• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zanimljive činjenice o farbanju automobila

Automobil nikada nije bio samo prevozno sredstvo. Industrija motornih vozila je tokom svoje istorije stvarala vozila koja su bila element stila i ponos svojih vlasnika. I naravno, ovaj efekat su postizali ne samo kroz inovativni dizajn i napredne tehničke karakteristike, već uglavnom kroz farbanje. Jer, činjenica je da čak i najneverovatniji koncept automobil neće privući pažnju ako se ofarba loše.

Vešto i inventivno farbanje može učiniti da svako vozilo izgleda privlačno za prosperitetne kupce. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti zanimljivim činjenicama o farbanju automobila, zbog kojih ćete možda drugačije gledati na svoje vozilo.

Boja je, takođe, veoma važna i za rent a car agencije poput Menadžer-a. Automobili se, iz našeg voznog parka, biraju po ličnim afinitetima klijenata, po veličini koja im je u datom momentu potrebna, ali i po lepoti i boji. Boja je, najčešće, ta koja će nečiji pogled privući ili odbiti. I nesvesno, automobile najviše pamtimo po boji, bez obzira koliko su dobri.

Mit o crvenim automobilima

Na tržištu automobila postoji mit u koji se već dugo veruje da su crveni automobili skuplji od njihove braće drugih boja. U stvari, ovaj mit je primer kako marketinški trik može da živi duže od jednog veka. Zaista, crveni automobil je bio nešto egzotično u ono vreme.

Kada su se crveni automobili prvi put pojavili, oni su i početku bili povezani sa nečim oštrim, inovativnim, smelim i skupim. Danas postoji toliko mnogo mogućnosti za farbanje automobila, da nema razloga zašto bi crveni automobil bio skuplji od bilo kog drugog. Međutim, statistički gledano, ako vozite crveno vozilo, verovatnije je da će vas zaustaviti policija. Upadate u oči, pa tako i za najmanji prekršaj, možete da budete kažnjeni, što onda na neki način i znači da je to jedan od skupljih automobila.

Boje kao inspiracija

Oštre linije, hrom i specifične palete boja često se povezuju sa određenim decenijama veka. Ovaj trend je počeo sa Car Boom-om 1950-ih i zaživeo, značajno uticavši na muzičku i dizajnersku industriju.

Na primer, ljubitelji muzike će uvek prepoznati legendarne gitare inspirisane slavnim automobilima u karakterističnim bojama poput Firemist Gold Metallic upotrebljene za Pontiac GTO, Lake Placid Blue vezane za Cadillac ili Cardinal Red sa Buick-a. Iste boje korišćene su i na dobro poznatim gitarama toga vremena.

Međutim, ovaj trend funkcionište u oba smera. Kada se u arhitekturi i modi pojavio minimalistički stil na početku XXI veka, takve su postale i boje automobila. Danas su ružičasti Cadillac i Sea Foam Green Chevrolet došli do metalik sivih i srebrnih paleta.

Farbanje automobila nekad

Nekada su se automobili farbali svake godine, kao što mnogi kreče svoje stanove. Industrija motornih vozila izrasla je iz proizvodnje kočija. Zato nije čudno što su se tehnike oldtajmera koristile dugo čak i ako nisu dobro izgledale i za „gvozdene konje“.

Jer, u to vreme, automobili su bili ručno farbani bojama koje su se koristile za kočije i sa najjednostavnijim rešenjima premaza za drvo, koji baš i nisu bili najbolja opcija za metal. Stoga, pre 100 godina, bila je prilično tipična praksa da se svoje vozilo prefarba svake godine, jer farbe i nisu bile naročito trajne. Setite se toga kada sledeći put budete voskirali svoj automobil.

Da li tražite najsigurniju opciju? Uzmite beli auto

Istraživanje je pokazalo da su beli automobili najvidljiviji na putu čak i uz minimalnu vidljivost. Zbog toga se bela smatra zvanično najbezbednijom bojom automobila.

Međutim, ovi podaci nisu sasim tačni. U stvari, limun-žuta je mnogo vidljivija čak i za osobe sa optećenim vidom. Ali, ova nijansa je prilično specifična i previše upadljiva. Zbog toga su istraživači odlučili da daju prednost belim vozilima zbog njihove pristupačnosti.

U nekim klasama automobila, bela boja je i najčešća, jer se uglavnom koristi za službena i dostavna vozila. Ovo je dobro poznata činjenica zbog koje mnogi, prilikom kupo-prodaje polovnih automobila, izbegavaju sve što je belo. Službena vozila se mnogo voze, a ponekad loše održavaju, pa se zbog toga misli da je ipak sigurnije izbegavati ih prilikom kupovine. Pa i nije da nije, jel’?

A kako je danas?

Danas je jedna od najčešćih boja srebrna, ili silver. Na njoj se manje primećuju sitna oštećenja, kao i zaprljanost, ali, postoji i nešto što kod nje nije baš dobro, a to je uočljivost. Srebrno-sivi automobil može biti prilično problematičan ako živite u oblasti gde su magle i jake kiše česte. U takvim vremenskim uslovima, ve nijanse postaju prilično “nevidljive”. Lako se stapaju sa takvom okolinom, pa ih je po magli veoma teško uočiti.

Pa koju boju onda odabrati, pitanje je sad?

Onu koja se vama najviše dopada, jer to je ipak stvar ličnih afiniteta. Jer kako kažu, i sam izbor boje automobila, može mnogo toga da kaže o nama. Zato, razmislite šta vam je bitnije, jer u današnje vreme boju svog automobila najčešće ne menjamo. Čak i ako se nekada ošteti, pa moramo da popravljamo limariju, farbamo ga ponovo istom bojom jer je sve ostalo, isuviše komplikovano. Ako bismo nešto promenili, morali bismo i da menjamo dokumente, što nimalo nije praktično.

Rent a car agencija Menadžer u svom voznom parku ima automobile atraktivnih boja, tako da ćete lako pronaći nešto po svom izboru. A za sve vaše eventualne nedoumice vezane za iznajmljivanje automobila, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
685   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije