• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koliko muzika utiče na ponašanje u vožnji i kakve pesme slušati dok vozite auto?

Najveći problem dugih putovanja je održavanje pažnje i koncentracije. Slušanje muzike u kolima igra veliku ulogu u tome. Čini se da je nekada bitnije odabrati pesmu koja će nas podići i držati budnim, a nekada je važnije da nas pesma koju slušamo smiri, privikne na ritam vožnje i okolnosti. Iako volimo da verujemo da je upravo muzika ta koja nas održava svežim kada su  u pitanju duga putovanja, slobodno se može reći da ne postoje gotovo nikakvi dokazi za ovo. 


Često možemo čuti da je isključivo jaka i brza muzika, npr neki jači rock zvuk, moderni tehno ili brži house, dobra za automobil jer Vas drži svežim i budnim. Naravno, može biti tačno ako već dugo sedite za volanom a počinjete da osećate umor. Međutim, dokazano je da upravo brza i jaka muzika podižu nivo krvnog pritiska, utiču na blagu razdraženost i smanjuju fokus na događanje u saobraćaju. Ovo može da dovede do problema, posebno u gradskom saobraćaju gde je vožnja znatno dinamičnija. Nemojte dozvoliti da vam želja da otpevate refren omiljene pesme bude važnija od dešavanja na ulici i posmatranja učesnika u saobraćaju. 

slusanje muzike u autu


Da ponovimo,  ne postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da je muzika upravo ta koja bi nas držala budnim, ali većina ljudi i dalje čim upali motor, pušta i muziku u autu. Pojedina istraživanja čak ukazuju na podatak da 60% vozača veruje da ih slušanje muzike tokom vožnje čini srećnijim. 

Kako utiče jačina zvuka na ponašanje u vožnji?

Istraživanja su pokazala da, bez obzira na izbor vrste muzike koju slušamo, jačina će sigurno uticati na ponašanje tokom vožnje. Dakle smaniće koncentraciju, opreznost, reflekse. Konstatovano je da glasna muzika ometa vozača i usporava vreme reagovanja. Istraživanjem se došlo da podatka, da jačina od oko 90 decibela usporava reakciju za čak 20% i umanjuje pravovremeno reagovanje u iznenadnim situacijama. Ovo je podatak koji bi trebalo da zapamtimo, zar ne?
Istraživanjem koje je sprovela organizacija Moneybarna obuhvaćeno je 96 najpopularnijih pesama na Spotify-u. Pesma koja je proglašena za najopasniju je "American Idiot” (Green Day). Antireklama za grupu Green Day, ali ako volite ovu pesmu, slušajte je kod kuće.Tempo muzike određuje tempo kucanja vašeg srca. Muzika koja je brža i iznosi 120 bitova u minuti, ubrzava rad srca,a vozač često nesvesno povećava brzinu i vozi agresivnije. Preporuka je da se tokom vožnje slušaju pesme laganog ritma, idealno oko 70 bitova u minuti, jer je takva muzika opuštajuća i neće uticati na koncentraciju.

muzika u autu

Top5 bezbednih pesama:

1. "Stairway to Heaven" Led Zeppelin

2. "Under the Bridge" Red Hot Chili Peppers

3. "God’s Plan" Drejk

4. "Africa" Toto

5. "Location" Kalid

Popularnost radija u autu je neprolazna

Od prvog komercijalno dostupnog radija za automobil koji je predstavljen na tržištu davne 1930. godine,  pa do danas kada živimo u doba digitalne revolucije i modernih audio uređaja  muzika i radio čine neizostavan deo svakodnevnog uživanja u vožnji.
Ono što iznenađuje jeste podatak da je čak i na zapadnim tržištima, klasičan AM/FM radio i dalje najpopularniji među vozačima, iako bismo očekivali da su se razvijenija tržišta okrenula više ka digitalnim i mobilnim audio sistemima. Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, čak 75% ispitanika smatra da im je vožnja nezamisliva bez muzike. Situacija se definitivno ne razlikuje ni u našoj zemlji.
Danas je gotovo nemoguće zamisliti automobil bez auto radija. Automobili, pa tako i njihovo ozvučenje, sve su moderniji. Kada kupuju auto, mnogima će na odluku uticati i kvalitet auto ozvučenja. Kada iznajmljujete vozila iz naše flote o tome ne morate da brinete.Sastavni deo opreme je radio/cd/MP3.

Koju vi muziku puštate dok ste za volanom? Podelite sa nama u komentarima, koji žanr Vam najviše prija u vožnji? 

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije