• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Problemi sa akumulatorom

 

Svaki vozač je barem jednom u životu iskusio probleme povezani sa praznim akumulatorom.

Gorivo daje energiju koja pokreće automobil, ali akumulator daje onu počenu iskru koja pokreće motor i bez koje vozilo neće krenuti.

Ako vozilo ne može da se pokrene, prvi uzrok koji treba da se pogleda je neispravan ili prazan akumulator.

Kako da znate da je vaš problem u akumulatoru? I koji su znaci koji vas na vreme upozoravaju da će uskoro da vas izneveri?

Na ova i na još neka pitanja vezana za akumulatore, pokušavamo da odgovorimo u ovom tekstu.

 

Simptomi problematičnog akumulatora

Postoje nekoliko simptoma koje najavljuju da će akumulator uskoro da vas izda i da postoji mogućnost da ostanete negde pored puta.  

 

Sporo pokretanje motora

Kada je akumulator prazan, ne može da obezbedi dovoljno energije koja je potrebna za pokretanje i rad motora. Paljenje je otežano, ubrzanje sporije, motor gubi snagu na uzbricama. Ne “cedite” uzalud motor, nego pogledajte kakvo je stanje akumulatora, a najbolje je da odvezete vozilo kod automehaničara, pošto postoji mogućnost da je kvar na nekom drugom mestu (alternator, svećice, itd)

 

Prigušeni farovi

Kada je akumulator pun prednja svetla svetle snažnije, a kada on počne da se prazni, jačina svetlosti farova se polako gubi.

Vožnja sa farovima koji menjaju intenzitet svetlosti u toku vožnje je opasna, posebno ako je napolju još i magla. Jednostavno vozila koja vam dolaze u susret neće vas prepoznati, a i vi lošije vidite.

Kao posledica slabog akumulatora neće dobro raditi i druga svetla u vozilu, kao i radio, sat, klima uređaj i ostali uređaji koje se napajaju strujom.

 

Uključuje se signalna lampica

U većini vozila na instrument tabli postoji kontrolna lampica koja se ukljućuje ukoliko akumulator loše radi. Nemojte da ignorište ovaj indikator, nego požurite kod majstora da vidite o čemu se radi.

 

Pojava neobičnih zvukova pri radu motora

Akumulator napaja strujom starter koji pokreće motor. Kada snaga akumulatora nije dovoljna za njegovo pokretanje on ne može da startuje zamajac motora. Pri tome se javlja karakterističan zvuk „klik, klik“. To je još jedan simptom da su se ćelije akumulatora ispraznile.

Ponekad se čuje zvuk nalik pucnju. To se dešava zato što se pri slaboj struji u komori za sagorevanje goriva javljaju sporadične varnice koje vode do lošeg paljenja.

Kada je akumulator potpuno prazan, ne čuje se nikakav zvuk, motor jednostavno ne može da se startuje.

problemi sa akumulatorima

Najčešća pitanja o akumulatorma

 

Koliko akumulator treba da traje?

Na životni vek akumulatora utiču sledeći faktori:

  • vozačke navike
  • način korišćenja električnih komponenti u vozilu (na primer neki ostave 4 žmigavca da rade veoma dugo, zaborave da isključe farove ili radio tokom noći, što dovodi do pražnjenja akumulatora)
  • Kvalitet akumulatora (jeftin akumulator = kraći životni vek)
  • Vremenski uslovi  (velike hladnoće iscrpljuju akumulator i on se tada veoma brzo prazni)

U proseku kvalitetni akumulatori traju oko 5 do 6 godina, ali već od četvrte godine postaju nestabilni i treba početi razmišljati o njegovoj zameni.

 

Da li se akumulator oštećuje kada se isprazni?

Ako se akumulator često i konstantno prazni do kraja, onda je odgovor da. Razlog je taj što je alternatoru (koji ima zadatak da puni akumulator) veoma teško da napuni potpuno ispražnjen akumulator, oni jednostavno nisu dizajnirani za to.   

Da bi vas akumulator što duže služio, ne treba da dozvolite pražnjenje elektrolita (destilisana voda) u ćelijama ispod 40-50%, idealno je da njegovo nivo održavate na oko 75%.

U svakom olovnom akumulatoru odvija se sledeći hemijska reakcija: dok on radi, oslobađa se olovni sulfat koji prekriva ploče akumulatora. Ova reakcija je reverzibilna, kada se on ponovo napuni, sloj olovnog sulfata se izgubi.

Kada napon akumulatora padne na 10,5 volti, gotovo je sigurno da su se njegove ploče prekrile olovnim sulfatom. Pražnjenje ispod ove tačke može oštetiti akumulator tako da on ne može ponovo u potpunosti da se napuni. Što više pražnjenja to će oštećenja da budu veća.

 

Koji je normalni napon koji akumulator treba da isporuči vozilu?

Napunjen i zdrav akumulator treba da isporučuje jednosmernu struju koja ima napon oko i malo iznad 12,5 V.

Kada motor radi napon treba da bude veći, od 13,6 V do 14,8 V.

Ako nemate aparat za merenje napona, možete izvršiti jednostavan test tako što ćete startovati motor vozila sa uključenim farovima. Posmatrajte da li postoji značajna razlika u jačini svetlosti farova. Ako oni emituju prigušenu i slabu svetlost, znači da ne dobijaju dovoljno veliki napon.

 

Umesto završne reči

Pražnjenje akuulatora se veoma često dešava kod neopreznih vozača koji ne obraćaju pažnju na održavanje njihovih vozila.

Ukoliko se redovno proverava njegovo stanje, na vreme se sipa destilisana voda i puni se ukoliko se ipak desi da se isprazni, akumulator će dugo da vas služi i neće vas nikad ostaviti na putu.

U našoj rent a car agenciji obraćamo veliku pažnju na stanje naših vozila, tako da u potpunosti možete da se oslonite na nas i na naš vozni park.

Akumulatori u našim automobilima su novi, kvalitetni i ispravni i ne može da se desi da se isprazne, oslabe i da ostave naše klijente na cedilu.

Pročitajte i ove tekstove


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate
41   0
Da li možda razmišljate o tome da se pridružite revoluciji zelenih automobila? Statistika pokazuje da u tome niste usamljeni. Kako neka od svetskih udruženja govore, ekološki modeli poslednjih godina postaju sve popularniji, i očekuje se da će se njihov broj s godinama samo povećavati. Zato smo za vas pripremili osnovne smernice o održavanju električnog automobila, i sve što bi trebalo da znate ukoliko se odlučite da kupite jedno takvo vozilo...

Detaljnije

Globalni izazovi u rent a car industriji


Globalni izazovi u rent a car industriji
59   0
Globalna rent-a-car industrija suočava se danas sa brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih problema su promene  u navikama i zahtevima kada su u pitanju putovanja. Ono što je takođe aktuelno, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine, postoji veći pritisak na kompanije da ponude ekološki prihvatljive opcije vozila.

Detaljnije

Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe


Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe
114   0
Živimo u vreme klimatskih promena koje kao posledicu imaju sve češću pojavu elementarnih nepogoda. Kako se zaštititi ukoliko vas zaesi neka dog ste na putu. Tako što ćete sa vama kao preventiva imati neke stvari i predmete.

Detaljnije