• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako se pripremiti za dugačku vožnju

Svako različito doživljava dugačke vožnje, neko ih voli, drugi ih mrze. U svakom slučaju veoma su zahtevne, iscrpljuće i stresne, kako za vozila tako i za vozače i putnike.

Donosimo vam 10 saveta kako da vožnju koja traje više sati i dana učinite manje napornom i prijatnom.

 

1. Informišite se i napravite plan putovanja

Mnogo smo opušteniji kada znamo gde idemo i šta nas čeka u toku putovanja. Zato ispitajte rutu, uslove putovanja i puteve po kojima treba da vozite. Ne treba da znate celu rutu, za to treba previše vremena, dovoljno je zapamtiti glavne puteve, važnije rasksrnice, gde se nalaze benzinske pumpe, prodavnice i slično. Za lakše snalaženje koristite GPS navigaciju, ali ponesite i stare dobre auto karte.

Možete preko interneta da stupite u kontakt sa drugim vozačima koji su već prošli taj put i koji mogu da vam daju dragocenu informaciju i savet.

Kada skupite potrebne informacije, napravite plan putovanja. Isplanirajte kada ćete krenuti, koliko kilometara ćete prolaziti u jednom danu, gde ćete praviti pauzu, gde ćete jesti, točiti gorivo (raspitajte se o ceni goriva na benzinskim pumpama, ako su njihove cene veće, natočite gorivo pre nego što krenete), odmarati. Dajte sebi dovoljno vremena da uživate u vožnji, bolje stići ranije nego biti stalno pod stresom zato što žurite.

 

2. Pripremite vozilo

Duga putovanja su naporna i za automobile. Nepripremljena vozila se lakše kvare, zato je mudro da pre polaska odvezete svoj četvorotočkaš u autoservis na proveru. Tamo će iskusni majstori da provere sledeće:

 • da li postoje oštećenja i manji kvarovi koji mogu da eskaliraju u veće
 • nivo tečnosti za kočenje (glicerin)
 • nivo motornog ulja i rashladne tečnosti,
 • da li je sipano sredstvo za pranje šoferšajbne
 • pritisak u gumama i dubina šara na njima (ne smaju da budu pliće od 1,6 mm)
 • da li rade svetla
 • da li rade brisači

Pre polaska na put očistite i operite svoje vozilo.

 

3. Proverite alat i rezervne delove

Dok još uvek niste krenuli, proverite da li u vozilu imate sledeće neophodne stvari:

 • Komplet za prvu pomoć
 • Pumpa za gume
 • Dizalica
 • Alat i rezervni delovi (poput sijalica za farove)
 • Trougao
 • Sajla za vuču
 • Kablovi za punjenje akumulatora (ako vam je akumulator star i brzo se prazni)
 • Rezervna guma
 • Baterijska lampa

 

4. Ne zaboravite dokumenta

Spakujte sve važne dokumente: vozačku dozvolu, ličnu kartu ili pasoš, osiguranje automobila, uputstvo za upotrebu. Na dužem putovanju nemate taj lukuz da možete da svratite do kuće ako ste nešto zaboravili. Morate sve da imate sa sobom.

 

5. Dobro se naspavajte pre polaska na put

Nema veće opasnosti od vožnje kada je vozač umoran. Postoje studije koje dokazuju da se vozači koji ne spavaju po više sati ponašaju kao da su pod dejstvom alkohola. Oči se zatvaraju, glava pada, gubi se koncentracija i fokus na dešavanja na putu, postoji opasnost od kratkotrajnih dremki (traju nekoliko sekundi).

Zato pre polaska na dugačak put dobro se naspavajte kako bi vam glava bila bistra. Ukoliko vas umor stigne dok vozite, prekinite vožnju i potražite mesto gde možete da odspavate. Nemojte da vozite više od 10 sati u jednom danu.

 

6. Nemojte previše da se oslanjate na tempomat

Na privi pogled tempomat je odličan za duga putovanja, uključite ga i on automatski održava brzinu. Možete slobodno da sklonite nogu sa papučice za gas.

Ali negativna stvar je što vozač ne učestvuje u vožnji, gubi koncentraciju i udaljava se od nje, može i zadremati. Preporučujemo da se tempomat koristi u kraćim intervalima.

 

7. Ponesite nešto za zabavu

Duge vožnje znaju da budu dosadne, posebno ako putujete sa malom decom. Njih morate nekako da zabavite, ponesite im igračke, bojanke, čitajte im knjige, pričajte sa njima, ako su starija instalirajte im filmove ili igrice na tabletu.

Dosadno je i odraslima. Vozač ne može da igra igrice, ali može da sluša zanimljivu muziku, audio knjige, neki potkast, itd. Može i da priča na telefonu ali obavezno preko “hands free” uređaja.

Kad smo kod telefona i tableta, nemojte da zaboravite punjače za njih.

 

8. Ponesite laku hranu i dosta tečnosti

Duge vožnje nisu prijatne za naš digestivni sistem. Postaje još osetljiviji ako ga zatrpate hamburgerom, burekom, ćevapima i ostalom brzom i teškom hranom koja se prodaje u restoranima pored puteva.

Teški obroci se dugo  vare, izazivaju iritaciju, nadutost, neprijatnost i umor kod vozača. A kada vas čeka duga vožnja, ove tegobe vam ne trebaju.

Za duža putovanja birajte lakšu i zdravu hranu, sa više svežeg voća i povrća, sendviče bez majoneza i kajmaka, pileće meso, palentu, kačamak, kefir i slično.

Vodite računa da budete hidrirani, pijte dosta tečnosti. Najbolja je obična voda i čajevi, izbegavajte gazirane sokove i alkohol. Posebna pažnja treba da se obrati maloj deci, naročito ako se putuje leti.

 

9. Pravite česte pauze

Redovne i česte pauze su neophodne na dugačkim relacijama. Sa pauzama se vreme putovanja deli na kraće periode, mozak se odmara, koncentracija se povećava.

Za vozača je teško kada satima sedi na istom mestu, potrebno je da malo protegne noge, ispravi kičmu, popije kafu i malo predahne.

Kada planirate rutu ostavite malo vremena za posetu nekog interesantnog mesta pored puta: manastira, tvrđave, etnosela, salaša, itd.

 

10. Podelite vožnju

Ako još neko od putnika ima vozačku dozvolu možete da podelite vožnju. Svako po nekoliko kilometara, dužina vožnje se neće ni osetiti.

 

Završna reč

Nadamo se da već znate za ova pravila i da ih poštujete. Za vožnju na dugačkim relacijama potrebno je još nešto, snažan, udoban i siguran automobil. Ako ga ne posedujete, možete da iznajmite neki od modela u našoj rent a car agenciji.

Želimo vam prijatan put!

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije