• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Šta poneti na letovanje?

 

Pakovanje stvari za letovanje zna da bude teže i komplikovanije nego što izgleda na prvi pogled.

Kada su u pitanju pripreme za odmor, postoje 3 tipa ljudi:

 1. oni koji planiraju nedeljama unapred, hoće sve da imaju pod svojom kontrolom, razmišljaju o svim mogućim scenarijama koji mogu da se dese i obično ponesu sa sobom previše stvari;
 2. oni koji u planiranju svog odmora zauzimaju minimalistički pristup i pakuju najmanji mogući broj stvari (na primer 2 kompleta odeće koji se naizmenično nose). I pored pažljivog planiranja desi im se da nešto fali;
 3. oni koji krenu (haotično) da se pakuju neposredno pre puta. Zbog kratkog vremena ne vode računa šta treba poneti a šta ne, i na kraju završe sa nepotrebnim stvarima a sa druge strane zaborave da spakuju nešto što je veoma važno.

 

Svako ima svoj karakter, navike, svoj stil i potrebe i drugačije se sprema za putovanje.

U nastavku pročitajte našu listu stvari za koje smatramo da su neophodne kako biste proveli lep i prijatan letnji odmor.

 

Odeća i obuća

 

Košulje, majice, bluze. Ponesite po 3 majice, košulje ili bluze. U zavisnosti od godišnjeg vremena, visine temperatura i vremenske prognoze na mestu letovanja, broj košulja i bluza sa dugim i kratkim rukavima može da varira.

Džemperi - 2 lagana džempera za sveže večeri biće sasvim dovoljna.

Pantalone i šorcevi – pod uslovom da se očekuje toplo vreme, 2 para pantalona i 5 para šorceva je optimalan broj. Ponesite šorceve sa dubljim džepovima koji mogu da se zatvaraju kako bi mogli u njima da stavite novčanik i vrednije stvari.  

Trenerke – trenerke nisu obavezne, ali dosta ljudi voli da bude u njima dok su u sobama ili šetaju. Ako spadate u ovu grupu, odvojite malo mesta i za trenerke.

Pidžame – ponesite barem jedan par pidžama.

Suknje, haljine i helanke – predlažemo 4 para suknji za nedelju dana, uz veliku ogradu da većina žena i devojaka to možda smatra nedovoljno. Pošto helanke i suknje ne zauzimaju previše prostora, ovaj broj možete i da duplirate.

Jakna – 1 lagana jakna. Preporučujemo da bude vodootporna zbog mogućih letnijih kiša.

Donje rublje i čarape –ponesite za svaki dan po jedan par.

Kupaći kostim – minimum dva, a najbolje 4 komada.

Šeširi, kape, marame za kosu – kape ne zauzimaju mnogo prostora, ali ipak više od dve vam ne treba. Možete da kupite neku lepu bezbol kapu tamo gde letujete, ostaće vam kao suvenir.

Obuća – dovoljan je 1 udoban par cipela/patika za uveče, i jedan par sandala ili baletanki preko dana.

Peškiri – ukoliko nema peškira u apartmanu gde ste smešteni, morate da ponesete peškire. Peškiri zauzimaju mnogo mesta u koferima, tako da je dobro ako možete da ih izbegnete.

Jastuče na naduvavanje – ovi jastuci olakšavaju dugotrajno putovanje.

 

Dokumenti i novac

 

Ne zaboravite da ponesete pare, platežne kartice, pasoš, avionske karte i ostala dokumenta. Ako ste iznajmili vozilo u lokalnoj rent a car agenciji, treba vam i vozačka dozvola i vaučer kao dokaz o rezervaciji, a koji stiže na vaš e-mail.

Ako ste unapred rezervisali i uplatili hotelski smeštaj, na vaš e-mejl će stići potvrda o rezervaciji koju isto tako mora da ponesete. Najbolje da je odštampate.

Novčanik – u novčaniku stavite ličnu kartu i druga dokumenta, kreditne i debitne kartice i nešto gotovine. Novčanik treba da je siguran i da ne privlači pažnju.

Auto karte i vodiči za putovanje – ako putujete autom biće vam potrebne auto karte. Turističke vodiče možete kupiti na mestu odmora, ali nije loše unapred se pripremiti i znati nešto o znamenitostima i mestima koje “morate” da posetite. Tako ćete uštedeti na vremenu. Sedam ili deset dana na odmoru brzo prođu.

Torbica za novac – kada ste na odmoru, ne želite da vas pokradu. Novac i dokumenta možete da držite u specijalni pojas-torbicu (takozvana “pederuša”) gde će biti zaštićeni.

Ranac – manji ranac je potreban za plažu, šetnje i obilazak znamenitosti. U njega može da se stavi hrana, grickalice, flašica vode, naočare za sunce, kreme za sunčanje, lična dokumenta, knjige, kamera ili mobilni telefon, itd.

 

Lekovi i kozmetika

 

 • Ponesite četkicu za zube, krem za sunčanje sa visokim faktorom zaštite i maramice.
 • Sapune, šampone, gel za tuširanje možete da ponesete, ali i da kupite u mestu gde letujete.
 • Repelenti za insekte. Leti su komarci neugodni i dosadni.
 • Što se tiče lekova, ukoliko imate neku terapiju obavezno je ponesite. Od ostalih lekova nije na odmet imati nešto za smanjivanje temperature, protiv alergija, glavobolje i sunčanice. Posebno ako letujete sa decom.

 

Elektronski uređaji i nešto protiv dosade

 

 • Mobilni telefon, slušalice i punjač za njega
 • Dodatna memorijska kartica ako nameravate da napravite mnogo slika i video klipova
 • Digitalna kamera – za fotografe amatere dovoljan je i kvalitetan mobilni telefon, ali pravi ljubitelji kvalitetnih slika i videa ne kreću na put bez svoje kamere
 • Knjige – knjige mogu da budu klasične ili elektronske (Kindle, Kobo). Zbog manjih troškova interneta, preporučujemo da elektronske knjige preuzmete kući pre putovanja.
 • Lap top – ako morate da radite dok ste na odmoru (ima i takvih) onda će vam trebati vaš lap top ili tablet.
 • GPS navigacija – ukoliko ste došli svojim vozilom ili ako ga iznajmljujete, trebaće vam i dobra navigacija.

 

I na kraju

 

Na kraju želimo da podelimo sa vama nekoliko saveta kako da bolje spakujete vaše stvari.

 • Ne gužvajte odeću
 • Donji veš i čarape urolajte i stavite u uglove kofera
 • U sredini kofera stavite cipele ili sandale, a oko njih urolane majice, pidžame ili trenerke koje se ne gužvaju
 • Pantalone, letnji sako, džempere i košulje koje se gužvaju stavite na vrh
 • Izbegavajte da nosite teške stvari na letovanju

 

Ako mislite da smo nešto zaboravili, slobodno ih navedite u komentarima.

 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije