjati ulje u motoru.

Princip rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem je da hemijsku energiju iz goriva pretvara u mehaničku energiju koja pokreće vozilo. Da bi mogao to da obavi, motor sadrži mnogo pokretnih delova koji se između sebe taru i stvaraju toplotu. A trenje i toplota utiču na performanse motora, kao i na habanje samih pokretnih delova. Ukoliko se motor ne podmazuje kako treba iz njega se čuje zveckanje, kuckanje, lupanje, snaga motora se gubu, troši će više goriva a delovi motora će kraće trajati.

Motorna ulja imaju zadatak da podmazuju pokretne delove motora kako se oni ne bi oštetili i radili što je duže moguće.

Tokom vremena pod dejstvom temperature i pritiska ulje se razgrađuje i postepeno gubi svojstva podmazivanja. Dešava se da se motorno ulje i gorivo pomešaju (iako to ne bi trebalo da se desi)  - kako se klip kreće gore dole, sitne čestice pronalaze put pored klipnih prstenova u ulje, ono postaje tamno braon ili crno. To uzrokuje povećano trenje i ubrzano habanje.

Ovakvo stanje motornog ulja je neodrživo, ono ne obavlja funkciju podmazivanja i treba ga zameniti.

Vreme zamene motornog ulja zavisi od vozila, stila vožnje i koliko često se to vozilo koristi.

Proizvođači vozila u pratećoj dokumentaciji propisuju kada i posle koliko pređenih kilometara treba zameniti istrošeno ulje. Ukoliko vlasnik zaboravi, potsetiće ga softver u vozilu tako što će upaliti kontrolnu lampicu na instrument tabli.

održavanje motora

2. Provera rashladnog sistema

Motoru je potreban sistem koji mu pomoći da se oslobodi viška toplote koja se stvara pri sagorevanju goriva.

U ovaj sistem spadaju hladnjak, termostat, pumpa za vodu i rashladna tečnost.

Rashladni sistem je veoma važan u sprečavanju pregrevanja motora i treba redovno da se kontroliše i održava.

U održavanje rashladnog sistema, koje svako može sam obaviti,  spadaju provera nivoa rashladne tečnosti u rezervoaru i hladnjaku, provera aluminijumskih ili plastičnih rebara na hladnjiku da li su začepljeni nečistoćom, provera termostata, itd.

Za dublje provere potrebna je stručnija ekspertiza koja se može obaviti u automehaničarskoj radnji. 

 

3. Provera vazdušnog filtera

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem koriste za svoj rad mešavinu vazduha i goriva. Koliko će taj rad biti efikasan zavisi (i) od količine i čistoće vazduha u toj smesi. Ukoliko on nije dovoljno čist, snaga motora se smanjuje, paljenje je loše, iz motora se čuju neobični zvuci.

Za čist vazduh su zaduženi filteri koji deluju kao barijera između motora i vazduha spolja. Njihova uloga je sprečavanje ulaska čestica prašine, nečistoća i drugih zagađivača koji smetaju motoru i mogu da ga oštete.

Filteri za vazduh imaju svoje vreme trajanja, relativno se brzo zasite prljavštinom i izgube svoju ulogu. Nisu skupi, preporuka je da se što ćešće menjaju, posebno ako se vozi po makadamskim putevima.

 

4. Svećice

Ukoliko imate staro vozilo morate da pazite i na svećice. Ako motor ima problema sa paljenjem pri startu, ubrzavanju ili ima težak hod u praznom hodu, potrebno ih je zameniti ili barem očistiti.

 

5. Održavanje kaiševa

Motori u vozilima koriste kaiševe za napajanje akumulatora i ostalih električnih sistema, kao i za pokretanje pumpe za vodu, klima uređaja, pumpe servo upravljača i mnoge druge komponente.

Ovi kaiševi su napravljeni da mogu da izdrže velike pritiske, ali vremenom se i oni istroše i treba ih zameniti.

Loš klinasti ili zupčasti kaiš može uticati na performanse motora, ukoliko se istrošenost kaiševa ne primeti na vreme i oni slučajno puknu, motor bi mogao pretrpeti ozbiljna oštećenja.

Jedan od najočiglednijih znakova da nešto nije u redu sa klinastim kaišem su tragovi ulja na njemu i buka koja dolazi iz motora ili. U tom slučaju on mora da se zameni.

održavanje motora

6. Pratite potrošnju goriva

Jednu stvar koja utiče na performanse motora može proceniti svaki vozač a to je potrošnja goriva.

Dobro održavan i efikasan motor proizvodi ujednačeno, konstantno i stabilno sagorevanja goriva.

Ako se efikasnost smanji usled nekog problema, sagoreće se više goriva što će vlasnik da oseti na benzinskoj pumpi.

Osim motora, na potrošnju goriva utiče i nepravilno i nedovoljno napumpani pneumatici. Zato pre nego što zavirite u motor, proverite pritisak u gumama.

I još jedan savet – nemojte da vozite na rezervi. Tokom godina u rezervoaru se nakupi talog nečistoće koji može da stigne i do motora i ošteti filtere i ostale delove.

 

Završna reč

Neke radnje oko održavanja motora može da uradi i sam vlasnik, dok one komplikovanije treba ostaviti ovlašćenom servisu.

Navedene aktivnosti su neka osnova koja svaki vozač treba da zna da uradi. Nisu uopšte komplikovane i malo odvojenog vremena za kontrolu rada motora može poboljšati radni vek i performanse motora.

Pročitajte i ove tekstove


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate
40   0
Da li možda razmišljate o tome da se pridružite revoluciji zelenih automobila? Statistika pokazuje da u tome niste usamljeni. Kako neka od svetskih udruženja govore, ekološki modeli poslednjih godina postaju sve popularniji, i očekuje se da će se njihov broj s godinama samo povećavati. Zato smo za vas pripremili osnovne smernice o održavanju električnog automobila, i sve što bi trebalo da znate ukoliko se odlučite da kupite jedno takvo vozilo...

Detaljnije

Globalni izazovi u rent a car industriji


Globalni izazovi u rent a car industriji
59   0
Globalna rent-a-car industrija suočava se danas sa brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih problema su promene  u navikama i zahtevima kada su u pitanju putovanja. Ono što je takođe aktuelno, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine, postoji veći pritisak na kompanije da ponude ekološki prihvatljive opcije vozila.

Detaljnije

Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe


Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe
114   0
Živimo u vreme klimatskih promena koje kao posledicu imaju sve češću pojavu elementarnih nepogoda. Kako se zaštititi ukoliko vas zaesi neka dog ste na putu. Tako što ćete sa vama kao preventiva imati neke stvari i predmete.

Detaljnije