• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako održavati vozilo koje se ne vozi duže vreme

Idete na duži odmor, putovanje, studiranje, posao ili usavršavanje u drugi grad, zbog zdravstvenih razloga ili vam jednostavno vaše vozilo nije potrebno na neki duži perod vremena.

Veoma je pogrešno da samo tako ostavite vašeg četvorotočkaša ispred kuće na nekoliko meseci ili na godinu dana. Ako želite, a naravno da želite, da vas služi i posle mirovanja, morate da odvojite malo vremena kako bi ga pripremili za dugačku pauzu.

 

Garažiranje

Najbolji način za zaštitu vozila od vremenskih i drugih nepogoda je da ga smestite u garažu. Garaža treba da je zatvorena, čista i. suva. U garažama vozila su zaštićena od hladnog i toplog vremena, od vlage (vlaga izaziva koroziju i oštećuje unutrašnjost vozila), snega, grada, vetra i štetnog sunčevog UV zračenja koje može da ošteti farbu i unutrašnju plastiku. Zaštićena su i od životinja i ljudi, krađa i provala. Iako je u garaži vozilo bezbedno i ušuškano, nemojte da ga zaboravite tamo. Povremeno otvorite garažu kako bi je provetrili i uverili se da je sve u redu.

Na žalost, nemaju svi mogućnost da poseduju garažu. Garaže su danas nedostupne i skupe. Ako ste u toj grupi i vozilo morate da držite na otvorenom, pokrijete ga nepromočivom PVC ceradom. Osim od padavina, ove cerade pružaju zaštitu i od prašine, polena, prljavštine, lišća koje pada sa drveća, od izmeta ptica i životinja. Ukoliko je vozilo napolju, ne zaboravite da ga zaključate i obezbedite od provala.

garaza

Održavanje higijene

Nezavisno da li je vozilo smešteno u garaži ili na otvorenom parkingu, održavanje njegove higijene je veoma važno. Ako ostavite da se prašina i ostala nečistoća skuplja, biće vam teže da je kasnije očistite. Zato pre pauze uradite temeljito i generalno čišćenje, vlažnom krpom prebrišite sve unutrašnje površine, usisajte sedišta i tepihe, operite vodom i deterdžentom spolja. Očistite i motor i prtljažnik. Kasnije biće dovoljno samo da povremeno skinete prašinu sa vozila.

Proverite da u svom automobilu niste ostavili smeće. Zaboravljeni ostaci hrane, sokova, slatkiša, voća, povrća, grickalica i slično, će vremenom početi da trule i da tako jako smrde što nećete moći da se rešite smrada.  

Ne zaboravite da otvorite i pogledate prtljažnik da niste slučajno u njemu ostavili prljavu odeću i obuću, čizme, čarape i slično.

 

Održavanje guma

Kod vozila koja dugo miruju stradaju pneumatci. Zbog težine vozila oni gube pritisak, deformiraju se i pucaju. Ako vam vozilo zatreba hitno, gume će da budu nedovoljno napumpane, sa mogućim džombama, izbočinama, posekotinama i drugim oštećenjima. Vožnja neće biti ni udobna ni bezbedna.

Ako ne možete povremeno da malo provozate svoje vozilo, onda ga barem pomerajte, da ne stoji na jednom istom mestu. Tako će se težina vozila ravnomernije rasporediti na gume i izbegnuće se njihova deformacija.

Pre nego što ostavite vozilo, napumpajte gume do maksimuma, kako bi sprečili prebrzo ispumpavanje. Iako ne vozite, na svake dve nedelje proverite njihov pritisak.

Pre nego što ponovo krenete da vozite, proverite da li su gume probušene ili oštećene.

 

Vodite računa o akumulatoru

Pauze su štetne za akumulatore. Što su one duže to su veće šanse da će se akumulator isprazniti. Sa praznim akumulatorm nećete moći da upalite svoje vozilo, a ako due vreme bude prazan može i da se ošteti. Da biste izbegli kupovinu novog, savetujemo da vi ili neko od ukućana povremeno upali vozilo, i pusti motor da radi oko 15 minuta kako bi alternator mogao da napuni akumulator.

Još jedna preventivna mera je da se zimi akumulator izvadi iz vozila i da se čuva na suvom i toplom mestu u garaži ili podrumu. Ako su temperature mnogo niske, treba ga uviti u ćebe ili peškir.

 

Napunite rezervoar do kraja

Kada se vozilo ne koristi, u praznom rezervoaru za gorivo se može javiti kondenzacija i korozija. Da bi ste to sprečili, nepunite rezervoar do vrha. Vodite računa da vam ne ukradu gorivo, ako ste parkirali na otvorenom i nebezbednom mestu.

 

Dopunite i ostale tečnosti

Pre pauze dupunite i druge tečnosti  koje su potrebne motoru (motorno ulje, rashladna tečnost i antifriz u hladnjaku, kočionu tečnost, itd). Povremeno startovanje motora, osim za punjenje akumulatora, je potrebno kako bi ove tečnosti mogli da procirkulišu i podmažu motor.

Pre pauze treba promeniti i filtere za vazduh i za ulje, kako bi se sprečilo nakupljanje taloga i njihovo zapušavanje. Ako ih niste zamenili pre pauze, proverite ih kada krenete ponovo da vozite.

 

Spustite ručnu kočnicu

Kao što i samo njeno ima kaže parkirna (ili popularnije ručna) kočnica služi da obezbedi vozilo dok je u stanju mirovanja. Ali kada se radi o veoma dugačkim pauzama, ne preporučuje se da ona bude podignuta. U tom slučaju može da zaglavi, zimi da se smrzne, da se ošteti usled zamora materijala dok je celo vreme podignuta i da kasnije ne bude ispravni i funkcionalna. Pravilnije je da prilikom većih pauza od vožnje obezbedite svoj automobil tako što ćete ispod točkova da podmetne veće kamenje ili komade drveta.

 

Završna reč

Ukoliko vam automobil ne treba na duže vreme, možete da razmislite o njegovoj prodaji, a da transportne potrebe rešite iznajmljivanje vozila u rent a car agenciji.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije