• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Saveti za bezbednu vožnju po magli

Jesen je na pragu a ona, kao što znate, donosi kišu, loše vremenske prilike i maglu, što znatno otežava uslove vožnje. Želeći da pomognemo pre svega onim svežim vozačima, pripremili smo neke savete za bezbednu vožnju po magli, za koje se nadamo da će vam biti od koristi u narednom periodu.

Doduše, po kotlinama i dolinama reka, magla zna da napravi problem i u sred leta, ali jesen i zima su vreme kada se ona pojavljuje mnogo češće. Smanjuje vidljivost, otežava uočavanje opasnosti, a vozaču postaje teško da proceni udaljenost jer, neobični vremenski uslovi mogu da stvore optičke iluzije. Vozačima se može dogoditi da pogrešno procene sopstvenu brzinu ili da ne mogu da utvrde da li se ostali automobili kreću ili stoje.

Ovo je veliki problem bilo da vozite automobil koji je u vašem vlasništvu, bilo iznajmljen kod neke od rent a car agencija poput Menadžer-a. Zbog svega toga, ako je moguće, izbegavajte vožnju po vlažnom i maglovitom vremenu, a naročito ako ste svež vozač, jer je magla čest uzrok nesreća. Ali ako baš morate da vozite, ostanite sa nama i proučite savete koje smo pripremili za vas.

 

Vozite polako i  strpljivo

 

 

# Kada je u pitanju vožnja po mogli, osnovni problem je to što smanjuje vidljivost. Može se desiti da ne vidite predmete ispred sebe sve dok vam nisu isuviše blizu. Smanjite brzinu i povećajte odstojanje, kako biste sebi dali više vremena za reakciju. Izbegavajte približavanje ostalim vozilima čak i ako vam se čini da se vidljivost poboljšava.

# Ne koristite tempomat i budite skoncentrisani na vožnju. Redovno proveravajte brzinomer jer magla može stvoriti iluziju da se vozi veoma sporo. Zbog toga mnogi vozači ubrzavaju preko mere za izmenjene uslove vožnje.

# Takođe, budite strpljivi i kočite polako, kako biste i ostalim vozačima dali priliku da reaguju. Magla može postati gušća bez upozorenja pa, ako vidljivost postane još manja, obavezno se sklonite sa puta. Pronađite neko bezbedno mesto za parkiranje, na kome se možete zaustaviti i sačekati da se stanje popravi.

# Ako ste se zaustavili ali ste i dalje u blizini ili na samom putu, isključite svetla i uključite sva čeiti migavca. To će ostalim vozačima omogućiti da vas vide, ali će im u isto vreme dati do znanja da se ne krećete.

# Ipak, ako morate da nastavite po magli, uključite svetla za maglu ili oborena, kratka svetla. Ako je magla suviše gusta, možete i voziti sa sva četiri migavca. U svakom slučaju, ne koristite duga svetla jer zaslepljuju i otežavaju vidljivost ostalim učesnicima u saobraćaju.

 

 

Posebnu pažnju obratite na sledeće savete

 

# Bezbedna vožnja po magli zahteva vašu potpunu skoncentrisanost, pa zato izbegavajte bilo kakva ometanja. Isključite radio, ne gledajte mobilni telefon, a ako u vozilu niste sami, zamolite ostale putnike za tišinu i pomoć, tako što će i oni, zajedno sa vama, paziti na eventualne prepreke.

# Dok vozite po magli, lako vam se može dogoditi da iskliznete iz trake. Pazite na linije na putu, ne menjajte trake i ne obilazite druge automobile. Budite svesni ostalih učesnika u saobraćaju.

# Otškrinite prozor, kako biste čuli šta se napolju dešava. Ovo poboljšava svest o svemu što se događa u blizini vašeg automobila.

# Budite spremni da brzo stanete jer se druga vozila, pešaci i biciklisti mogu pojaviti niotkuda. Takođe, u delovima gde put prolazi kroz lovišta, neke od životinja se po magli mogu osetiti smelije, pa izaći na kolovoz.

 

 

# U maglovitim uslovima, na vetrobranskom staklu i prozorima može biti vlage ili leda. Koristite brisače i grejače stakala ako ih imate. Prilagodite njihova podešavanja u skladu sa uslovima koji se mogu promeniti.

# Po magli, kolovozi mogu biti klizavi. U takvim uslovima, ne pravite nikakve nagle pokrete. Znači, bez naglih ubrzavanja, usporavanja ili kočenja, jer se tako lako gubi kontrola nad vozilom. Može vam se desiti da skrenete s puta i udarite nekoga. A naročito je opasno naglo stati na kočnicu, jer vam se može dogoditi da se okrenete u krug, što može biti opasno kako po vas, tako i po ostale učesnike u saobraćaju koji vam dolaze u susret ili otpozadi.

# Ako ste po magli poslednji u koloni i iz bilo kog razloga stojite u mestu, a vidite da vam neko dolazi iza leđa, uključite sva četiri migavca da bi shvatio da se ne krećete. Kao što smo već rekli, vozači po maglovitim uslovima ne mogu uvek da procene šta se dešava. Možda će pomisliti da se krećete i suviše vam se približiti, što može biti kobno kako za vaš auto, tako možda i za onaj pre vas. Jer upravo tako najlakše nastaju lančani sudari pa zato, uključite migavce da bi vas onaj ko vam dolazi iza leđa, video na vreme.

 

I to bi, otprilike, bilo to...

 

Dobro se skoncentrišite i izbegavajte bilo kakva ometanja. Bez obzira na to koliko ste iskusni, vožnja po magli može biti komplikovana, pa ako ne morate, izbegavajte da vozite po takvim uslovima.

A verujemo da ćete biti još pažljiviji ukoliko vozite automobil koji ste iznajmili iz bogatog voznog parka rent a car agencije kao što je Menadžer. U svakom slučaju, trudite se da vozite pažljivo i bezbedno. Srećan put!

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije