• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto su putovanja korisna za mlade ljude?

 

Putovanja su stara koliko i sam čovek. Ona ga oplemenjuju, jačaju, usrećuju, ona su hrana za njegovu dušu.

Putovanja su dobra za sve ljude, ali posebno su korisna za mlade ljude. Preko njih oni brže odrastaju, mentalno i emotivno sazrevaju, upoznaju nove krajeve i nove ljude, izgrađuju svoju ličnost.

Ne mora da se ode na drugi kraj sveta, dovoljno je prošetati okolinom grada, manji izlet ili kampovanje sa društvom biće sasvim dovoljni da se napune baterije.

Može se putovati sam ili u društvu, avionom, vozom, autobusom, automobilom. Za mlade je odlična opcija da u rent a car agenciji iznajme kombi vozilo, podele troškove i krenu u istraživanje i sticanje novih iskustava.

 

Zašto su putovanja dobra za mlade ljude?

 

Sticanje samopouzdanja

Tokom putovanja upoznaju se novi krajevi, novi ljudi, dožive se nove situacije, moraju se rešavati novi problemi. Kada se mlad čovek sretne sa tim situacijama i problemima, i kada sam krene da ih rešava, stiče nove veštine i životne tehnike.

Na taj način dobija samopuzdanje, poverenje u sebe i svoje sposobnosti. A samopuzdanje je veoma važno, samo čovek koji veruje u sebe može uspešno da “jezdi” kroz sve životne oluje. Oni koji nemaju samopuzdanje će se pred problemima stalno sklanjati, neće verovati da mogu sami da ih savladaju i čekaće drugi da ih reše.

 

Sticanje nezavisnosti

Nezavnisnost je možda najvažnija stvar koja se uči na putovanjima.

Na putovanju, posebno ako se radi o dužem boravku na udaljenom mestu, mlad čovek mora sam da se brine o sebi. On mora da nauči kako sam da ispuni svoje potrebe, kako sam da se prehrani, kako da donosi samostalne odluke. Mora da zna kako da se kreće i ponaša u novoj sredini, da se orjentaiše u vremenu i prostoru, da samostalno upravlja svojim novcem, da bude odgovoran i prema sebi i prema drugima.

Ako možete da se brinete o sebi tokom putovanja, znaćete to da radite i u životu.

 

Prilagođavanje na nove situacije

Zreo čovek mora da zna kako da se prilagodi i reaguje na nove i nepoznate situacije.

Mladi čovek na pragu života to još uvek ne zna. Na žalost, neki nikad ne nauče, i zbog toga ceo život trpe negativne posledice.

Putovanja su veoma korisna u učenju i usvajanju ove važne životne veštine. Putovanja vode mladog čoveka na mesta koja su različita od onih na koje je navikao, vode ga u drugi grad, drugu državu, drugi kontinent, drugu civilizaciju, krajeve sa potpuno drugačijim običajima. Na putovanjima će doživeti nova iskustva, nove situacije, upoznaće nove ljude i sve to utiče na građenje njegovog životnog iskustva.

Veliko životno iskustvo omogućava bolje i pravilnije reagovanje na probleme, kao i bolje prilagođavanje na promene koje nosi život.

 

Upoznavanje sebe

Mlad čovek tek je počeo da gradi svoj karakter.

A deo izgradnje naših karaktera je spoznaja ko smo mi, koje su nam vrednosti i interesi, za šta se zalažemo u svom životu, koje nas stvari u životu zanimaju, a koje ne.

Tu spoznaju je teško postići ukoliko se stalno boravi u istom okruženju, druži se sa istim ljudima, razmenjuju se ista iskustva. Ako se ne izađe iz tog “balona” postoji opasnost da se ostane zarobljenog uma i bez otkrivanja novih perspektiva.

Kada putuje, mlad čovek je jednostavno nateran da razume okolinu u koju je doputovao, i počinje da gleda život drugačijim očima. Putovanja omogućavaju interakciju sa novim ljudima, novim kulturama, drugačijim okruženjima. U raznim krajevima sveta ljudi različito percepiraju realnost i životne događaje.

Ako ste izloženi samo jednom načinu života, bićete zarobljeni u njemu, nećete imati sluha za sve što je drugačije.

Dok ne stupimo u kontakt sa nepoznatom okolinom mi ne znamo kako ćemo se ponašati. Ta iskustva je mnogo bolje upoznati dok smo mladi, posle se teško menjaju.

 

Razvijanje komunikacije i otkrivanje novih životnih mogućnosti

Na putovanjima se sreću novi ljudi, to je prilika da se savlada njihov jezik, da se razviju verbalne i neverbalne komunikacijske veštine, da se nauči kako se povezati sa različitim tipovima ljudi, bolje razumevanje različitih socijalnih odnosa.

Na putovanju možete da sretnete ljubav svog života, možete da upoznate dobre prijatelje, da saznate vredne informacije u vezi obrazovanja ili poslovnih prilika, itd.

Na sreću, internet još uvek nije uspeo da potpuno istisne direktan kontakt i interakciju među ljudima.

 

Završna reč

Nema velike koristi ako se putuje samo radi putovanja. Kada se putuje, treba da se otvore oči i sva ostala čula. Potrebno je da se upijaju nove senzacije, novi krajevi, stiču nova iskustva.

Ako putujete svetom i tražite to što već imate kući, gledate i tražite stvari na koje ste se navikli, da li je to hrana, muzika, kultura, druženje, arhitektura, itd., ako sudite o ljudima na osnovu vašeg iskustva, ako ne prihvatate nove obrasce življenja i potcenjivački se odnosite prema drugima, putovanje će biti neuspešno.

Morate da budete otvoreni za nova iskustva, da bez ikakvih predrasuda prihvatate razlike, da budete fleksibilni i dobronamerni u susretima sa nepoznatim ljudima.

Putovanja i spoznaja samog sebe traju ceo život, ali jednom se mora početi.

Živimo u vremenu kada su putovanja relativno jednostavna i dostupna, nisu previše ni skupa, iskoristitie to. Odaberite lokaciju, otiđite u najbližu rent a car agenciju, iznajmite vozilo i krenite na put.

 

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije