• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Najlepša mesta u Srbiji za jesenji izlet iznajmljenim automobilom

Ukoliko niste mogli da odete na odmor u toku leta, sada je pravo vreme za to, odvojite neki lep vikend za putovanje i uživajte u prirodi i jesenjim bojama. Cene putovanja i smeštaja tokom jeseni obično su dosta niže nego za vreme letnjih meseci.  Ako nemate svoj automobil, rado ćemo vam pomoći pri odabiru automobila u našoj rent a car agenciji, u zavisnosti od Vaših potreba.

A ukoliko još uvek niste odabrali destinaciju u nastavku teksta predstavićemo tri predloga po našem izboru :

Kosmaj

Kosmaj se nalazi u blizini Sopota i Mladenovca a na teritoriji koja pripada Gradu Beogradu. Posle Avale (506 m) je najniža planina u Šumadiji sa svojih 626 m nadmorske visine. Zajedno sa Avalom, Kosmaj je proglašen za predeo izuzetnih odlika i stavljen pod odgovarajuću zaštitu. Kosmaj ima tri vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode. Spomenik Kosmajsko – posavskom odredu predstavlja obeležje planine Kosmaj i okoline. U blizini hotela "Kosmaj" se nalazi i Planinarski Dom. Na Kosmaju se nalaze tri manastira Srpske pravoslavne crkve: Manastir Tresije, Manastir Pavlovac i Manastir Kastaljan, kao i brojne crkve od kojih su najznačajnije Crkva Svetog Petra i Pavla u Nemenikućama i Crkva Svete Trojice u Koraćici. Kosmaj je 1914 bio poprište jednog od prelomnih okršaja u Kolubarskoj bici kada je Vojska Kraljevine Srbije uspela da zaustavi invaziju Austro-Ugarske na položajima na liniji Varovnice-Kosmaj i odatle krene u pobedonosnu kontraofanzivu. Kosmaj je predivan u ovo doba godine, zato ako niste imali prilike da ga posetite, sada je pravo vreme za to. 

Divčibare

Divčibare je jedno od najpoznatijih turističkih mesta na planini MaljenDivčibare i okolina nude netaknutu prirodu, prelepe vidikovce, na samo 2 sata vožnje od Beograda. Od Novog Sada udaljene su nekih 180, a od Beograda oko 110 kilometara. Samo mesto se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metaraPešačke ture na Divčibarama su jako popularne. Za pohvalu je kako su obeležene i veoma je lako se snaći na njima. Jedno od najpopularnijih pešaćkih staza su: Ljuti kršGolubacVelika plećaPaljba i Crni vrh. Divčibare i te kako ima šta da Vam ponudi a naša preporuka je i obilazak manastira PustinjaJovanjaLelićĆelijeDokmir i Bogovađa

Na Divčibarama se u toku cele godine održavaju različite manifestacije, a početkom oktobra možete posetiti manifestaciju “Dani gljiva na Divčibarama”. Za višednevni boravak očekaju vas bogati sadržaju u neposrednoj blizini. Na oko pola sata vožnje od Divčibara nalaze se mnoga zanimljiva mesta. Ako ste prvi put u ovom kraju , još jedna kratka vožnja odvešće vas u Valjevo. Uz Valjevo, možete upotpuniti izlet i  posetom prelepog manastira Kaona iz 14 veka

Homolje 

Homolje je jedinstvena geografska oblast na istoku Srbije i  jedan od najlepših ali i najtajnovitijih delova Srbije. Homoljske planine, na oko 962 m nadmorske visine. pretežno su prekrivene gustom hrastovom i bukovom šumom i mnogobrojnim izvorima, vodopadima, stenovitim planinskim vrhovima i vidikovcima.

Pravi biser Homolja je Krupajsko vrelo. Krupajsko vrelo i ambijent u okolini od 9 ha su zaštićeni kao spomenik prirode od nacionalnog značaja Republike Srbije. Ovo vrelo spada u grupu kraških vrela, a temperatura vode kreće se od 9 –11 °C. Vrelo je okruženo šumom, a u zavisnosti od vremena, doba dana i godine, voda menja svoje boje. Krupajsko vrelo je pristupačno asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. 

Izvor reke Vrelo, odnosno Lisine i vodopad Veliki buk se takođe nalaze na padinama Beljanice. Vodopad je smešten na nadmorskoj visini od 380 metara, a visok preko 20 metara.  Manje od 15 km je udaljen od Resavske pećine, pa obavezno obiđite sve ove prirodne lepote Homolja.  Resavska pećina je jedna od najstarijih i najlepših  pećina u Srbiji, jer postoji preko 80 miliona godina, a njen nakit je star 45 miliona godina. 

Dok ste u ovom kraju obavezno posetite manastir Manasija, koji se nalazi u mirnom delu klisure reke Resave, nadomak Despotovca. 

Manastir Manasija sazidan je i podignut, početkom 15. veka, od strane Stefana Lazarevića i od tada je kulturni epicentar države, budući da je Stefan baš na ovom mestu osnovao čuvenu Resavsku školu.Na putu ka Žagubici možete posetiti i Tršku crkvu iz 12. veka, najstariji verski objekat u Braničevskom okrugu. A onda stižete na vrelo Mlave. Ova reka izbija iz dubine Homoljskih planina, a u njoj se praćakaju pastrmke koje su i glavni specijalitet ovdašnjih restorana.

Nadamo se da Vam se sviđaju naši predlozi za jesenji izlet, srećan put želi Vam Menadzer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?
714   0
Poslednjih 10-ak godina su zabeležene razne promene u automobilskoj industriji. Menjaju se trendovi, sve je usmereno ka ekološkim standardima, borbi sa zageđenjem i protiv CO2, a imamo i nezaustavljiv rast azijskog tržišta. Poslednje 2 godine su bile izazovna za automobilsku industriju, ali i za sve druge industrije i delatnosti. Prodaja električnih vozila bi mogla da se okarakteriše kao najozbiljnija promena jer je u porastu već nekoliko godina.

Detaljnije

Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?


Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?
1084   0
Japan je treća po veličini zemlja na svetu kada je u pitanju proizvodnja automobila i osim toga to je država koja se može pohvaliti jednim od najvećih tržišta automobila. Preko 80% proizvedenih automobila se izvozi. Ono što plaši ljude koji su zaposleni u ovoj auto industriji je to da politika koju vodi vlada Japana ne prati baš trendove na tržištu i da je potrebno što pre okrenuti se proizvodnji električnih automobila i da je neki plan da se do 2030. godine lansira čak 35 novih modela električnih automobila.

Detaljnije

Vožnja po vrućini


Vožnja po vrućini
192   0
Svi sa nestrpljenjem očekujemo kada će konačno da stigne leto i letnji odmori. Ali, vožnja po vrućini i visokim letnjim temperaturama može biti potpuno drugačije iskustvo koje nosi svoje izazove. Kako se dobro pripremiti za vožnju u otežanim letnjim uslovima?

Detaljnije