• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Život nam je sve brži, sve stresniji, a sve više usmeren na svakodnevno, višesatno sedenje. A upravo sedenje je pogubno za naša tela. Automobili koje vozimo su samo deo tog problema. Neka sedišta za automobile ne prihvataju adekvatno krivinu donjeg dela leđa, što dodatno opterećuje kičmu. Kompaktnim automobilima možda nedostaje prostora za noge i glavu, što primorava neke od visokih vozača da savijaju svoja tela u nezdrave položaje, samo da bi mogli da upravljaju vozilom.

Ali nije uvek za to kriv automobil. Ponekad je problem u nama, i položaju u kom inače sedimo. A loše držanje u vožnji, kao i u ostalim aktivnostima kojima se bavimo sedeći, može dovesti do povećanog rizika od nelagodnosti u vratu, leđima, ramenima, rukama, zglobovima, prstima, nogama i stopalima. Posebno je osetljiv lumbalni deo leđa, u kome možete razviti išijalgiju, koja zahvata taj deo, i širi se dalje niz nogu, što je vrlo neprijatno i izuzetno bolno.

Vremenom, loše držanje može da dovede do hroničnog bola, što vas čini osetljivim za više vrsta povreda. Jedno istraživanje na tu temu pokazalo je da vozači koji voze u lošem položaju, takođe, imaju povećan rizik od ozbiljnih povreda, ukoliko dođe do saobraćajne nesreće.

Na sreću, mnoge tegobe vezane za držanje možete ublažiti pravilnim podešavanjem svog sedišta i retrovizora. Pa hajde da vidimo šta je to što može da se uradi...

#1. Napravite dobru podršku za svoja leđa

Gurnite svoju trtičnu kost što je moguće bliže naslonu sedišta, što znači da ćete sedeti savršeno pravo. Ciljajte na razmak od dva do tri prsta između zadnjeg dela kolena i prednjeg dela sedišta. Ako vaše vozilo ne dozvoljava pravilan položaj, lumbalni ili stražnji jastuk može biti od pomoći.

#2. Podignite kukove

Ako možete, podesite svoje sedište (deo na kome sedite) tako da vam butine budu poduprte celom dužinom, a kolena nešto niža od kukova. Ovo će povećati cirkulaciju u leđima, dok će istovremeno otvoriti kukove, stvarajući vam prijatan osećaj za vožnju.

#3. Ne sedite preblizu volana

Trebalo bi da dok sedite za volanom, budete u mogućnosti da udobno dosegnete pedale, i pritisnete ih čitavim opsegom, tj. celim stopalom. Ovde se, takođe, vodi računa i o bezbednosti, jer su vozači čije su grudi preblizu volana, imali značajno veću verovatnoću da pretrpe teške povrede glave, vrata i grudnog koša prilikom saobraćajnog udesa sa prednje i zadnje strane.

#4. Podesite odgovarajuću visinu sedišta

Uverite se da vaše sedište podiže nivo vaših očiju najmanje 8 cm iznad volana, istovremeno vam omogućavajući dovoljan razmak između glave i krova. Znači, ovo zavisi od vaše visine i građe, pa gledajte da podesite onako kako će biti najkomfornije za vas.

#5. Nagnite se unazad (ali samo malo)

Ugao naslona vašeg sedišta treba da bude malo veći od uspravnih 90˚, otprilike na 100 do 110˚, jer će tako sedište vršiti najmanji pritisak na vaša leđa. Naginjanje previše unazad vas tera da gurate glavu i vrat napred, što može da izazove bol u njima, kao i peckanje u prstima. A opet, ako biste nagli sedište previše unazad, moglo bi da vas ometa u vožnji, a možda i uspavljuje, što na dužim putovanjima može biti opasno.

#6. Podesite svoj naslon za glavu

Postavite naslon za glavu tako da vrh naslona bude između vrha ušiju i vrha glave. Znači, trebalo bi samo da dodiruje potiljak, kada udobno sedite. Naslon za glavu je takođe važan u smanjenju povreda prilikom trzanja zgloba, u slučaju sudara od pozadi. To mu daje izuzetnu važnost, zbog čega su za njega razvijeni određeni standardi.

#7. Koristite lumbalnu podršku

Ako vaš automobil ima podesivu lumbalnu potporu, podesite je koristeći kontrolere za napred-nazad i gore-dole), tako da osećate ravnomeran pritisak od kukova do ramena. A ako je vaš auto malo stariji, i nema ovu potporu, dobar dodatak je već pomenuti lumbalni jastuk, ili običan peškir, uvijen u rolnu. Dakle, sve što može da pomogne vašem boljem držanju prilikom sedenja za volanom, bolje je nego da nema ničega.

#8. Podesite retrovizore na svom automobilu

Sprečite naprezanje vrata tako što ćete se uveriti da su svi vaši retrovizori pravilno podešeni. Trebalo bi da budete u mogućnosti da vidite saobraćaj iza sebe normalno, a da pritom ne morate da izvijate vrat.

#9. Pravite češće pauze prilikom duge vožnje

Čak i kada ste savršeno smešteni na sedištu vozača, umor će se neizbežno pojaviti, posobno na dužim putovanjima. Slušajte svoje telo. Pravite periodične pauze: bezbedno se parkirajte na odmorištu ili drugom mestu određenom za zaustavljanje, da biste izašli iz automobila i protegli se, popili i pojeli nešto, možda i odremali. A ako i inače vežbate, iskoristite pauzu u vožnji za malo fitnesa, zašto da ne?

I za kraj...

Kao što vidite, položaj u kome vozite utiče na mnogo toga. Kako na samu vožnju, tako i na zdravlje, držanje, i kvalitet života uopšte. Potrudite se da sve što možete podesite tako, da vam za volanom bude prijatno, da biste odložili umor, koji je na dužim putovanjima neminovan. Vaše telo biće vam višestruko zahvalno.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer Express!

 

Fotografije: Unsplash.com

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
154   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije