• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li kupiti novo ili polovno vozilo?

Postoji mnoštvo faktora koje treba uzeti u obzir kod donošenja odluke da li kupiti novo ili polovno vozilo. Za mnoge kupce, najvažnija je njihova cena, radi se o barem za naše uslove velikoj investiciji, ali kod obe opcije postoje još neke prednosti, ali i mane.

 

Kupovina novog vozila

kupovina vozila

Prednosti

Novo je novo. Najveća prednost novih vozila je to što su nova. Izloženi automobili u auto salonu lepo izgledaju, lepo mirišu, kada ih vidite kako se sijaju onako našminkana, jednostavno dođete u iskušenje da ih imate.

Manje i jeftinije održavanje. Sa novim vozilom ne treba da se brinete da li je ono već amortizovano i da li će se uskoro pokvariti. Naravno da i nova vozila treba da se održavaju, ali daleko manje nego stara koja su prošla stotine hiljada kilometara. Dovoljno je jednom godišnje otići na redovan servis.

Udobna i bezbedna vožnja. Kada siđu sa fabričkih linija nova vozila prolaze kroz rigorozna testiranja i provere. Kupci mogu da budu stoprocentno sigurni da su bezbedni, da svi sistemi u vozilima rade kako je i predviđeno da rade i da će vožnja biti udobna i sigurna.

Savremena tehnologija. Auto koji je star 10 godina nije isti kao prošlogodišnji model. Svaka nova generacija vozila ima ponešto novo – ABS kočnice, elektronska kontrola stabilnosti (ESC), klima uređaji, kamere, mnogo elektronike, kompujteri, multimedija, sedišta koja mogu da se greju, vazdušni jastuci, tempomati, limitatori brzine (Intelligent Speed Assistance - ISA), sistemi koji unose automatiku u vožnji, itd. Ovi uređaji poboljšavaju bezbednost i udobnost vozila, “skraćuju” dosadu tokom vožnje, smanjuju potrošnju goriva. Ko se jednom navikne na nove tehnologije, teško se vraća na staro.

Garancija. Nova vozila imaju garanciju koja može da se aktivira i da se vozilo vrati ako nešto nije u redu. Kod većine polovnih automobila nema garancije.

Zagađivanje. Nova vozila moraju da ispunjavaju sve strože zahteve, koje se svake godine sve više zatežu, u vezi ispuštanja izduvnih gasova. Ako staro vozilo ne ispunjava neki standard u vezi zaštite životne sredine, lako može da bude isključeno iz saobraćaja.

 

Nedostaci

Cena. Nova vozila su skuplja od starih. Ako vam je budžet ograničen, nema potrebe previše da razmišljate, umesto u auto salon uputite se na auto pijacu. Cenu na gore mogu da povuče dodatna oprema, posebno ako vam realno nije potrebna.

Brzo gube svoju vrednost. Nova vozila počinju da gube od svoje vrednosti onog trenutka kada izađu iz auto salona. Što su skuplji to im cena više pada. Neki modeli do kraja prve godine mogu da izgube čak 40% od svoje vrednosti.

 

Kupovina polovnih automobila

kupovina vozila

Prednosti

Cena. Najveća mana novih vozila je najveća prednost polovnih – ona su mnogo jeftinija. Čak i automobil star jednu ili dve godine je jeftiniji od potpuno novog. Ako ste ograničeni budžetom, onda će polovnio vozilo sigurno biti jeftinija i bolja opcija.

Uzimajući u obzir i veliku amortizaciju novih vozila, jasno je da kupovinom polovnog vozila može dosta da se uštedi.

Niže osiguranje i porez. Starija vozila imaju manje stope poreza, registracije i osiguranja što i uopšte nije zanemarljiva suma.

 

Nedostaci

Česti kvarovi i skupo održavanje. Kada se donosi odluka oko kupovine vozila, osim na cenu treba gledati i na troškove održavanja. Starija vozila se češće kvare, posete auto servisa postaju sve učestalije i skuplje. Ukoliko je vozilo imalo sudar, ono nije više isto, njegova fabrička podešavanja i pouzdanost su narušeni. Naravno, ako je vozilo dobro održavano, ako je prethodni vlasnik redovno menjao motorno ulje, glicerin, na vreme popravljao manje i veće kvarove, onda će životni vek biti duži.

Vožnja. Starija vozila nisu udobna i sigurna kao nova i stalno postoji rizik da će nešto na njima da otkaže. 

Starija vozila imaju veću potrošnju goriva.

Polovnih vozila, posebno ona koja se prodaju na auto pijacama, retko kada imaju garanciju. Izuzetak je kada se kupuje vozilo kod rent a car agencija koje prodaju svoja malo starija ali još uvek izvrsno održavana i očuvana vozila sa garancijom.

Ne postoji fleksibilnost u biranju određenog modela, boje, izgleda. Kupuje se to što se nudi, u zatečenom stanju.

Kod kupovine starih vozila veoma je važno od koga se kupuje. postoje renomirani dileri koji imaju dobru reputaciju, a postoje i auto pijace gde su moguće sve vrste prevara.

kupovina vozila

Saveti oko kupovine vozila

Kod kupovine i novog i polovnog vozila ne treba žuriti nego pogledati sve ponude. Razumljivo je da ste uzbuđeni i želite što pre da izađete na put, ali je neophodno da budete strpljivi kako ne bi pogrešili. Već smo istakli da je kupovina vozila velika investicija i greška koja se napravi na početku kasnije se veoma teško ispravlja. A treba znati da se veoma retko dešava da je prva ponuda ona prava i da će baš to vozilo završiti u vašoj garaži.

Ako se kupuje novo vozilo preporučujemo da prethodno pretražite na internetu što više modela koja su u rasponu raspoloživog budžeta, da pogledate njihove performanse, test vožnje, potrošnju goriva, da saznate koji auto dileri su ovlašćeni za njihovu prodaju, vreme čekanja na isporuku, itd.

Tako naoružani potrebnim informacijama treba posetiti što više autosalona (nikako samo jedan).

 

Pregled vozila

Bez obzira da li kupujete novi ili polovni automobil, pogledajte ga i uverite se da je zaista vredan vašeg novca. Otvorite haubu da proverite motor, sednite na prednja i zadnja sedišta, pogledajte i veličinu prtljažnika. 

Ako kupujete polovno vozilo obavezno tražite svu moguću papirologiju - saobraćajnu dozvolu, osiguranje, evidenciju obavljenih servisa, dnevnik tehničkih pregleda, itd.

Kod polovnih vozila je dosta važno znati šta da se gleda, da znate da li motor radi kako treba, da li se pojavia korozija negde na karoseriji, da li curi ulje. Treba zaviriti svuda, posebno ispod vozila. Ako niste sigurni, povedite sa vama majstora, člana porodice ili prijatelja koji se razume u vozila.

 

Probna vožnja

I nova i polovna vozila treba testirati. Kada sednete za volan shvatićete da li vam odgovara il ne, da li je previše snažan za vas, da li vam njegova veličina odgovara ili ne. Ako ste navikli da vozite prostranija vozila, prelazak u manje može da naruši udobnost i stil vaše vožnje. Dok vozite, obratite pažnju na zvuk motora i performanse vozila, kako radi kvačilo i kočnica, da li se brzine lako menjaju, kako savlađuje uzbrdice, kako se ponaša na neravnom putu, itd.

 

Kada sagledate sve prednosti i mane, onda ste spremni da dosesete pravu odluku oko kupovine svog narednog vozila. Naravno, u skladu sa svojim budžetom.

 

 

Slike:

https://www.pexels.com/search/buying%20car/

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbcsz/

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-frzfq/

https://www.pexels.com/photo/grunge-abandoned-car-left-on-grassy-meadow-4997893/

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2807   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije