• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Vožnja po vrućini

 

Vožnja po vrućini može biti potpuno drugačije iskustvo. Velike vrućine, jako sunce i toplotna iscrpljenost utiču na vozače, putnike, menjaju uslove na putu i način na koji vozila reaguju na njih.

Zato, pre nego što krenete na dugačko letnje putovanje dobro pripremite i sebe i svoje vozilo.  

 

PROVERA PNEUMATIKA

Ne samo leti, gume treba redovno proveravati, meriti pritisak u njima, dubinu šara na gazećem sloju, kao i njihovo opšto stanje i moguća oštećenja.

Toplota dovodi do širenje vazduha u gumama i povećanje pritiska u njima. U ekstremnim slučajevima može da dođe do oštećenja pa i do njihovog eksplodiranja. Pritisak treba da se prilagodi toplom vremenu, tako što će malo da se ispusti vazduh. Kada je napolju toplo, gume postaju mekše i klizavije što utiče na njihovo prijanjanje i upravljivost vozila.

Vrući asfalt dodatno zagreva pneumatike, što utiče na trajnost i trajanje. Zato se preporučuje da se izbegava putovanje u najtoplijim periodima dana.

 

PROVERA NIVOA RASHLADNE TEČNOSTI U HLADNJAKU MOTORA

Na visokim letnjim temperaturama rizik da se motor pregreje je veći nego u normalnim uslovima vožnje. Još ako je nivo rashladne tečnosti prenizak, do pregrevanja motora može da dođe veoma brzo.

Jedna od osnovnih mera prevencije je da se pre vožnje proveri da li je rashladna tečnost na potrebnom nivou.

U svakom vozilu na instrument tabli postoji merač temperature i lampica koja upozorava vozača da njegovo vozilo počinje da se pregreva. Ako iz motora počne da izbiva para, to znači da je rashladna tečnost počela da ključa. U tom slučaju, vožnja ne sme da se nastavi, zato što može da se dese veći kvarovi. Treba stati pored puta i ostaviti motoru dovoljno vremena da se rashladi, a zatim dodatu rashladnu tečnost.

Kod dolivanja treba biti veoma pažljiv, zato što pri otvaranju poklopca na hladnjaku može da dođe do prskanja vrele tečnosti i do mogućih opekotina.

vožnja po vrućini

PROVERA MOTORNOG ULJA

Leti treba voditi računa i o nivou ulja u motoru. Pri velikim vrućinama ono može da izgubi viskozitet i da ne podmazuje pokretne delove motora kako treba. I provera ulja treba da se radi kada je motor hladan

 

PROVERA GORIVA

Veoma je nezgodno ostati na vrelom putu ispod nemilosrdnog letnjeg sunca bez kapi goriva u rezervoaru. Kada radi klima uređaj, potrošnja goriva je veća i o tome treba voditi računa. Dosta vozača je naviknuto na standardnu potrošnju i ne proverava količinu goriva sve dok ne bude prekasno. Zato, ne čakajte da ostanete na rezervi, nego napunite rezervoar na prvoj pumpi.

 

PROMENA NAČINA VOŽNJE

Vruine utiču na sigurnost vožnje zato što se kod vozača javlja zamor, iscrpljenost i gubitak koncentracije. Tada treba promeniti način vožnje, prilagoditi brzinu, održavati sigurnu udaljenost od drugih vozila, manje kočititi i  ubrzavati, voziti pažljivije, praviti češće i duže odmore.  

 

KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA

Unutrašnjost vozila treba rashladiti kako bi putovanje bilo prijatnije. Posebno ako su u automobilu i deca. Sva savremena vozila kao standardnu opremu imaju klima uređaje. Kod starijih koji nemaju, ostaje da se otvaraju prozori.

Kada se vozi sporije ili napolju nije preterano toplo, dovoljno je otvoriti prozore. Ali kada to nije dovoljno, kada napolju vladaju veoma visoke temperature, klima uređaj je spas.

Treba znati da je pogrešno koristiti klima uređaj dok su prozori spušteni. Tako se vozilo neće rashladiti, a trošiće više goriva.

Ako se klima uređaj nije koristio duže vreme treba ga proveriti - da li se neka cev u sistemu začepila, da li je iscureo freon , i sl.

 

FOLIJA ZA VETROBRANSKO STAKLO

Nema ništa gore nego ući u vozilo koje je dugo stajalo na suncu. Možete slobodno da se kladite da će temperatura u njemu biti za nekoliko stepeni viša nego napolju. Staklo na prozorima, a posebno šoferšajbna, povećava uticaj toplotnih zraka (tz. solar gain).

Ako već ne može da se pronađe hladovina ispod nekog drveta, može se preko šoferšajbne postaviti zaštitna folija koja ne propušta sunčeve zrake.

 

OSTATI HIDRIRAN

Dehidracija čini ljude nervoznim, razdražljivim, smanjuje koncentraciju, može da dovede i do toplotnih udara i gubitka svesti.

Kada su temeprature visoke, potrebno je uzimati dosta tečnosti,  najbolje običnu vodu, čajeve i voćne sokove. Jake čajeve, kafu, gazirane sokove i alkohol treba izbegavati.

Osim uzimanja tečnosti, treba paziti i na hranu. Kada vladaju vrućine, treba redovno konzumirati lakšu hranu, svežo voće i povrće, sendviče sa što manje majoneza i suhomesnatih proizvoda, i slično.

Ostatke hrane i pića ne ostavljati u vozilu, zato što se ona leti brzo pokvari i ostaje neprijatan smrad koji se teško odstranjuje.

vožnja i vrućina

KREMA ZA SUNČANJE

Sunčevi zraci mogu da prodru kroz prozore vozila i da izazovu opekotine na nezaštićenoj koži. Najgore je što se to ne primećuje sve dok ne bude prekasno. Ko ima osetljivu kožu, pre puta treba da se namaže kremom za sunčanje (faktor zaštite da bude minumum 50).

 

NAOČARE ZA SUNCE

Sunčevo zračenje utiče na sposobnost vozača da na vreme uoči sva dešavanja na putu. Dobre i kvalitetne naočare štite oko od prašine, vetra i od štetnih UV zraka i smanjuju neprijatan sjaj i bljesak sunca. A i lepo izgledaju.

 

ALERGIJSKE REAKCIJE

Leti su reakcija na polen i ostale alergense česte. Prekomerno i često kijanje i svrab očiju utiče na sposobnost vozača da bezbedno vozi. Ako patite od alargija ponesete antialergijske lekove.

Kada smo već kod lekova, nemojte da zaboravite svoju redovnu terapiju, ali vodite računa da lekovi pri visokim temperaturama ne izazivaju pospanost i gubitak koncentracije.

 

NE OSTAVLJAJTE DECU I KUĆNE LJUBIMCE U VOZILIMA

Za kraj smo ostavili najvažnije. Koliko puta se već desilo, ali se nažalost još uvek dešava!

Nemojte da ostavljate decu i životinje u vozilu! Čak i na kratko.

Ako je vozilo parkirano na suncu, po veoma vrelom danu, njegova unutrašnjost može da se zagreje do tačke koja je opasna po zdravlje, pa i po život vaših najmilijih. Malo odškrinut prozor nije dovoljan da ih zaštiti. Zato ćemo ponoviti – ne ostavljajte decu i kućne ljubimce u vozilu!

 

Leto i vreli dani će brzo da dođu. Ne dozvolite da vas iznenade, uradite neophodne pripreme kako bi mogli bezbedno i sigurno da krenete na put.

 

slike: https://www.pexels.com/search/hot%20weather/

          https://www.pexels-tim-samuel-5835307

          https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbeqs

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije