• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Podešavanje ogledala kod vozila

 

Ogledala na vozilima služe da vozačima omoguće bolji pregled dešavanja iza njihovih vozila. Ona su veoma važna za bezbednost u saobraćaju, jer se preko njih vozači upoznaju sa situacijom oko njih, mogu da vide prepreke, druga vozila, pešake i ostale učesnike, i pomažu da se izbegnu saobraćajne nesreće. Unutrašnja i spoljašna ogledala su obavezna oprema na svim vozilima, i postoje veoma jasni propisi koji determinišu njihovu veličinu, oblik i poziciju.

Da bi ispunili svoju veoma važnu ulogu, ogledala moraju da budu pravilno podešeni.

 

Podešavanja ogledala na vozilima

Prilikom podešavanja odgledala, treba znati i držati se nekoliko važnih pravila:

 • Ogledala treba da se nameste tako da omogućavaju što širi i jasniji pogled iza vozača, bez potrebe da se on mora okretati ili naginjatu glavu. Kada su retrovizori dobro i pravilno podešeni, vozač može da vidi šta se dešava na putu iza njega normalno sedeći u svom sedištu.
 • Unutrašnje ogledalo (retrovizor) treba da se postavi na pravu visinu, da ne ometa njegov pogled prema napred, kroz šoferšajbnu.
 • Ogledala ne smeju da budu zakrivljena prema unutra ili prema van, nego da budu postavljena paralelno sa putem.
 • Ogledala treba da budu čista i neoštećena. Ako su prljava ili zamagljena, otežavaju vidokrug i mogu da dovedu do grešaka u vožnji.
 • Ako je staklo na ogledalu napuklo ili slomljeno, treba što pre da se zameni.
 • I unutrašnja i spoljna ogledala mora da budu dobro pričvršćeni. U protivnom, mogu da se pomeraju, ili u težim slučajevima, da se otkače tokom vožnje.
 • Treba izbegavati podešavanja ogledala tokom vožnje. Bolje je stati nekoliko sekundi pored puta i bezbedno ih namestiti.
 • Prilikom vožnje, ogledala treba da se kontrolišu svakih nekoliko sekundi i to treba preći u naviku. Pre nego što stane, promeni traku, skrene sa glavnog puta u sporedni, vozač mora pogledom u ogledala da se uveri je to bezbedno. Posebna pažnja treba da se posveti kada se vozi autoputevima gde se često manjaju trake i preticču druga vozila.
 • Prilikom podešavanja ogledala, nepisano pravilo je da prvo treba da se podesi unutrašnji retrovizor, a zatim vanjska bočna.

pogled u retrovizoru

Nameštanje unutrašnjeg retrovizora

Unutrašnji retrovizor ima ulogu da omogući što je mogući bolji i širi pregled puta iza vozača, kroz zadnje staklo.

 • U trenutku kada namešta unutrašnje ogledalo, vozač mora pravilno da sedi na svoje sedište, ne na ivici sedišta, ne previše zavaljen u njega. Sedište treba da bude namešteno kao za vožnju, da ne bude previše povučeno ni napred ni nazad. 
 • Ako se položaj sedišta promeni, ogledala moraju ponovo da se podese.
 • Prilikom nameštanja, retrovizor treba da se drži i pomera za njegov ugao, prsti da budu na plastičnom okviru, a ne na staklu kako se ono ne bi umrljalo.
 • Ako je staklo nečisto i zamazano, pre nego što se krene sa vožnjom treba dobro da se očisti.
 • Retrovizor se namešta tako što se polako pomera na jednu ili drugu stranu, na gore ili na dole, sve dok vozač ne bude imao čist i pun pogled na dešavanja iza njega, bez potrebe da okreće glavu.
 • U retrovizoru treba što manje da se vidi unutrašnjost vozila, a što više šta se dešava pozadi njega.
 • Tokom noćnih vožnji, vozačima može da smeta odsjaj farova vozila koja su iza njega (posbno ako voze sa dugim svetlima). Sa donje strane retrovizora postoji malo dugme koje koriguje njegov položaj i pomaže da se ova smetnja smanji i neutrališe.

 

Podešavanje spoljašnjih bočnih ogledala

 • Kada se namesti unutrašnje ogledalo, prelazi se na nameštanje dva bočna ogledala koja se nalaze sa desne i leve strane vozila.
 • Prilikom podešavanja bočnih ogledala, slično kao i kod nameštanja unutrašnjeg retrovizora, vozač treba da sedi u položaju u kojem će da vozi.
 • Prvo se podešava ogledalo koje se nalazi sa leve strane vozača. Centrira se po horizontalnoj i po vertikalnoj osi, vodeći računa da se u njemu vidi što je moguće više od puta, ali malo i zadniji kraj automobila. Nije dobro ako se zadnji kraj previše vidi, ali ni kada se uopšte ne vidi.
 • Vertikalna osa se namešta tako da se u ogledalu može videti ivičnjak od trotoara.
 • Na isti način treba podesiti i desno ogledalo, koje se nalazi na strani suvozača.

 

Mrtvi uglovi

Kada se retrovizori pravilno nameste, vozač ima pregled na dešavanja oko svog vozila. Ali, bez obzira koliko dobro su obi podešeni, vozač i dalje može da ima probleme sa pregledom iz vozila (na primer, pogled napred blokira stub između šoferšajbne i bočnog prozora koji je kod nekih vozila veoma širok, ili pogled unazad preko levog i desnog ramena). To su takozvani mrtvi uglovi koji postoje kod svakog vozila i koji ne mogu da se pokriju ogledalima. Svaki vozač mora da bude svesan njihovog postojanja i njihove veličine, i prilikom manevara da obraća pažnju na njih.

 

Završna reč

Većina današnjih automobila ima elektronske kontrole koje omogućavaju podešavanja iznutra. Te kontrole na kojima su nacrtane strelice koje pokazuju položaje nagore, nadole, levo i desno, omogućavaju veoma jednostavno podešavanje ogledala.

Malo starija vozila nemaju električne komande nego manuelnu polugicu ili džojstik. A kod još starijih, vozač mora da otvori prozor i ručno da pomera ogledala. Veoma često je potrebna pomoć suvozača ili drugog lica.

Koji god sistem podešavanja imao vaš automobil, pre nego krenete sa vožnjom, obratite pažnju na ogledala i podesite ih. Posebno je to važno ako iznajmljujete vozilo, pošto ih je prethodni vozač podesio prema svojim karakteristikama i potrebama.

 

Slike: https://www.pexels.com/search/rearview%20mirror/

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?
41   0
Vibracije u toku vožnje mogu da imaju negativne posledice po zdravlje vozača i putnika. Zato je veoma važno ne ignorisati ih nego na vreme otkriti pravi uzrok za njihovu pojavu i što pre ih otkloniti.

Detaljnije

Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta


Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta
119   0
Svaka nacija ima svoje načine ponašanja. Ali ko bi pomislio da saobraćajna pravila poznata širom sveta ne važe svuda, ili da postoje neka koja na prvi pogled deluju poprilično apsurdno? Pripremili smo vam listu najčudnijih zakona o vožnji širom sveta, pa ako smo vas zainteresovali, smestite se udobno i nastavite da čitate, jer nikad se ne zna kada može da vam zatreba...

Detaljnije

Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene


Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene
38   0
Amortizeri na vozilima imaju ulogu da održe stabilnost vozila i ublaže udarce kada se prelaze neravnine i rupe na putu. Vožnja sa neispravnim amortizerima je veoma rizična i neudobna i tada je potrebna što hitnija popravka ili njihova zamena.

Detaljnije