• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Prednosti ugradnje parking senzora na vaš automobil

Parking senzori se danas ugrađuju na kamione, građevinske mašine, ali i na automobile većih gabarita i limuzine. Možda mislite da vam je to nepotrebno jer ste majstor parkiranja ali, nikad se ne zna. Ponekad, trenutak nepažnje može poprilično da vas košta, a kad vam se to već desi, kasno je. Ali je i pravo vreme da razmislite o prednostima ugradnje parking senzora na vaš automobil.

Jer, dodavanjem parking senzora možete ukloniti mnogo razloga za stres, prilikom paralelnog parkiranja na skučenom mestu, kao i olakšati manevrisanje u saobraćaju. To je, takođe, i odlična sigurnosna funkcija, jer će vas upozoriti ako iza vašeg vozila postoji nešto što ne vidite u ogledalima.

Neka od vozila iz voznih parkova rent a car agencija kao što je Menadžer takođe imaju parking senzore, jer je sa velikim automobilima, veća i mogućnost za neželjena čukanja i češanja. A osiguranje ne pokriva štetu nastalu nepažnjom najmoprimca, kako se može tretirati neki takav slučaj. O tome, možete pročitati u uslovima korišćenja. Ali da se vratimo na parking senzore.

Kako uopšte rade parking senzori?

Parking senzori koriste ultrazvučne talase koje emituju, a zatim ih primaju nazad nakon talasa sa obližnjeg objekta. Kada vaše vozilo krene u rikverc, ton se pojačava kako se približavate objektu koji je iza vas. A kada se primaknete na oko pola metra, ton postaje konstantan, dajući vam do znanja da ste isuviše blizu i da je vreme za promenu smera, tj. za povratak nazad. Ultrazvučni talasi rade jednako dobro noću kao i danju, što je prednost u odnosu na korišćenje rezervne kamere.

Odaberite zvučno, ili zvučno i vizuelno oglašavanje parking senzora

Ako se odlučujete za dodavanje parking senzora na vaš automobil, možete izabarati model koji vam daje samo zvučno upozorenje, ili model sa kontrolnom kutijom sa displejem na kome možete videti vizuelni prikaz svega što se dešava iza vas. Jer, vizuelni prikaz ima i linije i približnu udaljenost, pored zvučnog upozorenja. U svakom slučaju, dobićete povratne informacije koje će manevrisanje vozilom na malom prostoru učiniti uspešnijim.

Nadogradite svoje vozilo

Što se tiče novih vozila, tehnologija stalno napreduje, kako bi ih učinila boljim, sigurnijim i praktičnijim. Vozila se, takođe, sve više zadržavaju na putu. Dodavanje novijih bezbednosnih funkcija na vaše vozilo omogućava vam da ga zadržite duže, a da i dalje uživate u prednostima tih funkcija. Dakle, svojim automobilima, čak i ako nisu najnoviji, možete dodati širok spektar najnovije tehnologije, koja vam može pomoći da ga duže vozite, bez žrtvovanja sigurnosti i praktičnosti, kakve imaju nova vozila.

Sve je to u redu, ali vi i dalje mislite da vam nisu potrebni

Pa, možda i nisu. Ali uzmimo za primer parkiranje u centru Beograda. Mnogi vozači su zastrašeni i od vožnje centrom grada, a o parkiranju i da ne govorimo. Naročito oni koji dolaze sa strane, ne žive u Beogradu, pa nisu navikli na gušći saobraćaj. Pa sad zamislite situaciju da niste najvičniji, a pokušavate da se paralelno parkirate u nekoj od strmih ulica Dorćola. Priznaćete, to nije lak posao ni za najbolje vozače.

Još ako automobil nije vaš, nego neke od rent a car agencija poput Menadžer-a, bićete izloženi još većem stresu. Zato, prilikom iznajmljivanja, pitajte osoblje agencije da li vozilo za koje ste se odlučili ima ugrađene parking senzore. To vam može uštedeti mnogo nerava, a kao što svi znamo, stres je neprijatelj zdravlja broj 1.

Kako se sve parkira u Beogradu

Šetajući Beogradom, videli smo da se neki naši sugrađani, koji nemaju garaže ali imaju svoja stalna mesta za parkiranje koja nisu baš zgodna, dovijaju na razne načine. Možda će vam biti smešno, ali ima i onih koji su električne stubove tik uz njihovo parking mesto omotali debelim slojem sunđera, koji su pričvrstili onom širokom trakom za pakovanje, naravno, u visini branika i svetla na autu.

Nije baš lep prizor i komšije im se verovatno smeju, ali je njima tako lakše, a i jeftinije. I ako se, ne daj Bože, malo naslone na stub, neće im se dogoditi ništa strašno. Pa dobro, ima to neku svoju funkciju, bez obzira što izgleda kao da ga je smislio Pera Kojot iz crtanog filma o ptici trkačici.

Ipak, postoji mnogo jednostavnije i elegantnije rešenje, koje se zove parking senzor. I niko im se zbog njega ne bi smejao.

Mana posedovanja parking senzora

O da, parking senzori mogu imati i jednu manu. Vrlo brzo ćete se navići da ih koristite, pa ako vam se dogodi da uđete u nečiji ili auto rent a car agencije koji ih nema, može vam se desiti da vozite unazad očekujući da se senzori jave, a njih nema, i tras! Zakucali ste se u neki drugi objekat, bez obzira da li je u pitanju automobil ili zid. Ništa čudno, lako se čovek navikne na dobru stvar, pa kad je nema, počne da mu nedostaje.

I na kraju...

Šta sada mislite, da li se isplati ugradnja parking senzora? Pa, sve zavisi od mnogo činilaca. Ako ste iskusan vozač, vičan parkiranju na bilo kakvom prostoru i u bilo kakvim uslovima, možemo samo da kažemo – svaka čast! A ako niste, možda bi bilo dobro da razmislite o ovoj pogodnosti jer kako vidite, parking senzori itekako imaju svojih prednosti.

A nama na kraju preostaje samo da vam u ime cele rent a car agencije Menadžer, poželimo srećan put i sigurno parkiranje.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako savladati Jet Lag?


Kako savladati Jet Lag?
195   0
Jet Lag je privremeni poremećaj spavanja koji se javlja zbog promena vremenskih zona. Obično se povezuje sa dugačkim  interkontinetalnim letovima a, ali može da se dobije i prilikom putovanja automobilom, vozilom ili kada se radi u smenama. Njegovi simptomi ne mogu u potpunosti da se izbegnu, ali postoje načini da se ublaže.

Detaljnije

Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom


Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom
150   0
Putovanje sa decom ume da bude naporno to će priznati svaki iskreni roditelj, posebno ako su deca u predškolskom uzrastu. Međutim, planiranje i dobra organizacija su pola posla, a ako ste inače avanturističkog duha uživaćete sigurno u svakom porodičnom putovanju. Odmor sa decom je uvek aktivan odmor, a pre nego što krene prava sezona letovanja, idealno je da tokom maja i juna obavite jednu generalnu probu, tako što ćete otići na jednodnevni izlet sa decom koji će biti posvećen samo njihovim aktivnostima i sadržaj prilagođen njihovim potrebama.

Detaljnije

5 top saveta za pravilno održavanje automobila


5 top saveta za pravilno održavanje automobila
140   0
Pravilno i redovno održavanje automobila nije samo važno zbog životnog veka vašeg ljubimca već pre svega zbog bezbednosti u saobraćaju. Auto koji se redovno servisira, održava i o kome se brine je pouzdan auto i bezbedan za sve učesnike u saobraćaju. Auto treba shvatiti kao mašinu kojoj je neophodna briga i održavanje dakle redovni odlasci na servisiranja. Upravo  temeljni tehnički pregledi su jedini način da produžite životni vek vašem autu. Samo sa ispravnim automobilom i vožnja će biti optimalna, a samim tim i potrošnja goriva.

Detaljnije