• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Šta je ADAS i kako pomaže vozaču ?

Skoro sve saobraćajne nesreće su uzrokovane ljudskom greškom, koje se mogu izbeći sa naprednim sistemima za pomoć vozaču (ADAS). Uloga ADAS-a je da spreči smrt i povrede smanjenjem broja saobraćajnih nesreća i ozbiljnih podledica onih koji se ne mogu izbeći. ADAS je skraćenica od „Advanced driver-assistance systems“ - u prevodu, napredni sistemi za pomoć vozaču. ADAS može u velikoj meri da se razlikuje od automobila do automobila. Poslednjih godina ovi sistemi se sve više usavršavaju i definitivno više doprinose sprečavanju opasnih situacija u saobraćaju od tzv pasivnih sistema bezbednosti kao što su vazdušni jastuci, pojasevi itd. Često se kaže da je tehnološki razvoj uslovio da kontrolna tabla novih modela automobila liči na svemirski brod.
ADAS sistem čine kamere, senzori, radari, signalne lampice, emiteri zvučnih signala i slično. Svi ovi napredni sistemi mogu biti od velike koristi i pomoći u prevenciji i sprečavanju saobraćajnih nezgoda. Što je auto noviji, sistem je savremeniji i savršeniji.

Na koji način ADAS pomaže vozačima?

Većina vozila novijih modela ima ADAS ugrađen u svoj originalni dizajn i  redovno se ažurira, kako proizvođači automobila uvode nove modele vozila i više funkcija. Ovi sistemi koriste višestruke unose podataka da bi omogućili korisne bezbednosne funkcije. Neki od ovih izvora podataka uključuju automobilsku sliku, koja predstavlja niz visokokvalitetnih sistema senzora koji oponašaju i prevazilaze mogućnosti ljudskog oka u smislu pokrivenosti od 360 stepeni, rezolucije 3D objekata, visoke vidljivosti u teškim vremenskim i uslovima i u mraku. Sve se više radi na detekciji svetlosti i opsegu. Dodaje se sve više kamera i senzora  pomoću kojih se mogu dobiti podaci iz drugih izvora koji nisu deo primarne platforme vozila. To  uključuje druga vozila (V2V) ili podatke od vozila do infrastrukture (V2Ks) – ViFi, na primer. ADAS buduće generacije će nastaviti da se uključuje u bežičnu mrežnu vezu kako bi obezbedio veću bezbednost i sigurnost korišćenjem V2V i V2Ks podataka.


Vrste ADAS sistema

Postoji više načina na koji ADAS pomaže vozačima. Postoji više sistema kojima automobil raspolaže :

Samostalno parkiranje

Sistem za samostalno parkiranje se razlikuju od modela do modela. U nekim modelima vozila ovaj sistem je razvijen do savršenstva da je vozač bukvalno nepotreban. Ovaj sistem koristi mnogobrojne kamere, senzore i radare na vozilu i obradom informacija u stanju je samostalno pronaći parking mesto i parkirati vozilo. Kod nekih modela vozač je neophodan kako bi davao gas i ubacio menjač u rikverc ili prvu brzinu, a sve ostalo radi sistem.

Kamera za pogled iz ptičje perspektive

Nova vozila su opremljena velikim brojem kamera koje se nalaze unutar vozila, s prednje i zadnje strane vozila i u retrovizorima. Sadržaj sa svih kamera najsavremeniji software u vozilima može prikazati kao virtuelnu sliku odnosno, kao da se kamera nalazi iznad vozila i tako pomaže vozaču da vidi sve prepreke oko vozila pri parkiranju.

Sistem upozorenja na vozila  u "mrtvom uglu". 

Sistem upozorenja na vozila u mrtvom uglu podrazumeva upozorenja u vidu vizuelnih i zvučnih signala. To će pomoći u izbegavanju nesreća prilikom prestrojavanja i isparkiravanja unazad. Sistem  upozorenja može prepoznati vozilo koje se nalazi u mrtvom uglu i upozoriti vozača crvenim ili žutim trouglom u spoljnom retrovizoru, zavisi od modela vozila.

Različiti proizvođači automobila koriste različite sisteme, sa više ili manje senzora, sa kamerama u retrovizorima ili integrisane s drugim sistemima. Ako vozač ignoriše upozorenja ovog sistema javiće se zvučno upozorenje na opasnost. Kod naprednih verzija ovog sistema automobil vozača može upozoriti i vibriranjem upravljača.


Brake Assist sistem - BAS

U drugim modelima može biti nazvan skraćenicama BA (Brake Assist) i EBA (Emergency Brake Assist).

Elektronika automobila može prepoznati paničnu reakciju vozača i nezavisno od jačine pritiska papučice kočnice, uspostavlja najveću silu kočenja takozvani Emergency brake, te doprinosi smanjenju zaustavnog puta pri kočenju i izbegavanju udara u vozilo ispred, pešaka, životinju ili drugu neočekivanu prepreku.
U slučaju da je sudar neizbežan, ovaj sistem će pomoći u smanjenju udarne brzine i tako ublažiti posledice nesreće.

Sistem za prepoznavanje umornog vozača

Ovaj sistem uzima podatke od raznih drugih sistema za upravljanje vozilom i sistema za pomoć u vožnji i bezbednost (ADAS) kako bi na osnovu njih procenio da li je vozač umoran. Dakle, obično nije potrebno da se ugrađuju posebni senzori, kamere i slični uređaji. Sistem za detekciju umora kod vozača - kamera prati oči vozača, a kompjuter ima softver koji može da prepozna znake umora (učestalo treptanje, pokrete očiju…). Ukoliko tokom vožnje koristite mobilni telefon, jedete ili radite nešto drugo što vas ometa i dovodi do toga da vozite „haotično“, ovaj sistem može to da prepozna kao znake umora i aktiviraće upozorenje.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, srećan i bezbedan put želi Vam Menadzer rent a car.

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
683   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije