• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kakva je budućnost prevoza?

 

Danas se transport u najvećoj meri oslanja na vozila sa benzinskim i dizel motorima. Ali sve više država u svetu postavljaju rokove kada će motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti zabranjeni i zamenjeni. Glavni razlog je napuštanje fosilnih goriva, ali i određeni geopolitički uticaji. Fosilna goriva se napuštaju zbog svog negativnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ugljen dioksid koji se oslobađa prilikom sagorevanja benzinskog i dizel goriva doprinosi globalnom zagrevanju i klimatskim promenama, ali su opasna i druga jedinjenja koja se nalaze u njima (azotni oksidi, benzoli, benzeni olovo, itd), koja mogu da budu kancerogena i uzrok za mnoge respiratorne bolesti i alergije.

Postavlja se pitanje kako će izgledati budućnost prevoza i koje će se nove tehnologije pojaviti kao zamena za današnja vozila  

Postoji nekoliko opcija koje automobilska industrija razvija, od kojih su se neke već pojavile na tržištu. Svaka od njih ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

 

ELEKTRIČNA VOZILA

elektricna vozila

Električna vozila u ovom trenutku izgledaju kako najverovatnija zamena za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Skoro svi veći proizvođači vozila ulažu ogromna sredstva u njihov razvoj. Vodeći proizvođač je Tesla, ali sve se više uključuju i Ford, Dženeral motors, Volksvagen, Hjundai, Tojota i ostali.

Električna vozila se baziraju na postojećim platformama i voze se na isti način kao konvencionalni benzinski ili dizel automobil. Razlika je što im nisu potrebni menjači, kvačilo, ni benzinske pumpe. Ali su im potrebni punjači za punjenje njihovih baterija. Punjači mogu da budu kućni, koji omogućavaju vlasnicima da ih pune u svojoj garaži (najbolje preko noći kada je cena struje najjeftinija), i javni koji su daleko veći i brži.

Električna vozila će imati još veći smisao kako se budu razvijali i izvori obnovljive energije poput vetrogeneratora i sunčevih PV kolektora. Može se reći da su ova dva koncepta – električna vozila i obnovljivi izvori energije dva usko povezana koncepta koji se nadovezuju jedan na drugi.

Pored prednosti, kod električnih vozila postoje i dosta veliki  nedostatci koji u velikoj meri ograničavaju njihovu širu upotrebu:

 • Cena
 • Nedovoljna autonomnost vožnje
 • Brzina punjenja baterije
 • Nedovoljna razvijena mreža stanica za punjenje

 

CENA

Iako cena električnih vozila pada, još uvek je skoro duplo veća od klasičnih vozila. Razlog za to su baterije. Sirovine koje su potrebne da se one proizvedu su naglo poskupele zato što ih nema dovoljno. Vađenje i prerađivanje litijuma, nikla, kobalta, natrijuma i ostalih metali od kojih se prave baterije, je previše skupo i ekološki neprihvatljivo. Glavna nalazišta litijuma su retko nastanjene pustinje u Argentini, Čileu, Boliviji i Kini. Postoje nalazišta i u SAD, Evropi, pa i kod nas, ali zbog nedovoljno “čistog” rudarenja njihova eksploatacija je teško ostvarljiva. Nade se polažu u reciklažu već postojećih istrošenih baterija. Smatra se da je litijum “večan” i da može da se reciklira beskonačno mnogo puta.

 

AUTONOMNOST VOŽNJE

Kao i za veliku cenu EV, i za ovaj nedostatak glavni “krivac” su baterije. One još uvek nemaju potreban kapacitet, i ne mogu da omoguće putovanja na veće udaljenosti. Više se koriste za gradsku vožnju i kratke destinacije, kao što je svakodnevno odlaženje na posao. Autonomnost električnih vozila se još više smanjuje zimi po hladnom vremenu kada se iz baterija izvlači još više struje.

punjenje električnog vozila

PROBLEMI SA PUNJENJEM BATERIJA

Brzina punjenja baterija je još jedan ograničavajući faktor za veću primenu električnih vozila. Na kućnom punjaču baterija se puni celu noć, ako se ne žurite i ako vam auto ne treba u tom momentu, sve je u redu, ali ako hitno treba, onda ćete prvo morati da sačakate da se punjenje završi. Velike javne stanice koje se ubrzano podižu su brže (Teslinim punjačima je za 80% kapaciteta potrebno 30 minuta), ali njihova mreža još uvek nije dovoljno gusta.

