• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Ostati bezbedan na putovanju

 

Putovanja i odmori su šansa za opuštanje i begstvo od svakodnevnih napora i stresova. Međutim, preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do nemilih situacija koje ugrožavaju našu bezbednost.

Koliko god se odmor željno i nestrpljivo očekivao, treba ostati bezbednosno svestan i preduzeti neophodne mere i usvojiti adekvatno ponašanje kako bi smanjili našu ranjivost.

U produžetku donosimo vam nekoliko saveta kako da ostanete bezbedni prilikom putovanja.

 

Pre nego što krenete

Briga o vašoj sigurnosti treba da počne još pre nego što krenete na put. Preventiva može da vam uštedi mnogo nervoze, izgubljenog vremena i kasnijih teškoća.

 

Prvi korak je provera dokumenata

Nekoliko dana pre puta napravite spisak šta vam je sve potrebno od papira. Proverite da li su vam dokumenti ispravni, da li vam je vozačka dozvola, pasoš ili lična karta možda istekla, da li imate putno osiguranje. Nema ništa gore nego da vas zadrže u policiji ili vrate sa granice zbog neispravnih dokumenata.

 

Ponesite dovoljno para

Dobro se preračunajte koliko vam para treba na odmoru. Nemojte da nosite ni previše ni premalo. Platežne kartice su bezbednija opcija od keša, otvorite račun u banci (ako ga već nemate), i podignite kartice koje su vezane za njega. Zbog mogućih prevara na tom računu nemojte da deponirate previše para.

 

Ponesite lekove

Na put se ne kreće bez najnužnijih lekova, za snižavanje temeprature, protiv glavobolje, protiv alergija, protiv ujeda insekata, ne zaboravite ni repelente protiv komaraca i krpelja, hanzaplaste, zavoje, itd. Priručna apoteka je posebno važna ako na odmor idete sa malom decom.

Ako primate redovnu terapiju nemojte nikako da je zaboravite. Lekovima proverite rok trajanja, a za svaki slučaj ponesite kopije recepata, u slučaju da ih izgubite.

 

Proverite stan pre polaska

Odmor vas čeka, ali nemojte žurno i u panici samo da izađete kroz vrata.

Prilikom napuštanja stana ne treba žuriti, proverite da li ste zatvorili prozore i balkonska vrata, da li su isključeni električni aparati (šporet, pegla), da li su sva svetla pogašena. Ne zaboravite da zaključate ulazna vrata, da zalijete cveće. Ako u komšiluku imate nekog od poverenja, ostavite mu ključ kako bi pazio na vaš stan.

 

Iznajmljivanje vozila

Ako iznajmljujete vozilo, pre nego što krenete obavezno ga proverite.

Prošetajte oko vozila, obratite pažnju na gume, proverite tečnost za pranje šoferšajbne, uključite brisače, proverite nivo ulja, upalite motor i slušajte ga kako radi, proverite svetla, sirenu, pogledajte da li svetle indikatori na instrument tabli, da li je karoserija izgrebana ili ulubljena, da li je unutrašnjost vozila prljava a sedišta pocepana, itd.

Možda će vam ova provera pasti teško, upravo ste izašli iz aviona, ali ona može kasnije da vam uštedi vreme i energiju u dokazivanju i pravdanju da niste vi odgovorni za kvarove i oštećenja.

 

Taksi prevoz

Ako koristite taksi, pre rezervacije raspitajte se o cenama njihovih usluga. Sa vozačem se prvo dogovorite o ceni pa tek onda uđite u vozilo. Nikako ne koristite neregistrovana taksi udruženja (tz. “divljaci”)

 

Kada stignete na odredište

Kada ste stigli na odredište, prirodno je da želite što pre da pojurite na plažu ili u obilazak. Naš savet je da ne žurite. Najgore je bezglavo krenuti u nepoznate lavirinte i uličice nekog grada za koje ne znate da li su sigurne.

 • Prvo se smestite, odpakujte stvari iz kofera, malo se odmorite i sakupite informacije o mestu gde ste doputovali. Ako ste tu prvi put, neće vam biti poznato skoro ništa. Još dok ste u hotelu ili apartmanu proučite mapu i napravite rute gde će da se krećete, mesta koje će da posetite. Za sve što vam nije jasno možete da se raspitate na recepciji ili u info servisima.
 • Dok ste na ulici, pokušajte da ne izgledate kao turista koji je tu prvi put. Nepažljivi stranci su idealna meta za kradljivce. U mapu gledajte diskretno, pripazite na skupe stvari – kameru, fotoparat, mobilni telefon, itd; novčanik i dokumenta stavite na bezbedno mesto, najbolje u poseban novčanik oko vrata, a ne u rancu.
 • Džeparošima su potrebne sekunde da vas pokradu. Zato ne nosite sa sobom nakit i dragocenosti, ponesite samo manju količinu novca, onoliko koliko vam je potrebno negde da prezalogajite, popijete piće, da platite ulaznice. Ostatak ostavite u sobi ili na recepciji.
 • Nemojte da držite novčanik u zadnjem džepu, i nemojte da držite sve pare i dokumenta na jednom mestu.
 • Kada nosite torbu pokušajte da njen kaiš omotate oko ruke kako ne bi mogli da vam je otrgnu.
 • Izbegavajte da ranac nosite labavo na ramenu. Kradljivci su razvili vrlo efikasan način krađe tako što preseku kaiševe i ukradu vam ga. Bolje da ga nosite sa prednje strane na grudima.
 • Kada sedite u kafiću ili restoranu blizu ulice, ne ostavljajte ranac i torbe na praznu stolicu, nego ih držite u krilu.
 • Ako vas ipak opljačkaju, nemojte da se borite i da jurite lopove. U nepoznatom ste gradu, ne znate da li lopov deluje samostalno ili je u pitanju veća banda. Pozovite policiju i ostavite njima da reše slučaj. Možda se neće previše truditi, u većim gradovima krađe se dešavaju svakodnevno, ali bolje to nego da budete povređeni. Najbolje je da osigurate vaše stvari i tako smanjite gubitak.

 

Umesto zaključka

Nije cilj ovog teksta da vas uplaši i da vam pokvari odmor. Želimo samo da vam ukažemo na potrebu da brinete o vašoj bezbednosti. Malo pažnje, opreza i organizacije nije na odmet, nećete ništa da izgubite od odmora, možeta samo da dobijete.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije