• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto nikada, ali baš nikada, ne treba stavljati noge na komandnu tablu, tokom dužih putovanja

Tokom duže vožnje, recimo na letovanje, postoji nekoliko pravila kojih bi iz bezbednosnih razloga, trebalo da se pridržavaju i vozač, i suvozač. Ono što nam prvo padne na pamet je vezivanje pojasa, ograničenje brzine ili zabrana vožnje pod dejstvom alkohola ili narkotika. Ali pored toga, u ovom tekstu saznaćete i zašto nikada, ali baš nikada, ne treba stavljati noge na komandnu tablu, tokom dužih putovanja.

U redu, zašto?

Pa, osim što veoma ružno izgleda, stavljanje nogu na komandnu tablu, u slučaju nesreće, može dovesti do teških, pa i fatalnih povreda. U principu, svaki “hrabri” putnik na prednjem sedištu misli da može jednostavno da spusti noge pre nego što se vazdušni jastuk aktivira. Ali nažalost, to nije moguće.

Vazdušni jastuk, može se aktivirati brzinom od 160 do 350 km/h! A to znači da, ako putnik nije Supermen, i ne može da se kreće nadljudskom brzinom, može očekivati da u svakom trenutku postane ljudska pereca, što znači da vazdušni jastuk može pošteno da vas izlomi.

Evo još nekoliko razloga zašto je stavljanje nogu na komandnu tablu baš loša ideja

#1. Pritisak aktiviranja vazdušnog jastuka: Vazdušni jastuk ne samo da se otvara velikom brzinom, već se aktivira i sa ogromnom količinom pritiska. Taj pritisak može gurnuti stopala putnika prema vetrobranu, krovu ili čak unazad, što može dovesti do slomljenog nosa, nogu ili karlice, a možda i svega toga zajedno.

#2. Manja zaštita prilikom saobraćajne nesreće, pri prevrtanju automobila: U slučaju nesreće i prevrtanja automobila, vazdušni jastuci za grudi i kolena neće moći da zaštite putnika ako su mu stopala naslonjena na instrument tablu. Ovo može dovesti do više različitih povreda.

#3. Smanjena efikasnost sigurnosnih pojaseva: Sigurnosni pojas u tri tačke napravljen je da pokrije određene tačke na vašem telu, radi optimalne zaštite. A ako vi podignete svoje noge na komandnu tablu, onda sigurnosni pojas neće moći da radi svoj posao onako kako treba.

Učite se na tuđim greškama

U slučaju da vam treba još dokaza o tome zašto nikada, ali baš nikada ne bi trebalo da stavljate svoje noge na komandnu tablu, učite o tome iz gleške koja je skupo koštala Odru Tejtum, američku domaćicu i majku troje dece.

Naime, Odra i njen muž, često su vozili svoje troje dece na razne vanškolske aktivnosti. I kad god bi sela napred, umorna majka Odra, imala je lošu naviku da podigne svoje noge na kontrolnu tablu, da bi ih malo odmorila.

Muž joj je uvek govorio da bi moglo da joj se dogodi da u slučaju saobraćajne nesreće polomi obe noge. Ali, kao i mnogi drugi, Odra je mislila da će imati vremena da spusti noge pre nego što se vazdušni jastuk aktivira. Nažalost, to nije bio slučaj.

Jednog dana, njihov automobil se sudario sa drugim, koji ih je izleteo ispred njih. Kao rezultat toga, Odra je završila sa višestrukim prelomima. Pri silovitom udaru, slomljeni su joj butna kost, skočni zglob, ruka i nos! Više od dva meseca nije smela ni da pokuša da hoda, a još dugo posle toga se oporavljala od povreda. Na sreću, ostali putnici, muž i deca, prošli su sa po kojom ogrebotinom i modricom.

Odra je tada naučila lekciju koju će pamtiti do kraja života: “Stalno svima govorim - ne želite ovakav život! Ne želite bol i agoniju svaki dan”. Jer nažalost, najbolje se uči na sopstvenom primeru. A eto kako jedna pogrešna odluka, u stvari trenutna nepromišljenost, može skupo da vas košta. Jer polomljene kosti i zglobovi se sa godinama sve teže oporavljaju, zato “mislite o tome”.

A evo šta možete da uradite umesto da stavite noge na kontrolnu tablu automobila

Ako imate ovu lošu naviku, pametnije bi bilo da sedite normalno, sa nogama na podu, a da pravite češće pauze, da biste svi protegnuli noge. Tokom pauza, možete da prošetate, pa čak i da malo vežbate, da biste se istegnuli.

Takođe, kada se vratite u auto, ako je potrebno, neka vas vozač podseti da je nogama mesto na podu. Iako taj, poluležeći položaj sa podignutim nogama može biti udoban i primamljiv kada ste na mestu suvozača, setite se Odri i zapamtite da to malo opuštanja, nije vredno potencijalnih povreda. Jer jednom polomljene kosti, zauvek ostavljaju bar neke posledice, a što ste stariji, osećaćete ih sve češće.

I za kraj…

Kao što vidite, dovoljan je trenutak nepažnje da vam se život promeni iz korena. Nemojte da izazivate sudbinu misleći – ma to meni ne može da se dogodi! Život ima čudne načine da vas uveri u suprotno.

Ako uskoro krećete na odmor, a nemate mnogo poverenja u svoj automobil, možda je najbolje da iznajmite neki veći, udobniji i sigurniji. Rent a car agencija Menadžer express, uvek je tu za vas, a naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije