• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zamena pneumatika - od 1. Novembra

 

Ova oblast je regulisana Zakonom, kojim se propisuje da se zimske gume moraju imati na vozilu od  1. Novembra do 1. Aprila.
Tolerancija postoji samo u slučaju da nema zadržanog snega na kolovozu, ali naš savet je da ako nema snega na kolovozu, sa padom temperature ispod 7 stepeni u zimskim danima, obavezno stavite zimske gume.


Najopasnije su prve kapi kiše, koje u dodiru sa prašinom stvaraju određene kuglice i onda dolazi do proklizavanja vozila. Kada kiša pada više dana problem su klizavi kolovozi i smanjena vidljivost. Ako ovakvo vreme potraje par dana definitivno treba da se zamene gume. Akvaplaning se dešava kada vozilo ne može svojom težinom da istisne vodu ispod gume. Bankine nisu očišćene, pa često imamo takve situacije kada pneumatici treba da odvedu vodu. Način i brzina na koji će pneumatici to da urade zavisi od brzine kojom se vozilo kreće, dubine šara i pritiska u gumama i količine vode u kolotrazima. Na mokrim kolovozima pored toga što dolazi do proklizavanja, znatno se produžava zaustavni put vozila. 
Sezona jesenjih poljoprivrednih radova takođe uveliko traje, a traktori koji sa njiva izlaze na put ostavljaju velike količine blata za sobom. Znatno se produžava zaustavni put i do tri puta u odnosu na suv kolovoz.

Zimske gume su obavezne na sva 4 točka

Mnogo je bitno da se zimske gume stave na sva četiri točka. Ako biste recimo stavili samo na prednje točkove došli bi u situaciju da vam prilikom kočenja zadnji deo vozila ode ispred prednjeg. Izuzetno je značajno da kočnice ravnomerno hvataju, a da bi to mogle po snegu i ledu šara na gumi ne sme biti tanja od 4 milimetra. To je minimum minimuma ističu vulkanizeri.Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.
U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.
Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni imaju u prtljažniku i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja. Njih u slučaju  potrebe postavljate na najmanje dva pogonska točka, ukoliko vozite  na deonicama puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.


U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prijanjanja. Oprema za povećanje prijanjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg” ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.
Zimski pneumatici napravljeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama. Zbog tih svojstava vožnja će biti  bezbednija i udobnija.
Funkcija dubljih (šara) je da na pneumatik nakupi što više snega. Sneg najbolje prijanja uz sneg. Dakle, što se više snega zadrži na gazećem sloju, to je pneumatik kvalitetniji.

Da li su gume poskupele?

Trenutno gužvi u vulkanizerskim servisima još nema. Cene zamene često variraju u Srbiji, a u gradovima poput Beograda i Novog Sada razlikuje se po delovima grada. Međutim, trenutno sve vulkanizere brine stanje na tržištu guma.
Iako se dakle cene zamene guma razlikuju od radnje do radnje, svi vulkanizeri su saglasni  u jednom, a to je da nas očekuje nestašica i poskupljenje guma.
Što se tiče cena,  kreću se od 400 do 600 dinara za aluminijumske felne, po točku, a u zavisnosti od dimenzija, dok je za čelične felne cena od 500 do 900 dinara po točku.
Cene guma su rasle već u dva navrata, a dobavljači napominju da ne garantuju isporuku u sezoni, jer se očekuje nestašica. 
Prema njegovim saznanjima, problem je sa transportom gume iz Kine, što utiče na globalno tržiste. Za prosečan auto je potrebno izdvojiti oko 5.000 dinara po gumi.

Nadamo se da Vam je tekst koristio, ne zaboravite da zamenite pneumatike do 1.novembra, A ako morate da putujete, a vaš auto nije najsigurniji, uvek možete da iznajmite neki sigurniji kod rent a car agencije poput Menadžera. O uslovima korišćenja možete pročitati na našem sajtu, a za sve eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Pročitajte i ove tekstove


Šta mislite, koja su najprljavija mesta u automobilu?


Šta mislite, koja su najprljavija mesta u automobilu?
61   0
Kada poredimo koliko su neki delovi automobila prljavi, obično ih poredimo sa toaletnom daskom. I zapravo, ovo je prilično dobro poređenje, s obzirom da nju doživljavamo kao nešto nehigijensko i prljavo, ali šta mislite, koja su najprljavija mesta u automobilu?

Detaljnije

Kako savladati Jet Lag?


Kako savladati Jet Lag?
195   0
Jet Lag je privremeni poremećaj spavanja koji se javlja zbog promena vremenskih zona. Obično se povezuje sa dugačkim  interkontinetalnim letovima a, ali može da se dobije i prilikom putovanja automobilom, vozilom ili kada se radi u smenama. Njegovi simptomi ne mogu u potpunosti da se izbegnu, ali postoje načini da se ublaže.

Detaljnije

Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom


Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom
150   0
Putovanje sa decom ume da bude naporno to će priznati svaki iskreni roditelj, posebno ako su deca u predškolskom uzrastu. Međutim, planiranje i dobra organizacija su pola posla, a ako ste inače avanturističkog duha uživaćete sigurno u svakom porodičnom putovanju. Odmor sa decom je uvek aktivan odmor, a pre nego što krene prava sezona letovanja, idealno je da tokom maja i juna obavite jednu generalnu probu, tako što ćete otići na jednodnevni izlet sa decom koji će biti posvećen samo njihovim aktivnostima i sadržaj prilagođen njihovim potrebama.

Detaljnije