• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Sve što treba da znate o vožnji po kiši

Vožnja po kiši, bez obzira da li ona samo rominja ili lije kao iz kabla, može biti jedna od najtežih situacija sa kojom svaki vozač može da se susretne. Kišni uslovi su direktno povezani sa višom stopom saobraćajnih nesreća. Razlog za to su vlažni putevi i smanjena vidljivost. Zato ostanite sa nama, jer smo za vas pripremili nekoliko saveta za vožnju po kiši.

I bez obzira da li po kiši vozite svoj ili automobil iznajmljen kod neke od rent a car agencija poput Menadžer-a, potrebna je velika doza opreza. Jer ipak, ono što nije naše, čuvamo još više. Naša vozila se redovno servisiraju i u savršenom su stanju, tako da o tom delu ne morate da brinete. Vaše je samo da iz našeg bogatog voznog parka odaberete vozilo po svojoj meri. Ali hajde da vidimo na šta sve treba obratiti pažnju kada je u pitanju vožnja po kiši.

#1. Ako je moguće, sačekajte da se vreme popravi

Ako se osećate nelagodno tokom vožnje po kiši i naravno, ako putovanje možete da odložite, učinite to, i sačekajte da se vreme popravi. Nema razloga da se izlažete opasnosti, ukoliko nije neophodno da otputujete baš tog dana, a vrlo često nije.

#2. Proverite opremu i stanje svog automobila

Uverite se da imate svu opremu i da je stanje vašeg automobila besprekorno. Proverite farove, zadnja svetla i brisače vetrobranskih stakala, da biste bili sigurni da će raditi efikasno onda kada to bude potrebno.

Takođe, proverite i profil guma svog automobila. Tzv. ćelave gume mogu ozbiljno smanjiti prijanjanje za mokre kolovoze. Većina država zahteva da šare na gumama imaju dubinu od 1.6 mm za letnje, do 4 mm za zimske gume, da biste bili sigurni da ćete ostati na putu.

#3. Usporite vožnju

Tokom vožnje po vlažnim vremenskim uslovima, ne samo da se morate pridržavati postavljenog ograničenja brzine, nego bi trebalo da vozite znantno sporije nego što biste inače. Mokri putevi su veoma opasni jer, vreme reakcije vašeg vozila je znatno sporije dok pada kiša. Zbog toga je sporija vožnja imperativ koga se morate pridržavati pa zato usporite. Kako to naš narod kaže, „strpljen-spašen“.

#4. Uključite brisače vetrobranskog stakla

Ovo je možda suvišan savet, ali ponekad treba naglasiti jer niste ni svesni koliko je vozača koji zaboravljaju (ili izbegavaju) da uključe brisače ukoliko kiša nije jaka. Brzina brisača je ionako podesiva, a tu su i sva ona sredstva za pranje stakala koja će vam pomoći u njihovom čišćenju. A ako kojim slučajem čujete struganje brisača po staklima ili vidite pruge koje ostaju iza metlica, znači da je vreme da se one zamene. Zato ih zamenite na vreme, da se ne bi dogodilo da to shvatite kada brisače uključite po nevremenu i shvatite da ne rade dovoljno dobro.

#5. Održavajte bezbednu udaljenost od ostalih automobila

Kao što smo već rekli, zaustavljanje vašeg vozila biće teže po kiši, pa bi zato trebalo održavati veću udaljenost od ostalih učesnika u saobraćaju. Vozači koji najčešće voze po gradskim gužvama imaju tendenciju da se lepe za automobil ispred njih. Ni po suvom vremenu ovo nije najbezbednije, a po kiši, situacija je mnogo gora. Zbog svoje i tuđe sigurnosti, trudite se da održavate bezbednu udaljenost.

#6. Izbegavajte naglo kočenje

Pokušajte da usporite vozilo tako što ćete skinuti stopalo sa gasa ranije nego što biste to inače uradili u pripremi za usporavanje ili zaustavljanje po suvom vremenu. Tako izbegavate naglo kočenje u poslednjem trenutku. Ne koristite tempomat, kako bi vaša pažnja pri korišćenju gasa i kočnice bila usklađena.

#7. Pazite na bare na putu

Vožnja kroz bare može vam uzrokovati mnogo problema. Nikad ne znate šta se nalazi ispod vode, ni koliko je bara duboka, jer ako je ispod nje rupa na kolovozu, što je vrlo često, može se desiti da upadnete i oštetite točak, kao i da pokvasite nešto od vitalnih delova motora. To može uzrokovati gašenje motora ili gubitak kontrole nad vozilom. Zato, kad god možete da obiđete baru, obiđite je, a ako ne možete, idite kroz nju što sporije, da biste lakše mogli da reagujete ukoliko, ne daj Bože, dođe do nekih problema.

#8. Luftirajte svoj automobil malo češće

Vlaga u vazduhu uzrokuje povećanje nivoa vlažnosti i u samom automobilu. Možda ćete primetiti da se vetrobranska stakla magle dok vozite po kiši. Ventilacioni sistemi većine automobila uključuju funkciju koja će raditi na smanjenju zamagljenosti vaših prozora, ali ako i pored toga imate problema sa vlagom, trudite se da češće luftirate.

Prozori na vašem automobilu se magle kada je velika razlika između spoljne i unutrašnje temperature, tako da će vam češće luftiranje pomoći da malo smanjite temperaturu u autu, pa samim tim i osušite zamagljene prozore. Ako je vlaga baš velika i ne možete nikako drukčije da je rešite, trudite se da kod sebe imate krpu kojom ćete povremeno moći da pokupite vlagu sa prozora.

I za kraj...

Kad bolje razmislimo, onaj prvi savet koji kaže da je najbolje da odložite put, da ne biste putovali po kiši, verovatno je i najvažniji. Ali ako baš morate, budite oprezni, ne žurite, držite odstojanje i ne krećite na put ako vam auto nije u besprekornom stanju.

A ako morate da putujete, a vaš auto nije najsigurniji, uvek možete da iznajmite neki sigurniji kod rent a car agencije poput Menadžera. O uslovima korišćenja možete pročitati na našem sajtu, a za sve eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije