• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Saveti za bezbednu vožnju po magli

Jesen je na pragu a ona, kao što znate, donosi kišu, loše vremenske prilike i maglu, što znatno otežava uslove vožnje. Želeći da pomognemo pre svega onim svežim vozačima, pripremili smo neke savete za bezbednu vožnju po magli, za koje se nadamo da će vam biti od koristi u narednom periodu.

Doduše, po kotlinama i dolinama reka, magla zna da napravi problem i u sred leta, ali jesen i zima su vreme kada se ona pojavljuje mnogo češće. Smanjuje vidljivost, otežava uočavanje opasnosti, a vozaču postaje teško da proceni udaljenost jer, neobični vremenski uslovi mogu da stvore optičke iluzije. Vozačima se može dogoditi da pogrešno procene sopstvenu brzinu ili da ne mogu da utvrde da li se ostali automobili kreću ili stoje.

Ovo je veliki problem bilo da vozite automobil koji je u vašem vlasništvu, bilo iznajmljen kod neke od rent a car agencija poput Menadžer-a. Zbog svega toga, ako je moguće, izbegavajte vožnju po vlažnom i maglovitom vremenu, a naročito ako ste svež vozač, jer je magla čest uzrok nesreća. Ali ako baš morate da vozite, ostanite sa nama i proučite savete koje smo pripremili za vas.

 

Vozite polako i  strpljivo

 

 

# Kada je u pitanju vožnja po mogli, osnovni problem je to što smanjuje vidljivost. Može se desiti da ne vidite predmete ispred sebe sve dok vam nisu isuviše blizu. Smanjite brzinu i povećajte odstojanje, kako biste sebi dali više vremena za reakciju. Izbegavajte približavanje ostalim vozilima čak i ako vam se čini da se vidljivost poboljšava.

# Ne koristite tempomat i budite skoncentrisani na vožnju. Redovno proveravajte brzinomer jer magla može stvoriti iluziju da se vozi veoma sporo. Zbog toga mnogi vozači ubrzavaju preko mere za izmenjene uslove vožnje.

# Takođe, budite strpljivi i kočite polako, kako biste i ostalim vozačima dali priliku da reaguju. Magla može postati gušća bez upozorenja pa, ako vidljivost postane još manja, obavezno se sklonite sa puta. Pronađite neko bezbedno mesto za parkiranje, na kome se možete zaustaviti i sačekati da se stanje popravi.

# Ako ste se zaustavili ali ste i dalje u blizini ili na samom putu, isključite svetla i uključite sva čeiti migavca. To će ostalim vozačima omogućiti da vas vide, ali će im u isto vreme dati do znanja da se ne krećete.

# Ipak, ako morate da nastavite po magli, uključite svetla za maglu ili oborena, kratka svetla. Ako je magla suviše gusta, možete i voziti sa sva četiri migavca. U svakom slučaju, ne koristite duga svetla jer zaslepljuju i otežavaju vidljivost ostalim učesnicima u saobraćaju.

 

 

Posebnu pažnju obratite na sledeće savete

 

# Bezbedna vožnja po magli zahteva vašu potpunu skoncentrisanost, pa zato izbegavajte bilo kakva ometanja. Isključite radio, ne gledajte mobilni telefon, a ako u vozilu niste sami, zamolite ostale putnike za tišinu i pomoć, tako što će i oni, zajedno sa vama, paziti na eventualne prepreke.

# Dok vozite po magli, lako vam se može dogoditi da iskliznete iz trake. Pazite na linije na putu, ne menjajte trake i ne obilazite druge automobile. Budite svesni ostalih učesnika u saobraćaju.

# Otškrinite prozor, kako biste čuli šta se napolju dešava. Ovo poboljšava svest o svemu što se događa u blizini vašeg automobila.

# Budite spremni da brzo stanete jer se druga vozila, pešaci i biciklisti mogu pojaviti niotkuda. Takođe, u delovima gde put prolazi kroz lovišta, neke od životinja se po magli mogu osetiti smelije, pa izaći na kolovoz.

 

 

# U maglovitim uslovima, na vetrobranskom staklu i prozorima može biti vlage ili leda. Koristite brisače i grejače stakala ako ih imate. Prilagodite njihova podešavanja u skladu sa uslovima koji se mogu promeniti.

# Po magli, kolovozi mogu biti klizavi. U takvim uslovima, ne pravite nikakve nagle pokrete. Znači, bez naglih ubrzavanja, usporavanja ili kočenja, jer se tako lako gubi kontrola nad vozilom. Može vam se desiti da skrenete s puta i udarite nekoga. A naročito je opasno naglo stati na kočnicu, jer vam se može dogoditi da se okrenete u krug, što može biti opasno kako po vas, tako i po ostale učesnike u saobraćaju koji vam dolaze u susret ili otpozadi.

# Ako ste po magli poslednji u koloni i iz bilo kog razloga stojite u mestu, a vidite da vam neko dolazi iza leđa, uključite sva četiri migavca da bi shvatio da se ne krećete. Kao što smo već rekli, vozači po maglovitim uslovima ne mogu uvek da procene šta se dešava. Možda će pomisliti da se krećete i suviše vam se približiti, što može biti kobno kako za vaš auto, tako možda i za onaj pre vas. Jer upravo tako najlakše nastaju lančani sudari pa zato, uključite migavce da bi vas onaj ko vam dolazi iza leđa, video na vreme.

 

I to bi, otprilike, bilo to...

 

Dobro se skoncentrišite i izbegavajte bilo kakva ometanja. Bez obzira na to koliko ste iskusni, vožnja po magli može biti komplikovana, pa ako ne morate, izbegavajte da vozite po takvim uslovima.

A verujemo da ćete biti još pažljiviji ukoliko vozite automobil koji ste iznajmili iz bogatog voznog parka rent a car agencije kao što je Menadžer. U svakom slučaju, trudite se da vozite pažljivo i bezbedno. Srećan put!

Pročitajte i ove tekstove


Kako savladati Jet Lag?


Kako savladati Jet Lag?
195   0
Jet Lag je privremeni poremećaj spavanja koji se javlja zbog promena vremenskih zona. Obično se povezuje sa dugačkim  interkontinetalnim letovima a, ali može da se dobije i prilikom putovanja automobilom, vozilom ili kada se radi u smenama. Njegovi simptomi ne mogu u potpunosti da se izbegnu, ali postoje načini da se ublaže.

Detaljnije

Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom


Predlog za jednodnevni izlet sa decom iznajmljenim autom
150   0
Putovanje sa decom ume da bude naporno to će priznati svaki iskreni roditelj, posebno ako su deca u predškolskom uzrastu. Međutim, planiranje i dobra organizacija su pola posla, a ako ste inače avanturističkog duha uživaćete sigurno u svakom porodičnom putovanju. Odmor sa decom je uvek aktivan odmor, a pre nego što krene prava sezona letovanja, idealno je da tokom maja i juna obavite jednu generalnu probu, tako što ćete otići na jednodnevni izlet sa decom koji će biti posvećen samo njihovim aktivnostima i sadržaj prilagođen njihovim potrebama.

Detaljnije

5 top saveta za pravilno održavanje automobila


5 top saveta za pravilno održavanje automobila
140   0
Pravilno i redovno održavanje automobila nije samo važno zbog životnog veka vašeg ljubimca već pre svega zbog bezbednosti u saobraćaju. Auto koji se redovno servisira, održava i o kome se brine je pouzdan auto i bezbedan za sve učesnike u saobraćaju. Auto treba shvatiti kao mašinu kojoj je neophodna briga i održavanje dakle redovni odlasci na servisiranja. Upravo  temeljni tehnički pregledi su jedini način da produžite životni vek vašem autu. Samo sa ispravnim automobilom i vožnja će biti optimalna, a samim tim i potrošnja goriva.

Detaljnije