I pored svih nabrojanih nedostatka sva predviđanja vode ka tome da će električna vozila postajati jeftinija, snažnija, praktičnija i pristupačnija, i da su oni glavni kandidati koji će zameniti konvencionalna vozila.

 

VOZILA SA POGONOM NA VODONIK (HIDROGEN)

Princip rada motora na vodonik je sličan kao kod električnih vozila, zato što i njih pokreću električni motori. Razlika je u tome što se električna energija dobija iz vodoničnih gorivnih ćelija, a ne iz baterija.

Prednosti vozila na vodonik u odnosu na električna vozila su brže punjenje (rezervoari za vodonik mogu se pune na modifikovanim benzinskim pumpama), veća autonomnost vožnje (iznad 500km), i niža cena.

Glavni nedostatak je što još uvek nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju toliko velikih količina vodonika. Vodonik se dobija elektrolizom vode za šta treba da se uloži neka količina energije. Ova energija može da potiče od prirodnog gasa (plavi vodonik), ugljena (crni vodonik), nuklearne energije (crveni vodonik) i energije koja je dobivena od obnovljivih izvora (zeleni vodonik). Zeleni vodonik je najprihvatljivije rešnje, ali i najskuplje, zato što je potrebno izgraditi ogroman broj vetroparkova i solarnih eletrana koje će proizvoditi dovoljno struje za elektrolizu vodonika.

 

VOZILA SA POGONOM NA BIOGORIVA

Ova goriva se smatraju obnovljivim i čistim izvorom energije jer se proizvode od biljnih materijala koja se obnavljaju, i imaju emituju daleko manje štetnih materija od fosilnih goriva.

Trenutno se koriste dve vrste biogoriva: bioetanol i biodizel.

 1. Bioetanol se pravi od biomase koja sadrži sećer i skrob - šećerne trske, šećerne repe, ali i kukuruza i drugih žitarica.
 2. Biodizel se proizvodi od otpadnih biljnih i životinjskih ulja iz prehrambene industrije.

Jedna od najvećih prednosti biogoriva je što sa manjim prepravkama mogu da se koriste u postojećim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Neki dizel motori mogu da rade na biodizel bez ikakvih modifikacija.

Njihov glavni nedostatak je što se iste biljke koriste za proizvonju hrane. Dešava se da ako se kukuruz iz SAD u većoj količini koristi za biodizel, cena hrane u Meksiku dramatično poraste i postoji opasnost od gladi.

Verovatno je da će se biogoriva koristiti u manjoj količini i da ne ne mogu u potpunosti da zamene fosilna goriva.

 

AUTOMOBILI BEZ VOZAČA

Osim pitanja kako će se vozila pokretati, možemo da očekujemoi još neke promene u prevozu. Jedna od najvećih su vozila bez vozača. U poslednje vreme se malo zaostaje u njihovoj primeni jer postoji još dosta tehničkih problema (ali i zakonskih prepreka) koja treba da se reše, ali se još uvek dosta ulaže u njihov razvoj i ne treba ih otpisivati.  

 

ZAVRŠNE REČI

U ovom trenutku ne može sa stoprocentnom tačnošću da se odgovori na pitanje kakva će biti vozila budućnosti i kako će se pokretati. Ono što sa dosta sigurnosti može da se predvidi, je da će električna vozila biti sve više zastupljena i da će u jednom trenutku preuzeti primat. U nekim državama (Norveška, Švedska, sve više i Kina) njihova prodaja je daleko veća od vozila sa benzinskim i dizel motorima.

Zadatak svakako nije mali, u svetu postoji oko milijardu i po vozila, tako da njihova zamena uopšte neće biti ni brza ni laka.

 

Slike https://www.pexels.com/search/electric%20vehicles/

        https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jxuoa/download

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije