• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Večita dilema vozača u Srbiji - dizelaši ili benzinci?

Kod nas u Srbiji večita muška tema na okupljanjima, proslavama i slavama je ili politika ili automobili. Dakle, to znači da će se sigurno muško društvo dotaći i teme "dizelaš ili benzinac".  Svaki vozač kreće da hvali svoj auto, žene kolutaju očima, ali niko ne popušta, onaj ko vozi dizela smatra da je dizel bolji, i obrnuto ko vozi benzinca gnuša se dizela i samo ponavlja kao papagaj a plivajući, a plivajući? Poznato, zar ne...?

Potrudićemo se da u nastavku teksta ne uvredimo ni ljubitelje dizela, a ni ljubitelje benzina i uzeti u obzir sve faktore cenu, potrošnju, održavanje i ekologiju. Ekologija je vrlo važno pitanje, ali u siromašnoj zemlji poput naše, gde je prosečna starost auta 17 godina teško da ima prostora da se razmišlja o ekologiji. Zabrana prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine je izglasana od strane Evropskog parlamenta i deo je dugoročnog političkog cilja Evropske komisije kako bi  Unija postala klimatski neutralna do 2050. godine. Proizvođači automobila su odmah reagovali jer smatraju da je parlament  doneo odluku protiv građana, protiv tržišta, protiv inovacija i protiv modernih tehnologija. Pre svega se protivnici ove odluke pozivaju na slabu infrastrukturu za punjenje električnih vozila u Evropi. Pa da vidimo koje su to prednosti i mane dizelaša. a koje benzinaca : 

Prednosti i mane dizel motora

Mala potrošnja goriva  je bila osnovni motiv za kupovinu dizel automobila. Međutim, treba napomenuti da na sajtovima gde se prodaju polovni automobili više ne važi pravilo da su dizel vozila skuplja. Automobili istog godišta i istog proizvođača sa benzinskim motorom skuplji su trenutno za nekih 10-30% posto u odnosu na iste sa dizel motorom.
Dizel dobro funkcioniše u velikim i teškim automobilima ( limuzine, terenci, minivan, pikap, terenska vozila i značajne su uštede u potrošnji goriva u poređenju sa benzinskim motorima.
Samo treba znati da je dizel motor dizajniran za duža putovanja, da nije pogodan za gradsku upotrebu.
Skupi su delovi kao što su filter za čestice dizela (začepljenje) i dvodelni (plivajući) zamajac sa kvačilom koji se u gradskoj vožnji brzo troše.

benzinac dizelas vozaci srbija auto


Kupovina dizel automobila je isplativa samo za one vozače koji će prelaziti veliku kilometražu. Dizel automobilima je zabranjen ulazak u centralna gradska jezgra u nekim evropskim gradovima, upravo zbog zagađenja. Dizel motoru je potreban odgovarajući servis i savremeni motori zahtevaju upotrebu dodatnih radnih tečnosti koje se ne nalaze u automobilima sa benzinskim motorima: AdBlue tečnost (koristi se u dizel motorima koji ispunjavaju Euro 6 standard za emisiju izduvnih gasova) i katalitička tečnost (smanjuje temperaturu samozapaljenja čađi u filterima čestica). Nikada nemojte ignorisati ponašane vozila i napomene na kontrolnoj tabli. Kao mana savremenih dizelaša je osetljivost na mraz, što izaziva probleme sa paljenjem motora. Takođe može izazvati kristalizaciju AdBlue tečnosti i dalje kvar skupe pumpa. Idealno je da imate garažu ukoliko želite da vozite auto sa dizel motorom.

Prednosti i mane benzinaca

Benzinac je automobil za gradsku vožnju i kad kupujete automobil uvek preispitajte svoje navike i da li ćete auto voziti po gradu ili ćete često putovati i voziti duže relacije. Za paljenje smeše u benzincu se koristi električna svećica i uobičajeno je da se gorivo i vazduh mešaju pre kompresije, takođe benzinski motori rade na većem broju obrtaja od dizel motora.
Ovi motori su lakši i jednostavniji i jeftiniji  za održavanje i servisiranje.


Benzinac radi tiše u poređenju sa dizel motorom, a osim toga benzinski motor manje zagađuje životnu sredinu. U zimskim mesecima, benzinac će raditi sa mnogo manje problema. Zahvaljujući svećicama, automobil sa benzinskim motorom je znatno lakše pokrenuti pri niskim temperaturama. Mana benzinskim motorima je veća potrošnja goriva, što automatski znači da automobil sa benzinskim motorom predstavlja skuplju varijantu u odnosu na dizelaša.

benzinac dizelas auto srbija vozaci

Sada nakon što smo uzeli u obzir sve činjenice, ne možemo reći da je bolji benzinac ili dizel. I jedna i druga vrsta vozila imaju svoje mane i prednosti, ali u zavisnosti od vašeg načina vožnje, možete lako načiniti vaš izbor. Srećan put želi Vam Menadžer rent a car!

 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?
41   0
Vibracije u toku vožnje mogu da imaju negativne posledice po zdravlje vozača i putnika. Zato je veoma važno ne ignorisati ih nego na vreme otkriti pravi uzrok za njihovu pojavu i što pre ih otkloniti.

Detaljnije

Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta


Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta
119   0
Svaka nacija ima svoje načine ponašanja. Ali ko bi pomislio da saobraćajna pravila poznata širom sveta ne važe svuda, ili da postoje neka koja na prvi pogled deluju poprilično apsurdno? Pripremili smo vam listu najčudnijih zakona o vožnji širom sveta, pa ako smo vas zainteresovali, smestite se udobno i nastavite da čitate, jer nikad se ne zna kada može da vam zatreba...

Detaljnije

Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene


Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene
38   0
Amortizeri na vozilima imaju ulogu da održe stabilnost vozila i ublaže udarce kada se prelaze neravnine i rupe na putu. Vožnja sa neispravnim amortizerima je veoma rizična i neudobna i tada je potrebna što hitnija popravka ili njihova zamena.

Detaljnije