• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Poteškoće prilikom iznajmljivanja vozila

 

Svuda u svetu, u Evropi, SAD, pa i u našoj zemlji, trenutno vlada nedostatak vozila za iznajmljivanje. Razlog je jednostvan – daleko veća potražnja od ponude. Restrikcije u vezi pandemije korone virusa su ukinute, i ljudi koji dve godine nisu nigde putovali sada su krenuli da nadoknade izgubljeno vreme. Probleme imaju svi – avio kompanije, aerodromi, železnice, autobuski prevoznici, pa i rent a car agencije.

Rent a car agencije raspolažu sa istim ili sličnim voznim parkom, a broj klijenata je naglo porastao. Na ovu situaciju nadovezao se još jedan problem, nedostatak novih vozila na tržištu, tako da rent a car agencije nisu ni mogle da povećaju broj svojih vozila.

Velika potražnja i nedovoljna ponuda, to za klijente znači jedno – borba za svako slobodno vozilo. Više se ne možete opustiti znajući da vas na šalterima rent a car agencije čeka slobodno vozilo. Sada morate dobro da se potrudite kako bi se izborili za njega.

Najgora je situacija kada morate da rezervišite vozilo u poslednjem trenutku. Ta trka sa vremenom unosi nervozu i nesigurnost u putovanju, da ne govorimo o tome da možete da ostanete nekoliko sati ili dana bez potrebnog vozila.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta kako da za sebe i svoju porodicu obezbedili vozilo kako bi nastavili svoje putovanje.

 

Rezervišite svoje vozilo što je moguće ranije

Trudite se da rezervišete vozilo što je moguće ranije. Nije preterano reći da treba unapred da isplanirate svoje putovanje i iznajmljvianje i mesec i više dana. Što ranije rezervišete, veća je verovatnoća da ćete dobiti adekvatno vozilo i povoljniju cenu.

Čak i ako je on-line rezervacija samo nekoliko minuta pre nego što se pojavite na šalteru, gotovo sigurno ćete dobiti bolju cenu najma nego ako stignete bez rezervacije. Sa ranom, bolje reći pravovremenom, razervacijom dobijate popuste i kupone, ali u ovoj situaciji je najvažnije što ćete uopšte dobiti vozilo.

 

Ostanite čvrsti na svojim pravima ako imate rezervaciju

Sledeća situacija se javlja češće nego što bi trebalo: klijenti imaju potvrđenui rezervaciju, a u rent a car agenciji kažu da nema vozila.

Ako vam se to dešava, naš savet za vas je jednostavan: nemojte da popuštate. Na njima je da pronađu rešenje. Nije važno da li ste rezervisali automobil za iznajmljivanje tri sata ili tri meseca unapred, vaša rezervacija je potvrđena i zagarantovana.

Ako se ipak desi, iz raznoraznih razloga, da za vas nema vozila, onda insistirajte na sledećem:

  • Da vam iznajme veće vozilo bez ikakvih dodatnih troškova
  • Na manje vozilo pristanite samo uz garanciju da je to privremeno rešenje i da će kasnije da dobijete model iz vaše klase (ili veće)
  • Da vam nadomeste troškove ako morate da se obratite drugoj rent a car agenciji (dosta često agencije surađuju između sebe i priskaču u pomoć u ovakvinm i sličnim slituacijama)
  • Da vam pokriju troškove drugog prevoza do vaše destinacije, hotela ili apartmana
  • Ako ostani gluvi na vaše zahteve pripretite im sudskim tužbama. Vaša potvrđena rezervacija je dovoljan dokaz. Zbog svog renomea, rent a car agencije izbegavaju pojavljivanje na sudovima, tako da će dati sve od sebe kako bi vam izači u susret i rešili problem

 

Ne paničite ako je na internetu sve rasprodato

Ako baš nemate sreće i ne možete da rezervišete on-line, uvek postoji opcija da ćete naći vozilo na samom šalteru agencije. Otkazivanja u poslednjem trenutku, malo dovijanja od strane agenta, kao i malo fleksibilnosti i prilagođavanja sa vaše strane u vezi promene modela, klase i vremena iznajmljivanja, pa i pristanak na veću cenu najma, može da reši problem.

Kada se pojavite u predstvništu rent a car agencije potrudite se da ne izgledate previše očajno i na sve spremni. Agenti su lukavi i iskusni prodavci, možda će rešiti da vam naplate više, a vi srećni da ćete konačno imati svoj prevoz, to i da prihvatite.

Budite smireni, ljubazni i probajte da pregovarate i da se cenkate.

 

Proverite cene na aerodromu i van njega

Rent a car agencije imaju svoja predstavništva i na aerodromima i van njih. Kada vršite pretragu na internetu proverite slobodna vozila na obe lokacije. Po pravilu cene na aerodromima su dosta veće od onih van njega. Razlog su velike takse koje rent a car agencije plaćaju aerodromima. Zbog tih taksi, agencije su prinuđene da na aerodromskom parkingu čuvaju manji broj vozila, tako da se često javlja njihov manjak.

Kada iz aviona izađe veliki broj putnika, sa parkinga za kratko vreme “odu” svi raspoloživi modeli. Zbog toga klijenti su prinuđeni da “jure” za slobodnim vozilima, da rezervišu u poslednjem trenutku i da platćaju veću cenu najma.

Predstavništva koje nisu na aerodromima opslužuju drugačija tržišta i klijente, imaju dovoljno vozila i niže cene. I ne mora da se juri da bi se došlo do auta.

 

Ne kupujete osiguranje pod pritiskom

Osiguranja koja nude rent a car agencije znaju da budu veoma komplikovana. Potrebno je dobro istražiti sve pakete i ne žuriti. Ali ako iznajmljujete vozilo u poslednjem trenutku na šalteru, može se desiti da ne razmislite i u brzini kupite paket koji vam ne odgovara i koji je preskup.

Najbolja je on-line kupovina, kada možete na miru da razmislite, informišete se, pogledate sve opcije i dobijete to što vam stvarno treba.

 

Završna reč

Situacija na tržištu je takva da i pored svih napora rent a car agencija, ponekad slobodnog vozila jednostavno nema. Klijenti treba da pokažu malo razumevanja, strpljenja i dobre volje. Očekuje se da će ovo stanje brzo da se normalizuje i da bude dovoljno vozila za sve zainteresovane.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije