• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Najlepša mesta u Srbiji za jesenji izlet iznajmljenim automobilom

Ukoliko niste mogli da odete na odmor u toku leta, sada je pravo vreme za to, odvojite neki lep vikend za putovanje i uživajte u prirodi i jesenjim bojama. Cene putovanja i smeštaja tokom jeseni obično su dosta niže nego za vreme letnjih meseci.  Ako nemate svoj automobil, rado ćemo vam pomoći pri odabiru automobila u našoj rent a car agenciji, u zavisnosti od Vaših potreba.

A ukoliko još uvek niste odabrali destinaciju u nastavku teksta predstavićemo tri predloga po našem izboru :

Kosmaj

Kosmaj se nalazi u blizini Sopota i Mladenovca a na teritoriji koja pripada Gradu Beogradu. Posle Avale (506 m) je najniža planina u Šumadiji sa svojih 626 m nadmorske visine. Zajedno sa Avalom, Kosmaj je proglašen za predeo izuzetnih odlika i stavljen pod odgovarajuću zaštitu. Kosmaj ima tri vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode. Spomenik Kosmajsko – posavskom odredu predstavlja obeležje planine Kosmaj i okoline. U blizini hotela "Kosmaj" se nalazi i Planinarski Dom. Na Kosmaju se nalaze tri manastira Srpske pravoslavne crkve: Manastir Tresije, Manastir Pavlovac i Manastir Kastaljan, kao i brojne crkve od kojih su najznačajnije Crkva Svetog Petra i Pavla u Nemenikućama i Crkva Svete Trojice u Koraćici. Kosmaj je 1914 bio poprište jednog od prelomnih okršaja u Kolubarskoj bici kada je Vojska Kraljevine Srbije uspela da zaustavi invaziju Austro-Ugarske na položajima na liniji Varovnice-Kosmaj i odatle krene u pobedonosnu kontraofanzivu. Kosmaj je predivan u ovo doba godine, zato ako niste imali prilike da ga posetite, sada je pravo vreme za to. 

Divčibare

Divčibare je jedno od najpoznatijih turističkih mesta na planini MaljenDivčibare i okolina nude netaknutu prirodu, prelepe vidikovce, na samo 2 sata vožnje od Beograda. Od Novog Sada udaljene su nekih 180, a od Beograda oko 110 kilometara. Samo mesto se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metaraPešačke ture na Divčibarama su jako popularne. Za pohvalu je kako su obeležene i veoma je lako se snaći na njima. Jedno od najpopularnijih pešaćkih staza su: Ljuti kršGolubacVelika plećaPaljba i Crni vrh. Divčibare i te kako ima šta da Vam ponudi a naša preporuka je i obilazak manastira PustinjaJovanjaLelićĆelijeDokmir i Bogovađa

Na Divčibarama se u toku cele godine održavaju različite manifestacije, a početkom oktobra možete posetiti manifestaciju “Dani gljiva na Divčibarama”. Za višednevni boravak očekaju vas bogati sadržaju u neposrednoj blizini. Na oko pola sata vožnje od Divčibara nalaze se mnoga zanimljiva mesta. Ako ste prvi put u ovom kraju , još jedna kratka vožnja odvešće vas u Valjevo. Uz Valjevo, možete upotpuniti izlet i  posetom prelepog manastira Kaona iz 14 veka

Homolje 

Homolje je jedinstvena geografska oblast na istoku Srbije i  jedan od najlepših ali i najtajnovitijih delova Srbije. Homoljske planine, na oko 962 m nadmorske visine. pretežno su prekrivene gustom hrastovom i bukovom šumom i mnogobrojnim izvorima, vodopadima, stenovitim planinskim vrhovima i vidikovcima.

Pravi biser Homolja je Krupajsko vrelo. Krupajsko vrelo i ambijent u okolini od 9 ha su zaštićeni kao spomenik prirode od nacionalnog značaja Republike Srbije. Ovo vrelo spada u grupu kraških vrela, a temperatura vode kreće se od 9 –11 °C. Vrelo je okruženo šumom, a u zavisnosti od vremena, doba dana i godine, voda menja svoje boje. Krupajsko vrelo je pristupačno asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. 

Izvor reke Vrelo, odnosno Lisine i vodopad Veliki buk se takođe nalaze na padinama Beljanice. Vodopad je smešten na nadmorskoj visini od 380 metara, a visok preko 20 metara.  Manje od 15 km je udaljen od Resavske pećine, pa obavezno obiđite sve ove prirodne lepote Homolja.  Resavska pećina je jedna od najstarijih i najlepših  pećina u Srbiji, jer postoji preko 80 miliona godina, a njen nakit je star 45 miliona godina. 

Dok ste u ovom kraju obavezno posetite manastir Manasija, koji se nalazi u mirnom delu klisure reke Resave, nadomak Despotovca. 

Manastir Manasija sazidan je i podignut, početkom 15. veka, od strane Stefana Lazarevića i od tada je kulturni epicentar države, budući da je Stefan baš na ovom mestu osnovao čuvenu Resavsku školu.Na putu ka Žagubici možete posetiti i Tršku crkvu iz 12. veka, najstariji verski objekat u Braničevskom okrugu. A onda stižete na vrelo Mlave. Ova reka izbija iz dubine Homoljskih planina, a u njoj se praćakaju pastrmke koje su i glavni specijalitet ovdašnjih restorana.

Nadamo se da Vam se sviđaju naši predlozi za jesenji izlet, srećan put želi Vam Menadzer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije