• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zanimljive činjenice o farbanju automobila

Automobil nikada nije bio samo prevozno sredstvo. Industrija motornih vozila je tokom svoje istorije stvarala vozila koja su bila element stila i ponos svojih vlasnika. I naravno, ovaj efekat su postizali ne samo kroz inovativni dizajn i napredne tehničke karakteristike, već uglavnom kroz farbanje. Jer, činjenica je da čak i najneverovatniji koncept automobil neće privući pažnju ako se ofarba loše.

Vešto i inventivno farbanje može učiniti da svako vozilo izgleda privlačno za prosperitetne kupce. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti zanimljivim činjenicama o farbanju automobila, zbog kojih ćete možda drugačije gledati na svoje vozilo.

Boja je, takođe, veoma važna i za rent a car agencije poput Menadžer-a. Automobili se, iz našeg voznog parka, biraju po ličnim afinitetima klijenata, po veličini koja im je u datom momentu potrebna, ali i po lepoti i boji. Boja je, najčešće, ta koja će nečiji pogled privući ili odbiti. I nesvesno, automobile najviše pamtimo po boji, bez obzira koliko su dobri.

Mit o crvenim automobilima

Na tržištu automobila postoji mit u koji se već dugo veruje da su crveni automobili skuplji od njihove braće drugih boja. U stvari, ovaj mit je primer kako marketinški trik može da živi duže od jednog veka. Zaista, crveni automobil je bio nešto egzotično u ono vreme.

Kada su se crveni automobili prvi put pojavili, oni su i početku bili povezani sa nečim oštrim, inovativnim, smelim i skupim. Danas postoji toliko mnogo mogućnosti za farbanje automobila, da nema razloga zašto bi crveni automobil bio skuplji od bilo kog drugog. Međutim, statistički gledano, ako vozite crveno vozilo, verovatnije je da će vas zaustaviti policija. Upadate u oči, pa tako i za najmanji prekršaj, možete da budete kažnjeni, što onda na neki način i znači da je to jedan od skupljih automobila.

Boje kao inspiracija

Oštre linije, hrom i specifične palete boja često se povezuju sa određenim decenijama veka. Ovaj trend je počeo sa Car Boom-om 1950-ih i zaživeo, značajno uticavši na muzičku i dizajnersku industriju.

Na primer, ljubitelji muzike će uvek prepoznati legendarne gitare inspirisane slavnim automobilima u karakterističnim bojama poput Firemist Gold Metallic upotrebljene za Pontiac GTO, Lake Placid Blue vezane za Cadillac ili Cardinal Red sa Buick-a. Iste boje korišćene su i na dobro poznatim gitarama toga vremena.

Međutim, ovaj trend funkcionište u oba smera. Kada se u arhitekturi i modi pojavio minimalistički stil na početku XXI veka, takve su postale i boje automobila. Danas su ružičasti Cadillac i Sea Foam Green Chevrolet došli do metalik sivih i srebrnih paleta.

Farbanje automobila nekad

Nekada su se automobili farbali svake godine, kao što mnogi kreče svoje stanove. Industrija motornih vozila izrasla je iz proizvodnje kočija. Zato nije čudno što su se tehnike oldtajmera koristile dugo čak i ako nisu dobro izgledale i za „gvozdene konje“.

Jer, u to vreme, automobili su bili ručno farbani bojama koje su se koristile za kočije i sa najjednostavnijim rešenjima premaza za drvo, koji baš i nisu bili najbolja opcija za metal. Stoga, pre 100 godina, bila je prilično tipična praksa da se svoje vozilo prefarba svake godine, jer farbe i nisu bile naročito trajne. Setite se toga kada sledeći put budete voskirali svoj automobil.

Da li tražite najsigurniju opciju? Uzmite beli auto

Istraživanje je pokazalo da su beli automobili najvidljiviji na putu čak i uz minimalnu vidljivost. Zbog toga se bela smatra zvanično najbezbednijom bojom automobila.

Međutim, ovi podaci nisu sasim tačni. U stvari, limun-žuta je mnogo vidljivija čak i za osobe sa optećenim vidom. Ali, ova nijansa je prilično specifična i previše upadljiva. Zbog toga su istraživači odlučili da daju prednost belim vozilima zbog njihove pristupačnosti.

U nekim klasama automobila, bela boja je i najčešća, jer se uglavnom koristi za službena i dostavna vozila. Ovo je dobro poznata činjenica zbog koje mnogi, prilikom kupo-prodaje polovnih automobila, izbegavaju sve što je belo. Službena vozila se mnogo voze, a ponekad loše održavaju, pa se zbog toga misli da je ipak sigurnije izbegavati ih prilikom kupovine. Pa i nije da nije, jel’?

A kako je danas?

Danas je jedna od najčešćih boja srebrna, ili silver. Na njoj se manje primećuju sitna oštećenja, kao i zaprljanost, ali, postoji i nešto što kod nje nije baš dobro, a to je uočljivost. Srebrno-sivi automobil može biti prilično problematičan ako živite u oblasti gde su magle i jake kiše česte. U takvim vremenskim uslovima, ve nijanse postaju prilično “nevidljive”. Lako se stapaju sa takvom okolinom, pa ih je po magli veoma teško uočiti.

Pa koju boju onda odabrati, pitanje je sad?

Onu koja se vama najviše dopada, jer to je ipak stvar ličnih afiniteta. Jer kako kažu, i sam izbor boje automobila, može mnogo toga da kaže o nama. Zato, razmislite šta vam je bitnije, jer u današnje vreme boju svog automobila najčešće ne menjamo. Čak i ako se nekada ošteti, pa moramo da popravljamo limariju, farbamo ga ponovo istom bojom jer je sve ostalo, isuviše komplikovano. Ako bismo nešto promenili, morali bismo i da menjamo dokumente, što nimalo nije praktično.

Rent a car agencija Menadžer u svom voznom parku ima automobile atraktivnih boja, tako da ćete lako pronaći nešto po svom izboru. A za sve vaše eventualne nedoumice vezane za iznajmljivanje automobila, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije