• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koja obuća je najbolji izbor za vožnju automobila

Kada je u pitanju zakon o bezbednosti saobraćaja, u Srbiji nije jasno definisano kakvu obuću treba da nosi vozač. Ipak, daleko od toga da ovo nije važno jer u slučaju da ste vozili u papučama, pa vam noga skliznula sa pedale, zbog čega ste izazvali sudar, mogli biste da imate problem. Zato hajde da zajedno razrešimo dilemu koja obuća je najbolji izbor za vožnju automobila.

Kada uopšteno razmišljamo o obući, žene su te koje su najčešće opsednute cipelama. Ali, da li su vaše nove salonke dobar izbor da baš u njima vozite po gradu? Hmmm... pa i nisu. Jer, čak i nešto tako jednostavno, kao što je promena brzine, moglo bi da izazove ozbiljnu saobraćajnu nesreću, ako ste vozili u pogrešnoj vrsti obuće.

Ako ste, pritom, vozili sopstveni automobil, pokušaćete to da rešite sami kako najbolje umete. Ali ako ste saobraćajnu nesreću izazvali vozeći vozilo iznajmljeno kod neke od rent a car agencija poput Menadžer-a, to bi moglo dodatno da vas košta. O svemu vezanom za iznajmljivanje vozila možete pročititi u uslovima korišćenja na našem sajtu. To vam toplo preporučujemo, da kasnije ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Koju obuću treba izbegavati

Taban može da se zaglavi ispod pedale, dok podižete stopalo da biste promenili brzinu. Nošenje papuča, japanki i ostale obuće bez adekvatne podrške za skočni zglob, može dovesti do toga da vam stopalo sklizne sa pedale, ili da je totalno promaši. Iz istog razloga, ne savetuju se ni visoke potpetice. Kao što vidite, neadekvatna obuća može izazvati nesreću, ukoliko ne budete imali dovoljno vremena da se izvučete iz situacije u kojoj ste se našli.

Istraživanje koje je 2005. godine sprovela osiguravajuća kuća „Norwich Union Motor Insurance“ u Velikoj Britaniji pokazalo je da su japanke najopasnija vrsta obuće za vožnju. Od 1.000 ispitanih vozača, tri četvrtine je reklo da im je izazov da voze u japankama, dok je četvrtina priznala da to redovno radi.

Ne čudi što je tako jer, zamislite šta sve može da vam se desi u obući koja je potpuno otvorena?! Osim što noga može da sklizne, može se desiti i da se japanka zamota oko pedale, da vam spadne i završi ispod kočnice ili da, u slučaju da vam je stopalo veliko (kao što kod muškaraca najčešće jeste), da jednom nogom kačite dve pedale. Priznaćete da nije naivno.

Verovatno se pitate - pa kakve cipele da kupite?

Obuća za vožnju mora da ima dovoljno tanak đon da oseti snagu koja je potrebna da da biste pritiskom na pedalu izvršili neophodno kočenje ili ubrzavanje. Japanke to sprečavaju, jer pedalama upravlja peta stopala. Cipele sa visokom potpeticom to ometaju, jer previše podižu petu. A da ne govorimo o cipelama sa platformom, sa kojima nemate osećaja ni za petu, ni za prste.

Generalno, najbolja opcija je pronaći obuću sa tankim đonom, užim rubovima i odgovarajućom fleksibilnošću skočnog zgloba. Sportske patike je takođe bolje izbegavati jer su đonovi previše debeli a unutrašnjost postavljena, tako da nećete imati dovoljno osećaja za vožnju. Udobne mokasine ili tzv. brodarice su mnogo sigurnija opcija. Ovakav par cipela možete držati ispod sedišta, samo za vožnju, što i nije tako loše ni iz materijalnih razloga. Na taj način, ujedno i izbegavate da oštetite svoje nove cipele, pošto u tom delu oko pedala može biti i nekih oštrijih ivica.

Kada kupujete cipele koje planirate da nosite dok vozite, zaboravite na procenu koliko vam je udobno da u njima hodate. Umesto toga, fokusirajte se na to kako ćete se osećati dok vozite, posebno na to kako će vam gležnjevi biti postavljeni u njima. Umanjujući nivo nelagodnosti, takođe ćete smanjiti i količinu napora potrebnog za vožnju. Ovo je posebno važno kada je u pitanju duga vožnja, jer ćete odgovarajućom obućom povećati kontrolu nad vozilom, pa samim tim i bezbednost, kako svoju, tako i ostalih učesnika u saobraćaju.

Vožnja po vlažnom vremenu

Po vlažnom vremenu, mora se voziti još pažljivije. A klizavi đonovi povećavaju verovatnoću da će vam noga omašiti pedalu ili prerano skliznuti sa nje. Da biste se lakše izborili s tim, poželjno je temeljno osušiti cipele na patosnicama vašeg automobila.

Vrhunski saveti za obuću za vožnju

Agencija za standarde vožnje daje seldeći savet: „Nosite razumnu odeću za vožnju, posebno na dugim putovanjima. Odgovarajuće cipele su od posebne važnosti. Takođe, ne preporučujemo vožnju bez cipela, jer bosi nemate istu kočionu silu kao što imate sa cipelama“.

Pa koja je, onda odgovarajuća obuća za vožnju?

Evo osnovnih smernica, na šta sve treba obratiti pažnju kada birate obuću za vožnju:

#1. Đon cipele ne bi trebalo da bude deblji od 10 mm

#2. Ali, đon ne bi trebalo da bude ni previše tanak ili previše mekan

#3. I još nešto, đon treba dovoljno da prijanja da spreči nogu da sklizne sa pedale

#4. Cipela ne bi trebalo da bude preteška

#5. A ne sme ni da ograničava kretanje skočnog zgloba

#6. Ne sme da bude ni previše široka, jer biste u tom slučaju mogli da nagazite dve pedale jednom nogom

#7. Patike za teretanu ili šetnju su dobar izbor, one deblje za ostale sportove to nisu

#8. Adekvatna obuća može da napravi veliku razliku po pitanju vaše bezbednosti u vožnji. Zato ostavite elegantne cipele sa strane dok vozite, jer vam to može spasiti život!

I za kraj...

Kao što vidite, izbor obuće za vožnju nije tako naivna stvar. Od toga može zavisiti sigurnost kako vaša, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. Zbog svega toga, preporučujemo dodatan oprez pri izboru cipela za vožnju.

A ako se prilikom iznajmljivanja automobila dvoumite oko izbora odgovarajućeg automobila za vaše potrebe, naše ljubazno osoblje pomoći će vam da iz našeg bogatog voznog parka, odaberete baš ono što vam je potrebno.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer.

Pročitajte i ove tekstove


Kako savladati Jet Lag?


Kako savladati Jet Lag?
195   0
Jet Lag je privremeni poremećaj spavanja koji se javlja zbog promena vremenskih zona. Obično se povezuje sa dugačkim  interkontinetalnim letovima a, ali može da se dobije i prilikom putovanja automobilom, vozilom ili kada se radi u smenama. Njegovi simptomi ne mogu u potpunosti da se izbegnu, ali postoje načini da se ublaže.

Detaljnije

Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom


Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom
150   0
Putovanje sa decom ume da bude naporno to će priznati svaki iskreni roditelj, posebno ako su deca u predškolskom uzrastu. Međutim, planiranje i dobra organizacija su pola posla, a ako ste inače avanturističkog duha uživaćete sigurno u svakom porodičnom putovanju. Odmor sa decom je uvek aktivan odmor, a pre nego što krene prava sezona letovanja, idealno je da tokom maja i juna obavite jednu generalnu probu, tako što ćete otići na jednodnevni izlet sa decom koji će biti posvećen samo njihovim aktivnostima i sadržaj prilagođen njihovim potrebama.

Detaljnije

5 top saveta za pravilno održavanje automobila


5 top saveta za pravilno održavanje automobila
140   0
Pravilno i redovno održavanje automobila nije samo važno zbog životnog veka vašeg ljubimca već pre svega zbog bezbednosti u saobraćaju. Auto koji se redovno servisira, održava i o kome se brine je pouzdan auto i bezbedan za sve učesnike u saobraćaju. Auto treba shvatiti kao mašinu kojoj je neophodna briga i održavanje dakle redovni odlasci na servisiranja. Upravo  temeljni tehnički pregledi su jedini način da produžite životni vek vašem autu. Samo sa ispravnim automobilom i vožnja će biti optimalna, a samim tim i potrošnja goriva.

Detaljnije